SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 1. A spórolós típus

Himer Csilla [cikkei] - 2015-11-09
Bár a személyiségteszteknek megvan az a hátrányuk, hogy "vegytiszta" típusokra vannak kihegyezve, mégis hasznos időnként megnézni, milyen pénzügyi személyiségtípusba is tartozunk. Miért? Mert sok mindenre rávilágíthat. Pl. arra is, hogy hol lehet a baj, ha nem boldogulunk a pénzügyeinkkel.
Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 1. A spórolós típus

Pénzügyi coachként gyakran használok különböző személyiségtipológiákat. Nem azért, hogy "kiállítsam valakiről a bizonyítványt", hiszen a személyiségtesztek ritkán alkalmasak arra, hogy egyénre szabott "látleletet" állítson ki valakiről. A személyiség ennél sokkal összetettebb dolog. Ellenben kiindulási alapként roppant izgalmas lehet, ugyanis alapvető problémákra rávilágíthat - és máris megvan a kályha, ahonnan el lehet indulni a problémák megoldása felé. 

Személy szerint az Olivia Mellan-féle pénzügyi személyiségtesztet kedvelem, mert tapasztalataim szerint ez fedi le leginkább a pénzügyi személyiség sokféleségét. Ha valakinek ismerős a teszt kidolgozójának neve, az nem véletlen: ez a személyiségteszt a hölgy „Barátságban a pénzzel” című könyvében is megjelent magyarul is. (Igaz, ma már nincs forgalomban, ha szerencséd van, antikváriumokban még megtalálhatod.) 

Mielőtt nekivágunk a pénzügyi személyiséged feltérképezésének, néhány dolgot szeretnék leszögezni: 

1. A személyiségtesztekben szereplő típusok vegytisztán senkiben sem fordulnak elő! Ezért is van az, hogy egy-egy teszt végén többféle személyiségtípus jellemzőit is megtalálod Magadban. Ez nem baj, sőt ez a természetes. Ezért nem árt, ha szakember értékeli ki a tesztedet, mert kiderülhet, hogy van olyan állapot, hogy a költekező és a spórolós személyiség is azonos súllyal él Benned - és ez lehetséges. (Vagyis nem a teszt a hülye, csak összetett személyiség vagy. :) )

2. A teszt eredménye azt mutatja meg, hogy mi van Benned - és azt, hogy Neked tetszik-e az, amit látsz. Így már el tudod dönteni, melyek azok a területek, ahol fejlődni szeretnél, mi az, amit át akarsz alakítani, és mi az, amit totálisan meg akarsz szüntetni. Ehhez nem kevés akaraterő és tudatosság kell, ezért jó, ha itt is szakember segítségét veszed igénybe. 

3. A teszt csak akkor tudja betölteni a szerepét, ha őszinte vagy. Kit akarsz becsapni? Magadat? Annak meg mi értelme lenne? 

A tesztet kiértékeléssel együtt itt tudod elérni. ›››
 

Milyen pénzügyi személyiségtípusok vannak?

A most induló cikksorozatomban minden alkalommal egy-egy pénzügyi személyiségtípust mutatok be. Megmutatom, melyik hogyan kezeli a pénzt, milyen vásárlói típusba tartozik, milyen befektetői alkat. Kezdjük a spórolóssal! 
 

Vajon Te vagy a spórolósok élő szobra?

Ha Te spórolós pénzügyi személyiségtípus vagy, akkor valószínűleg minden kiadásodat kétszer is meggondolod. Bevásárolni csakis bevásárló listával jársz, amit otthon jó előre, gondosan összeállítottál, és csakis a szükséges dolgokra szorítkozol az összeállításánál. Mivel a kiadásokat szereted rövid pórázon tartani, ezért jó előre tájékozódsz az akciókról is. Nem vagy egy kifejezett akcióvadász, de kedvenc mondásod szerint "Nem vagy a saját pénzed ellensége" sem, ezért amire szükséged van, azt igyekszel olcsóbban megvenni. Ha ehhez az kell, hogy hat helyen vásárolj be, akkor hat helyre mész el, csak azért, mert amire szükséged van, az valahol máshol akciós. 

Imádod a pénzügyek kapcsán a mindenféle listákat, kimutatásokat. (Ezért van bevásárló listád is.) Ezeket aprólékosan vezeted is, hiszen ekkor érzed azt, hogy mindent az ellenőrzésed alatt tartasz. A kimutatások és az aprólékosság a kontroll érzését adják meg Neked, és az Számodra a pénzügyekben rendkívül fontos. Ezért vezeted lelkiismeretesen a háztartási naplódat is, de minimum egy bevétel-kiadás nyilvántartást. Előre is gondolkodsz, ezért legalább havi időtávban vannak pénzügyi terveid is. (De inkább hosszabb távokban gondolkodsz.) 

Alapelved a biztonságra törekvés. Ezért befektetőként meglehetősen konzervatív vagy, a kockázatosnak ítélt befektetéseket messziről kerülöd. Mit Neked Quaestor-botrány, Te csak nevetsz az egészen, hiszen Te maximum az állampapírokig merészkedsz. 

Akkor érzed jól Magad, ha tudod, hogy a bankszámládon mindig van pénz, és van annyi tartalékod, hogy ha lerobban a mosógép, akkor is tudj mihez nyúlni. 

Szívesen használsz bankkártyát is, mert arról mindig kapsz kivonatot, hogy mikor merre mennyi pénz ment el. Ezért részesíted előnyben a netbankot is, szinte minden nap ránézel, melyik számlád hogy áll. A hitelkártyának viszont már a gondolatától is háromnapos hideg lábrázást kapsz, hiszen a hitel az viszi a pénzt, nem hozza, ezért Számodra az már a kockázatos kategóriába esik. 

Jellemző Rád a zsigeri kontroll és a tudatosság. De az is, hogy sok olyan kiadást feleslegesnek és luxusnak érzel, ami a többségnek természetes: pl. még mindig egyszerű szappant használsz, a tusfürdőt felesleges pénzszórásnak tartod. Az ilyen apróságok miatt a kicsit nagyvonalúbb költésekhez szokott pároddal vannak összezördüléseid.

Értékrendedben fontos prioritás a szorgalom és a munka, valamint az önfegyelem. Jelszavaid: "Dolgozni csak pontosan, szépen...", "Sok kicsi sokra megy!", illetve "Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok."
 

Magadra ismertél?

Kétlem. Ha találva érzed Magad, akkor is maximum csak nagyobb részben. Mint korábban már említettem, még ezerféle személyiségjegy színezheti át az alapvető pénzügyi személyiségtípusodat. Legközelebb mutatok egy újabbat, hátha így kerekebb lesz a képed, amit a pénzügyi tükrödben látsz. :) 

Ha más pénzügyi személyiségtípus is érdekel, olvasd el a cikk többi részét: 

Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 2. A költekező típus
- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 3. A dorbézoló típus
- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 4. Az aszkéta típus
- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 5. A menekülő típus
- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 6. A harácsoló típus

- Milyen pénzügyi személyiség vagy? - 7. Az "átszínező" típusok

Fotó: suphakit73/FreeDigitalPhotos.net

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja