SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Védekezés, szülés után

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-10
Egy gyermek születése mindig fontos esemény a család életében. Heteken át leköti mindenki figyelmét, de nemsokára minden újra a régi lesz.
Védekezés, szülés után

Néhány hét után az élet visszatér a régi kerékvágásba: az édesanya ismét fitt és üde, s mindenki megtanult alkalmazkodni a kis jövevény igényeihez. Előbb-utóbb visszatér a szexuális élet, mely sok kérdést vet fel.

Azok az édesanyák akik valamilyen okból nem szoptatják gyermeküket, jobban ki vannak téve a teherbeesés veszélyének. A szoptatás időszakában azonban a teherbeesés esélye szinte a nullával egyenlő. Ilyenkor alkalmazhatók különböző gyógyszermentes védekezési módok, melyek nagyobb biztonságérzetet nyújtanak az édesanyának.

Védekezés gyógyszerrel

A szoptatás időszakában egyáltalán nem javasolják a gyógyszeres védekezést, illetve a hagyományos kombinált tabletták szóba sem jöhetnek, mivel befolyásolhatják a tejelválasztást. Léteznek azonban ún. "minipillek".

Ezek a hormontartalmú gyógyszerek a kombinált tablettákkal ellentétben nem befolyásolják a tejelválasztást, s nem kerülnek át a gyermek szervezetébe. Egyes minipillek védelmet nyújtanak a kismedencei gyulladások ellen, és segítenek megelőzni különböző betegségeket is. Mivel a szoptatás idején a szervezet saját fogamzásgátló képessége összeadódik a minipillek hatásával, szinte 100%-os védelmet nyújt a teherbeesés ellen.

Méhbe felhelyezett eszközök

A méhen belüli hormonális fogamzásgátlás még újdonságnak számít. A méhben elhelyezett eszköz csekély mennyiségben sárgatest hormont szabadít fel. Tulajdonképpen teljes biztonságot nyújt, csökkenti a menstruációs ciklus idejét, s megelőzi a fájdalmakat.

Spirált szinte kizárólag olyan nőknél alkalmaznak, akik már túl vannak az első szülésen. A méhbe felhelyezett eszköz meggátolja a fogamzást. Hátrányai közé sorolható, hogy nem véd a szexuális úton történő fertőzésektől, fokozhatja a vérzés mennyiségét.

Helyileg alkalmazott fogamzásgátlók

A szoptatás időszakában a test saját védekező mechanizmusa mellett kielégítő hatékonyságúak, később azonban már egyáltalán nem bizonyulnak megfelelő választásnak. A spermicid krémek, a pesszárium, egyáltalán nem mondhatók kényelmesnek, hiszen előkészületet és odafigyelést igényelnek. Ugyanakkor nem elég hatékonyak a fertőzésekkel szemben sem.

Az óvszer hatékonysága sok esetben a használat helyességén múlik. Helyes használat esetén védelmet nyújt a fertőzések ellen, s hatékonyabb a helyi fogamzásgátlónál.

Fogamzásgátlás injekcióval?

Ez a módszer hatékonysága ellenére még csak szűk körben terjedt el. Legtöbben talán nem is hallottunk még a lehetőségről. Előnyei közé sorolható, hogy megbízható, ritkán szükséges az alkalmazása, nincs többé szükség a folyamatos gyógyszerszedésre.

Csupán 1-3 havonta kell alkalmazni, hátrányának mondható azonban, hogy nem nyújt biztonságot a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, s gyakrabban lépnek fel mellékhatások, mint más fogamzásgátló szerek esetén.

Fotó: en.wikipedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja