SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hüvelyi szülés császármetszés után?

Lénárd Orsi [cikkei] - 2010-04-22
Vajon megszülhetem-e következő babámat természetes, hüvelyi úton? Azt hiszem, ez a legégetőbb kérdése sok  császármetszésen átesett édesanyának.
Hüvelyi szülés császármetszés után?

Ma már nem minden szülészeti intézményben az a felfogás, hogy “ha egyszer császár, a következő is császár lesz”. Számos  szép sikertörténetet ismerek. Itt,  a CsaládiNeten is olvasható Kati története, akinek második kisfia születésekor már sikerült elkerülnie a császármetszést. Ez a sikert annak is köszönhette, hogy gondosan felkészült gyermeke érkezésére, másrészt szüléséhez olyan segítőket választott (orvos, szülésznő, dúla), akik szívvel-lélekkel támogatták, illetve akikben teljes mértékig megbízott.

Előfordulhat persze olyan eset is, amikor mindent megtesz egy  anya, és  mégsem sikerül a hüvelyi úton szülnie. Erre is érdemes az újabb várandósság hónapjai alatt gondolatban felkészülni. Ebben az esetben az édesanya és a kisbaba számára sokat jelent az újabb császármetszés körüli segítők emberi hozzáállása. Megkönnyíti az elfogadást, ha az anya megérti, hogy miért van újra műtétre szükség, és ha a kórházi személyzet együttérzően és megértően fordul feléje. Segít, ha a kisbabával a megszületése után rögtön fel tudja venni a kapcsolatot, és ha mihamarabbi segítséget kap az első mellretételben és a baba gyermekágyas ellátásában.

Hogyan készülj fel a várandósság hónapjai alatt, ha császármetszés után vagy, és következő babád megszületését máshogy szeretnéd? Az egyik legfontosabb az előző szülésélmény lerakása, a  szülés körüli testi és lelki események feldolgozása. Mi vezetett akkor és ott a császármetszéshez? Mi és hogyan történt a szülőszobán? Mit éreztél a császármetszésre készülve, a műtét alatt és az utána következő napokban? Ezekre a kérdésekre adott válaszaid nagy segítségedre lehetnek az előző szülésed megértésben. Érdemes ezután szülési tervet készítened. Ennek megírásában és az előző műtét történéseinek feldolgozásában hiteles információk nyújtásával és szüléskísérések során szerzett tapasztalataival nagy segítségedre lehet egy dúla.



A szülésre készülvén beszélgess az orvosoddal arról, hogy ő mit gondol, és hogy abban a kórházban érvényes protokoll  és szokások szerint lehetséges-e császármetszés után hüvelyi úton szülni. Az orvos pozitív hozzáállásának döntő szerepe van a kérdésben.  Válassz a szülés idején olyan segítőket (orvos, szülésznő, dúla), akikben teljesen megbízol, így is még nagyobb biztonságban érezve magadat.

Végül még egy gondolat: tudatosítsd magadban, hogy a második várandósság és szülés nem ugyanúgy zajlik, mint az előző! Ez egy teljesen más és új történet.
 

kép: www.foter.com

Lénárd Orsi


Lénárd Orsi
Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, mentálhigiénés szakember, kismamamasszőr

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.lenardorsi.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja