SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mozgás a várandósság során

4D Ultrahang Diagnosztikai Centrum orvosai [cikkei] - 2010-09-28
Az egészséges életmód egyik legfontosabb része a mozgás, mely kondicionálja a keringést, csökkenti a stresszt és a stressz által okozott fizikai panaszokat, javítja a szénhidrát háztartást, az ellenálló képességet, és ami talán a legfontosabb jó közérzetet és nagyobb teherbírást biztosít a hétköznapokban.
Mozgás a várandósság során

Azok, akik a terhességüket megelőzően is sportos életmódot éltek, általában gond nélkül folytatják azt a várandósság során is.  Magyarországon azonban az átlagember a kelleténél jóval kevesebb időt tölt mozgással és sajnos ez a terhesség során sincs máshogy. 

A nők életében a várandósság és a szoptatás, a babával való otthonlét időszaka igen fontos és több szempontból is különleges időszak. A környezete és saját maga részéről is a kismama szinte egyedülálló figyelmet kap a terhesség során, a nők általában a korábbiaknál jelentősen több időt, és figyelmet fordítanak testük figyelésével. A terhesség során a szervezetet ért fokozott terhelésnek köszönhetően, sokszor a még fel nem ismert problémák hamar felszínre kerülnek (cukorbetegség, gerincproblémák, lúdtalp stb.). Rendkívül fontos, hogy ebben a sok szempontból is megváltozott időszakban szakítsanak a rosszul beidegződött szokásokkal, olyan életmód - beleértve a táplálkozást és a mozgás is - alakuljon ki, amely végigkísérve a várandósság, a szoptatás időszakát későbbi életükre is kedvezően hat. Kedvezőtlen esetben az oda nem figyelés okozta fokozott súlygyarapodás, következményes striák (terhességi csíkok), cukorbetegség, magas vérnyomás, extrém elhízás a későbbi élet során már szinte korrigálhatatlan problémákhoz vezethet.
 
A rendszeres mozgás a terhességben ugyanolyan kedvező hatású, és a fokozott fizikai terhelés miatt még fontosabb is, mint egyébként. Nagymértékben hozzájárulhat a lelki egyensúly megőrzéséhez is. Indokolatlan a túlzott óvás, a problémáktól való félelem miatt a testmozgást mellőzni! Kivételt jelent a versenysport, melyet kifejezetten NEM ajánlunk terhesség során, ugyanakkor bizonyos gyakorlatok még a veszélyeztetett terheseknek is ajánlottak.
 
Nincs tehát kibúvó, mozgásra fel! 

 
Mozgásformák
  • Javasolható minden olyan mozgás, amely nem jár esés, sérülés veszélyével, nem jelent potenciális traumát a terhes méhnek, illetve nem jár zötyögéssel, komolyabb fizikai megterheléssel. 
  • Nem javasolhatók a labdasportok, a kerékpározás, a lovaglás, ellenjavalltak a súlyzós edzések megterhelő formái, valamint a komoly hasizomterheléssel járó gyakorlatok. 
  • Különleges elbírálás alá esik az úszás, mely szinte minden izomcsoport terhelés nélküli átmozgatását jelenti. Kifejezetten jó hatással lehet a krónikus gerincbetegségek panaszainak kezelésére. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az úszás során az uszoda vizéből kórokozók telepedhetnek meg a hüvelyben, valamint az erősen klóros víz irritációt okozhat. Ezen panaszok általában megelőzhetők az uszoda után fertőtlenítő hatású kúpok használatával.
A testedzések legoptimálisabb helye kint a szabadban, a tiszta levegőn van, ami azonban sajnos ritkán megoldható. Törekedjünk jól szellőző helyiségben sportolni, és lehetőség szerint minél több szabadtéri programot, hosszas sétákat beiktatni.  
 
 
Terhestorna
A rendszeres mozgáson kívül fontos szerep jut a speciálisan terheseknek kidolgozott gyakorlatokból, feladatsorokból álló terhestornáknak. Ma már széles választéka érhető el a terheseknek ajánlott mozgásformáknak, legyen ez csoportos foglalkozás, vagy otthon egyénileg végezhető, videokazetta, vagy DVD formájában megvásárolható edzésterv. Mindenki azt a módját válassza a mozgásnak, amiben a legnagyobb örömét leli, és amelyiket a legnagyobb rendszerességgel tud végezni.
A terhestornáknak speciális szerep jut azon izomcsoportok átmozgatásában, melyek leginkább megterhelés alá kerülnek a terhesség és szoptatás során. Igen fontosak a hátizom erősítő, átmozgató gyakorlatok, hiszen a növekvő pocak, a mellek súlya, majd szülés után a baba gyakori kézben tartása hihetetlen nagy terhelést jelentenek a gerincoszlopnak és a hátizmoknak. A gyakori lábikragörcs, lábba sugárzó fájdalom, zsibbadás szintén gerinc problémákra vezethető vissza. A gyakorlatok nem csak egy adott izomcsoport erősítését jelentik.
Hasonlóan fontos bizonyos izmok ellazítási képességének fejlesztése. Lazítás és feszítés, relaxáció és izomerő-fokozás - ezek a terhestorna-gyakorlatok közös ismérvei. Nagy szerep jut a nyirokér, visszérkeringést serkentő gyakorlatoknak is.
Kiemelkedően fontos a terhestorna során a megfelelő légzéstechnika elsajátítása is. A szülés alatt a megfelelő légzés megtartása nemcsak a fájdalom megélését teszi könnyebbé, de igen komoly jelentőségű a magzat oxigénellátásának fenntartása céljából, valamint az anyai izomerő jobb kihasználását illetően is.
 
Relaxáció
A terhestorna fontos részét jelentő relaxáció a fájdalomcsillapítás egyik legegyszerűbben alkalmazható alternatíváját jelenti a szülőszobában. Relaxációval a megfelelő izomcsoportok ellazításának képességén túl az egész test és a lélek ellazulása is elérhető, így a fájdalom megélése könnyebbé válik, a magzat oxigénellátása a vajúdás idején is kifogástalan marad. A szövetek tágulása könnyebben, sérülések nélkül zajlik, a gátvédelem, a szülésvezetés egyszerűbb feladattá válik.
 
Mikor ellenjavallt a torna, a testedzés? 
Legtöbbször fenyegető vetélés, illetve koraszülés képezi a testedzés ellenjavallatát, de lényeges hangsúlyozni, hogy megfelelő szakértelemmel vezetett terhestorna adott esetben ilyenkor is alkalmazható lehet. Még szigorú ágynyugalom esetén is megengedhetők, sőt javasolandók bizonyos gyakorlatok, a hangsúly ilyen esetekben is a gyógytornász szakértelmén van.
 
Dr. Belics Zorán, szülész-nőgyógyász PhD

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja