SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan mozogjon biztonságosan gyermeked a vízben?

Családinet [cikkei] - 2010-07-15
Tanácsaink szülőknek a vízhez szoktatással és az úszással kapcsolatban.
Hogyan mozogjon biztonságosan gyermeked a vízben?

A vízhez szokatást nem lehet eléggé korán kezdeni, legjobb alkalom lehet erre a babaúszás. A csecsemők persze nem az igazi úszást sajátítják el, és a babaúszás nincs hatással a későbbi úszás képességükre sem.

A kisgyermekeket sekély, térdig, maximum derékig érő vízbe vidd. Nekik még az is elég, ha pancsikolnak a kezükkel, spriccelik egymást. Vonzóbbá teheted számukra a strandolást, ha úszó műanyag figurákat, fürdethető babát, homokozó-formákat a meregetéshez, mindenféle műanyag és papírhajókat, színes lufikat viszel be a vízbe. Kilyukasztott pohárkák, vödrök is érdekes játékszerek lehetnek, mert tetszik a kicsiknek, ahogy kicsurog belőlük a víz. Jó játék lehet az is, hogy tutajnak használtok egy frizbit és úsztathattok rajta figurákat, kavicsokat, sőt akár meg is lehet számolni, hány kavicstól süllyed el.

Három éves kortól már érdemes sok-sok játékkal megismertetni a vízben a kicsiket. Minél többet pancsoljanak a gyermekmedencében, vagy a sekély partmenti vizekben. Lehet visszatartott levegővel a víz alá merülni, érdekes kövek után kutatni, vagy csak egyszerűen körülnézni a víz alatt.

Vigyázat! Egy három év alatti gyermeknek még fejletlen a tájékozódási képessége, és akár térdig érő vízben is megfulladhat. Egyszerűen nem talál ki a felszínre, mert nem tudja, hol van a fent és a lent.

A vízben járással egy négyéves gyermek már megpróbálkozhat. Gólyajárással lépeget a vízben a gyermek úgy, hogy az egyik lábát felhúzva kiemeli a vízből, miközben lábfejét lefelé tartja. Ha fázik a lába, kis időre ki kell menni a partra és megmelegíteni a tappancsokat. Otthon is lehet gyakorolni úgy, hogy vizet engedünk a kádba vagy a zuhanytálcába.

Ilyen játékos gyakorlatokkal ösztönözhetitek a kicsiket a vízben való mozgásra:

  • Uszály: A gyermek háton fekszik a vízen, fejét a kezedben tartod. Lassan haladj hátrafelé, miközben húzod őt a vízben. Hogy ne legyen unalmas, ide-oda kanyaroghatsz.
  • Motorcsónak: Ehhez szükség lesz egy úszódeszkára, melyre a gyermek hason vagy háton fekszik rá. Megfogod a lábánál és olyan gyorsan tolod, amennyire csak bírod. Ezzel a gyakorlattal megtanulja nyújtott helyzetben egyenesen tartani a testét.
  • Lebegés a vízen: A gyermek háton fekszik, megtartod az előre nyújtott két kezeden. Két karját kinyújtja a feje fölé, lábait kb. vállszélességben szétterpeszti, miközben igyekszik jó mélyen beszívni a levegőt. Időnként egyet-egyet tempózik a lábával, (vagyis váltakozva fel-le mozgatja nyújtott lábait). Egyszer csak óvatosan kiveszed a kezed a gyermek alól. Ezt úgy is lehet gyakorolni, hogy elrugaszkodik a medence szélétől. Ez a gyakorlat arra is jó, hogy megtanuljon pihenni a gyermek a víz felszínén.
  • Rakéta: Kezdetben bátorítsd a gyermeket, hogy lábával elrúgja magát a medence falától, vagy a lépcsőtől. Először inkább hason fekvésben próbáljátok. A gyermek két karját egyenesen kinyújtva tartja a füle mellett, (tenyerek lefelé néznek, vagy összeteszi őket). Lábak és a törzs nyújtva vannak. Legegyszerűbb, ha megmutatod neki, minthogy megmagyarázod. Ha többen vannak, versenyezhetnek, ki jut messzebbre.

Akkor éri el a gyermek a vízbiztonságot, amikor már segítség nélkül tud fennmaradni a vízen, azaz nem kell labdába kapaszkodnia, nincs rajta úszógumi, karúszó, mentőmellény.

Ovasd el ezt is:
Apa vagy anya, mint úszómester - avagy hogyan tanuljon meg gyermekünk úszni?

Kép: elaine moore / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja