SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babakocsis kocogók - Erősödő izmok, szunyókáló babák

[cikkei] - 2004-03-18
Tudod, alig vártam, hogy babánk szülessen. A terhesség alatt nem nagyon mozoghattam, pedig előtte én voltam a hobbisport koronázatlan királynője - nevet Ildikó. - Jó pár kilót felszedtem. De mindent kárpótolt a kis Zsadi. Most öt hónapos. Nem érzem, hogy önmagam lennék. Egy dekát sem fogytam, sőt a szoptatás alatt fel is jött pár kiló. Ettem, hogy jó legyen a tejem. Boldogságom a baba. Mégis úgy érzem, hogy nem szól másról a napom, mint etetés, büfiztetés, pelenkázás. A férjemmel már jó ideje nem bújtunk össze. És ez rajtam múlott.

Babakocsis kocogók - Erősödő izmok, szunyókáló babák

Ildi szívesen újrakezdené a sportot, de hova rakja addig a babát? A szülei dolgoznak, anyósáék vidéken laknak. Nincs ráérő barátnő, bébiszittert pedig csak végszükség esetén fogadnak.
Budapesten, a Normafánál, szokatlan látvány fogadja az arra járót. Az erdei ösvényen nem csak sudár kocogót, szálkás izomzatú tájfutót, sétálgató nyugdíjasokat, összeölelkező szerelmespárokat, vagy a tájat békésen figyelő mélázókat lát. Furcsa, három kerekű babakocsikat maguk előtt toló nők szelik a kilométereket. Csemetéikkel futnak a kismamák.

Potyognak a kilók

Judit professzionális erőnléti edző. Korábban élsportolókkal foglalkozott. A Testnevelési Egyetem elvégzése után Amerikában is szerencsét próbált. Edzéseket tartott a focistáknak, a baseball-osoknak, edzette Mary Pierce teniszezőnőt. Legelőször a Central Parkban látta, hogy speciális babakocsival futnak kismamák.

- Korábban nem is gondoltam bele, hogy mennyire fontos lenne a fiatal anyukáknak a sport. Mindez anélkül, hogy gyermekeiket itthon hagynák. Régen aktívan teniszeztem. Négy éve, első kisfiam születése után éreztem át igazán a problémát, hogy sportolnék is, de a babát sem szívesen hagynám másra - meséli Hanzély-Domokos Judit, a kismamafutók edzője. - Három éve, kisebbik fiam megszületése után már határozottan körvonalazódott az ötlet. Egyéves lehetett, amikor tavaly áprilisban megszerveztem az első csoportot.

A toborzás könnyen ment, jöttek az érdeklődő anyukák. Áprilistól novemberig végigkocogták a nyarat. Volt, aki csak enyhébb időben, mások hősiesen, a kánikulai nyári napokon is rótták a köröket. Az eltökéltségnek meg is lett az eredménye. Potyogtak le a kilók, feszesedtek az izmok. A babák, hol végigaludták az edzést a kocsiban, máskor érdeklődve nézelődtek, míg édesanyjuk kitikkadva tolta őket kocogás közben.

- Már a két hónapos baba is kihozható, hiszen biztonsággal elhelyezhető a kocsiban. Ezek a speciális kiképzésű járgányok nagyon stabilak. A három nagy méretű, vastag abroncsú kerék biztosítja a jó felfekvést az útra, akár az erdei ösvényre is. Kiváló a rugózásuk, így a baba sem rázódik. Ráadásul a kocsi jól tolható, könnyen irányítható.

Három gyerek, sudár alakkal

Az edzés délelőtt tíz órakor kezdődik. Lassanként gyülekeznek a mamák, ki kisebb, ki nagyobb csemetével érkezik. Az autók mellett tereferéznek kicsit, majd Judit összetereli a csapatot és megkezdődik a bemelegítés. A gimnasztika után tíz percet futnak az ösvényen, majd újból torna következik. Újabb tíz perc kocogás vissza és ismét erősítés. Az edzést rétesezés és a játszótér látogatás zárja. Kinek, mi tetszik.

Katalin magas, vékony, edzett nő benyomását kelti. Pedig nem volt mindig így. Január óta 25 kilót fogyott. Hetente egyszer úszik, kétszer tornázik, a köztes időben pedig fut. Néha a kislányával, az egy éves Zsófiával.

- A nagy súlyfelesleggel nem mertem még elkezdeni a futást. Így megvártam, míg leadok húsz kilót, csak azután jöttem ki. Két hónap alatt további öt csúszott le rólam.

Judit, az edzőnő tavaly nyolc hónapos terhesen is részt vett a tréningeken. Huszonhét évesen, sudár alakkal várta harmadik gyermekét.

- Aki eddig lusta volt, az valószínűleg már nem kezdő anyukaként kezd el sportolni - mondja. - Leginkább azok vannak itt, akik folytatni akarják azt, amit néhány hónapra abbahagytak. Sokáig szoptattam, de ez sem akadályozott meg a sportban. Addig érdemes jönni, míg a gyerek elviseli. Hiszen az ő temperamentumán múlik minden.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja