SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyúú, szeretnék egy kutyát!

Fenika [cikkei] - 2004-03-03
Ismerős a kérés? Hasonló kívánságokkal gyakran találkozunk, ám a megvalósításuk előtt nem árt végiggondolni, felkészültünk-e egy élőlény felelős befogadására az elkövetkezendő 8-15 évre.
Anyúú, szeretnék egy kutyát!

Kisgyermekes családoknál egy kiskutya érkezése hatalmas öröm, de néhány alapvető szabályt jó, ha betartunk. Általánosságban, a témát korántsem kimerítve igyekszem néhány tanácsot adni,  ami  szerintem fontos egy kutyatulajdonosnak.

Alapvető, hogy a kutya megfelelően legyen táplálva,  a korának megfelelő, friss táplálékot, vizet kapjon. Soha ne adjunk neki romlott ételt! Az edényeit tartsuk tisztán. Legalább félévente, de jobb, ha 3-4 havonta  kap féreghajtót, és természetesen legyen oltva.

A kiskutya lakásban való elhelyezésénél vegyük figyelembe az állat természetes igényeit - pl. a pihenés vagy a gazdikkal való kapcsolat, séta (kölyök kutyáknál akár 4-5-ször fél óra).

A kertben elhelyezett kutyaháznak akkorának kell lennie, hogy a kutya be tudja melegíteni, ha magunk készítünk kutyaházat az ajtót a hosszanti oldalra tervezzük, hogy a szél ne fújjon át az egész házon. Ha ilyen nincs, a kölyök kutyának biztosítani kell fagymentes búvóhelyet (velünk együtt, a házban, vagy garázs, pince). 

Kertben tartott kutyánál, a gyerekek homokozó, játszóhelyét érdemes elkeríteni (elég egy jelképes elkerítés, megtanulja, hogy oda nem szabad bemenni). A kutya a kertben szeret kiválasztani néhány, általában a terület határán lévő pontot, ahova ürít. Ezeket a helyeket időnként ki kell takarítani, pl az ürüléket mélyebbre elásni. A gyerekeket célszerű ezektől a helyektől távol tartani.

Egy állatorvosilag ellenőrzött, oltott, jól gondozott kutya nem jelent különösebb fertőzésforrást a gyerekek számára, de azért a kutyával való játék után mindig mossanak kezet, mert ezeknek az állatoknak is megvan a maguk természetes baktériumflórájuk és ez nem egyezik az emberével. (Bár gyerekkoromban előfordult, hogy megosztottam a kutyusunkkal és a cicánkkal az uzsit egy falat az enyém egy a tied alapon... :-). )

Általában a kutyák ugyanúgy, mint az emberek, külön személyiséggel rendelkeznek. A személyiségüket - kisebb részben - meghatározza a fajtájuk, hiszen minden fajtát valamilyen célirányos tenyésztés során alakítottak ki. Botorság például egy vizslától elvárni, hogy nyugodt, "ülsz, fekszik" kutya legyen. De sokkal inkább fontos a nevelés, a "falka" kialakulása.

A kutya erősen igényli a társaságot, és hajlamos a közösségi szabályok betartására. A kiskutyáknak, de a felnőtt jószágoknak is fontos a játék (naponta minimum ! 1-2 óra), amiben meg kell tanítani őket, hogy mit szabad és mit nem.
Például ha a gyerekek játszanak a kutyával és azt látjuk, hogy a kutya erősebben érvényesítené az akaratát (rongy húzogatós játéknál erősen cibál és morog, labdáért odakap), hangos szóval figyelmeztessük a kutyát. Általában úgy kell gondolkodnunk, mit egy falka vezetőjének.

A kutya-gyerek kapcsolatban még játék közben is kerüljük, hogy a gyerekre kiabáljunk, veszekedjünk. A kutyák ugyanis általában az erősebb, a falkavezető mellé állnak konfliktus esetén, így szembefordulhatnak a gyerekkel akkor is, ha nem akarnak rosszat.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a kutyák szőre, bőre nehezebben sérül mint az emberé. Lehet, hogy a kutya csak figyelmeztetni akar, odakap, egy kölyök kutya bőrének ez meg sem kottyanna - a gyereknek viszont sérülést okozhat. A kutyának tudnia kell, hogy mindig  a gyerekek után következik a rangsorban, de az egész család szereti.

A kis kutyák általában értenek a "hangos szóból", ha netalán mégis úgy látjuk, hogy erősebb fegyelmezésre van szükség, a nyak hátsó részénél fogjuk meg, kicsit megemelve kicsit rázzuk meg, vagy fektessük a földre, várjuk meg míg elengedi magát, engedjük el. Ekkor általában odajön hozzánk, fejét leszegi, nem néz a szemünkbe, ez a jele, hogy elismeri, hogy ő volt a hunyó. 

A legjobb nevelési eszköz a jutalom! Legjobb jutalom a játék.

A kisgyerekeknek is meg kell tanulni néhány alapszabályt.

  • Kisgyerek ne fegyelmezze a kutyát, mert reményt ad a kutyának a rangsor megváltoztatására.
  • Ne nézzen hosszan a kutya szemébe, mert az kihívást jelent - jobb esetben csak a nyakába ugrik a kutyus és feldönti, rosszabb esetben támad.
  • Evés, ivás, ürítés közben ne zavarja, ne közelítse meg váratlanul hátulról.
  • Biztosítsuk a kutya számára is a megfelelő pihenési időt is, ne nyúzzák a gyerekek, ha ez szemmel láthatóan zavarja, ingerli. 
  • Soha ne hagyjunk kisgyereket (kb. 10-12 év alatt!) felügyelet nélkül kutyával!

Sajnos kevesen tudják és hiszik el, de a kutyák megkötése, agressziót vált ki a kutyából. Szerintem mindenki tud olyan példát ahol a kertben, de  láncon tartott kutyának néhány év elteltével csak bottal lehetett az ételt odatolni... :-(. Én tanúja voltam annak is, hogy egy ismerősöm elengedte  a bokszerét a kutyasétáltatón, jött egy néni egy póráz végén vicsorgó tacsival és felháborodva hangoztatta a pórázviselés kötelességét. A bokszer odaszagolt a most már őrjöngő kiskutyának, majd egykedvűen odábbsétát, olyan le vagy sajnálva képpel... 

Az a jó kutya amelyik póráz nélkül is irányítható, visszahívható, a jó gazdi az, aki figyeli,  ismeri és érti a kutyája reakcióit. Kutyák között előfordulhatnak összetűzések, ezek általában komolyabb emberi beavatkozás nélkül, a rangsor kialakulásával rendeződnek, ha mégis van olyan kutya amelyikkel kutyusunk szemmel láthatóan nem barátkozik meg, azt jobb inkább elkerülni. 

A kutya együttműködő készségét fejleszthetjük labdázással, botozással, az apport játékkal - visszahozza, odaadja, később már csak engedélyre indul a labda, bot után. A játék legyen valóban játék, arra törekedjünk, hogy közös örömet leljünk benne. Persze, ha városban sétáltatunk, vagy utazunk kell  a póráz, de minden kutyának szüksége van (lenne) a szabad mozgásra és a gazdival, gazdikkal való közös játékra, a jól végzett "munka" utáni dicséretre, jutalomfalatra.

A nagyobb gyerekeket be lehet vonni az állat gondozásába, etetésébe. Még egy praktikus tanács, nem árt ha a kutya nem fogad el idegenektől ételt, csak a család tagjaitól, így elkerülhető, hogy valaki megmérgezze (sajnos ez is nagyon gyakori). 

Egy jól nevelt kutya valóban az ember legjobb barátja, a jól nevelt ember pedig a kutyáé Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page..

Fotó:
Rusha: Staubiger Hund

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja