SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ébrednek a denevérek

Családinet [cikkei] - 2005-04-27
A bőregér a városban marad?!?
Ébrednek a denevérek

Az urbanizált közeghez alkalmazkodó denevér ősszel a téli álmát gyakran lakásunk, házunk közvetlen közelébe vándorolva kezdte meg. Ez akkor rendkívül nagy pánikot okozott, mert telelőhelyéül pincénket, kamránkat próbálta meg hajlékként igénybe venni.

 

Életterünkben szállást kereső denevért is - mint a legtöbb állatot - a természetes élőhelyek eltűnése veszélyezteti. Mivel kolóniában élnek, a búvóhelyeiket érő emberi beavatkozásokra különösen érzékenyek. Így leginkább az öreg odvas fák fogyatkozása, a templompadlásokon a bebúvó nyílások megszüntetése, a bányák, a barlangok teljes lezárása a probléma.

 

A hat hónapos téli hibernáció után április környékén ébrednek fel a denevérek.. Ekkor kelnek útra a nyári szálláshelyük felé, ami legtöbbször a téli álmuk helyéhez közeli épített környezetben, a városban van.

 

Sokan a különböző hiedelmeknek köszönhetően irtóznak a denevértől. Egyesek azt vallják, hogy a denevér vérszívó, mások meg azt hiszik, hogy a bőregér hajba kapaszkodva támad. Ezek természetesen téves hiedelmek. A denevér a kellemetlen jelenléte mellett életterünkben rendkívül hasznos is lehet, mert elsősorban rovarokkal táplálkozik, így a szúnyogok irtását vegyszermentesen segíti. A lakásunkon kívüli letelepedésüket egyébként mi magunk is segíthetjük: speciális denevérodúkat építhetünk, és azt fákra, oszlopokra kihelyezhetjük.

 

A lakhelyünkre beszálló denevér vadállat révén harapással védekezhet, így eltávolítása (az érintésvédelmet figyelembe véve) kesztyű segítségével biztonságosabban véghezvihető. A denevér a lakásba beszállva nem ritkán a függönybe kapaszkodva, fejjel lefelé csüngve várja a besötétedést. Ha innen le akarják választani, karmai beleakadnak a szövetbe. Érdemes szakavatott természetvédőket (pl. a legközelebbi Környezeti Tanácsadó Irodát - www.kothalo.hu) hívni a megoldandó esetekhez.

 

A szakértő szemével – Dr. Hamar József, Kötháló Szolnok

 

A panel negyedekben gyakori probléma, hogy beköltöznek a résekbe a denevérek. A lakosság nagy része ettől függetlenül normálisan tudja élni a hétköznapjait. Bonyodalom vagy krízishelyzet esetén a madárvédőkkel közösen oldjuk meg az állatokkal kapcsán felmerült problémákat.

 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület denevér ügyben egy nem reprezentatív felmérés keretén belül megkérdezte az utca embereit is:

 

1. Farkas Lászlóné (nyugdíjas): nem zavarnak a bőregerek, régebben panelházban laktam, észleltem a problémát. Ettől függetlenül az a véleményem, hogy az állatoknak is helye van a környezetünkben. Azonban ha az én spájzomba költözne be egy denevér, borzongnék oda bemenni.

 

2. Hornyák János (nyugdíjas): messziről nézve nem zavarnak, de ha együtt kellene élnem egy fedél alatt egy denevérrel, bizony irtóznék kicsit.

 

3. Huszár Pál (egyetemista): állatbarát vagyok, nem zavarnak a denevérek. Ha lakhelyemre betévedne egy denevér, segítenék neki onnan kijutni, illetve ha egyedül nem boldogulnék, segítséget kérnék a természetvédőktől.

 

4. Nádaski Diána (főiskolás): szinte minden állatot szeretek, nem tudnék egy denevérnek sem ártani. Ha beszállna az ablakon egy bőregér… segítenék visszajutni a természetes élőhelyére (azaz az ablakon kívülre). 

 

Ne feledjük, hogy a denevér védett állat, megóvása mindannyiunk közös ügye. Példányainak elpusztítását a hatóságok több tízezer forintos bírsággal sújtják.

 

Legyen Ön is állatvédő!

 

Seres Zoltán

Orpheus Állatvédő Egyesület

 

www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó

www.sinter.hu – Állatvédelmi Adatbank,

Adó 1%: Orpheus Egyesület – 18464654-1-06

 

Ingyenes állatbarát kiadványok (képeslap, plakát, matrica) rendelhetőek közepes méretű (bélyeges) válaszboríték megküldésével az Orpheus Egyesület postacíméről: 6701 Szeged, P.f.:929.

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja