SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mostohaszülő- a gyermek szemszögéből

Kókai Kata [cikkei] - 2007-03-18
Egy mostohacsalád részévé válni hatalmas megterhelést jelenthet, hiszen egy romba dőlt család alappillérét kell alkotni.
Mostohaszülő- a gyermek szemszögéből

Amikor egy mostohacsaládba kerül valaki, az azt jelenti, hogy a múltban tönkrement egy család. A szülők elváltak, külön utakon járnak, s egyetlen dolog köti össze őket, a közös gyermekük. Ezúttal a gyermekek szemszögéből szeretnénk megközelíteni a szülők kapcsolatát, hiszen nem egy esetben rajtuk áll vagy bukik az új kapcsolat kialakulásának lehetősége.

Válás után- a gyerek közbeszól

A gyermekek legtermészetesebb vágya, hogy szüleiket együtt lássák. Főként a kisebb gyermekek értik meg nehezen az egyik napról a másikra történő hatalmas változást. Az addig látszólag békés család hirtelen felbomlik, az egyik szülő már nem jön haza munka után. A gyermek pedig nem érti meg, miért változott meg minden körülötte; hova tűnt apu, és anyu miért olyan ideges?

Ha pedig túl korán lép egy harmadik fél a családba, az egyenesen tragikus lehet. A szülők általában elkövetik azt a hibát, hogy gyermeküket „úgysem érti meg” címszó alatt nem készítik fel a válásra, így a harmadik fél lesz az, akin csattan az ostor. A gyermek csupán azt látja, hogy amíg a harmadik illető nem tartozott a családhoz, addig minden rendben volt.

A legtöbb szülő egyébként is fenntartással fogadja a válást követő új kapcsolatot, de ha gyermeke szemében tüske a leendő családtag, akkor a kétely akár a kapcsolat rovására is mehet. Éppen ezért fontos, hogy a gyermeket korának megfelelően mindenről tájékoztassuk, s a másik szülőt is bármikor láthassa.

Félelem az új családtagtól

A mostohagyermekek általában igyekeznek alkalmazkodni az új helyzethez, és megfelelni szüleik elvárásának. Nehezítheti a helyzetet azonban a rengeteg rossz történet, amely a mostohaszülőket rossz színben jeleníti meg. Mindenképpen időt kell hagyni számukra, hogy megértésék, mindez csak mítosz, és valójában a mostohaszülő is lehet kedves és szeretetteljes.

Nem szabad erőltetni a közös játékot, a családi vacsorákat, hagyni kell, hogy a gyermek saját tempójában alkalmazkodjon a számára még új helyzethez. Odafigyeléssel és megértéssel hamar rájön majd, hogyan találja meg helyét az új családban.

Új család, viselkedési zavarok

Amikor egy új család alakul, megváltoznak a mindennapok. A gyermek számára nehéz lehet megválni a megszokásoktól, a rutinoktól, így viselkedése megváltozhat. Emiatt nem kell aggódni, természetes, hogy az új család, akárcsak egy költözés, vagy bármilyen nagyobb változás az életében különös viselkedéseket eredményezhet. Időbe telik, mire megszokja, hogy már nem úgy működnek a dolgok, mint korábban, s egyedül szülei segíthetnek abban, hogy átvészelje ezt az időszakot.

Több figyelemre, szeretetre és odafigyelésre lesz szüksége, hiszen biztonságérzete összeroppanhat az új helyzetben. Már nem a jól megszokott apa-anya-gyerek reggeli várja amikor felébred, nem ugyanaz az esti program, sőt, talán még a környezete is új. Fontos az odafigyelés, a rengeteg beszélgetés és szeretet, hogy megtanuljon alkalmazkodni az új helyzethez, s végül győztesen kerüljön ki az élettel vívott csatából.

Kapcsolódó termékek

Fischer Eszter: Modern mostohák-A páromnak gyereke van
Vekerdy Tamás A pszichológus újra válaszol
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja