SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babakocsis kocogók - Erősödő izmok, szunyókáló babák

[cikkei] - 2004-03-18
Tudod, alig vártam, hogy babánk szülessen. A terhesség alatt nem nagyon mozoghattam, pedig előtte én voltam a hobbisport koronázatlan királynője - nevet Ildikó. - Jó pár kilót felszedtem. De mindent kárpótolt a kis Zsadi. Most öt hónapos. Nem érzem, hogy önmagam lennék. Egy dekát sem fogytam, sőt a szoptatás alatt fel is jött pár kiló. Ettem, hogy jó legyen a tejem. Boldogságom a baba. Mégis úgy érzem, hogy nem szól másról a napom, mint etetés, büfiztetés, pelenkázás. A férjemmel már jó ideje nem bújtunk össze. És ez rajtam múlott.

Babakocsis kocogók - Erősödő izmok, szunyókáló babák

Ildi szívesen újrakezdené a sportot, de hova rakja addig a babát? A szülei dolgoznak, anyósáék vidéken laknak. Nincs ráérő barátnő, bébiszittert pedig csak végszükség esetén fogadnak.
Budapesten, a Normafánál, szokatlan látvány fogadja az arra járót. Az erdei ösvényen nem csak sudár kocogót, szálkás izomzatú tájfutót, sétálgató nyugdíjasokat, összeölelkező szerelmespárokat, vagy a tájat békésen figyelő mélázókat lát. Furcsa, három kerekű babakocsikat maguk előtt toló nők szelik a kilométereket. Csemetéikkel futnak a kismamák.

Potyognak a kilók

Judit professzionális erőnléti edző. Korábban élsportolókkal foglalkozott. A Testnevelési Egyetem elvégzése után Amerikában is szerencsét próbált. Edzéseket tartott a focistáknak, a baseball-osoknak, edzette Mary Pierce teniszezőnőt. Legelőször a Central Parkban látta, hogy speciális babakocsival futnak kismamák.

- Korábban nem is gondoltam bele, hogy mennyire fontos lenne a fiatal anyukáknak a sport. Mindez anélkül, hogy gyermekeiket itthon hagynák. Régen aktívan teniszeztem. Négy éve, első kisfiam születése után éreztem át igazán a problémát, hogy sportolnék is, de a babát sem szívesen hagynám másra - meséli Hanzély-Domokos Judit, a kismamafutók edzője. - Három éve, kisebbik fiam megszületése után már határozottan körvonalazódott az ötlet. Egyéves lehetett, amikor tavaly áprilisban megszerveztem az első csoportot.

A toborzás könnyen ment, jöttek az érdeklődő anyukák. Áprilistól novemberig végigkocogták a nyarat. Volt, aki csak enyhébb időben, mások hősiesen, a kánikulai nyári napokon is rótták a köröket. Az eltökéltségnek meg is lett az eredménye. Potyogtak le a kilók, feszesedtek az izmok. A babák, hol végigaludták az edzést a kocsiban, máskor érdeklődve nézelődtek, míg édesanyjuk kitikkadva tolta őket kocogás közben.

- Már a két hónapos baba is kihozható, hiszen biztonsággal elhelyezhető a kocsiban. Ezek a speciális kiképzésű járgányok nagyon stabilak. A három nagy méretű, vastag abroncsú kerék biztosítja a jó felfekvést az útra, akár az erdei ösvényre is. Kiváló a rugózásuk, így a baba sem rázódik. Ráadásul a kocsi jól tolható, könnyen irányítható.

Három gyerek, sudár alakkal

Az edzés délelőtt tíz órakor kezdődik. Lassanként gyülekeznek a mamák, ki kisebb, ki nagyobb csemetével érkezik. Az autók mellett tereferéznek kicsit, majd Judit összetereli a csapatot és megkezdődik a bemelegítés. A gimnasztika után tíz percet futnak az ösvényen, majd újból torna következik. Újabb tíz perc kocogás vissza és ismét erősítés. Az edzést rétesezés és a játszótér látogatás zárja. Kinek, mi tetszik.

Katalin magas, vékony, edzett nő benyomását kelti. Pedig nem volt mindig így. Január óta 25 kilót fogyott. Hetente egyszer úszik, kétszer tornázik, a köztes időben pedig fut. Néha a kislányával, az egy éves Zsófiával.

- A nagy súlyfelesleggel nem mertem még elkezdeni a futást. Így megvártam, míg leadok húsz kilót, csak azután jöttem ki. Két hónap alatt további öt csúszott le rólam.

Judit, az edzőnő tavaly nyolc hónapos terhesen is részt vett a tréningeken. Huszonhét évesen, sudár alakkal várta harmadik gyermekét.

- Aki eddig lusta volt, az valószínűleg már nem kezdő anyukaként kezd el sportolni - mondja. - Leginkább azok vannak itt, akik folytatni akarják azt, amit néhány hónapra abbahagytak. Sokáig szoptattam, de ez sem akadályozott meg a sportban. Addig érdemes jönni, míg a gyerek elviseli. Hiszen az ő temperamentumán múlik minden.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja