Iskola és uzsonna
Singola Edit [cikkei] - 2008-08-20
Mindjárt kezdődik az iskola. A szülőknek és a tanároknak arra is figyelmet kell fordítaniuk, mit esznek és isznak a gyerekek az iskolában.
Az elmúlt évtizedek során gyökeresen megváltozott az életmódunk, de a táplálkozás mindig központi szerepet töltött be életünkben. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás bizonyítottan hozzájárulnak a krónikus betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez. A fogyasztón múlik az, hogy az élelmiszerek igen nagy kínálatából mit választ. A diákok nagy része nem rendelkezik megfelelő táplálkozástudományi ismerettel, így vásárlása során kevésbé jellemző az egészségtudatosság, pedig nem mindegy, hogy mit esznek a fejlődésben lévő gyerekek és az sem, hogy milyen rendszerességgel fogyasztanak táplálékot. A fiatalok nagy része nem reggelizik, vagy csak ritkán, ami szintén nem kedvez az egészségének.
Az egészséges iskolai büfékről nemrég kiadott miniszteri rendelet alapján a törvény lényege tíz pontban foglalható össze, amelyeket mindenképp szem előtt kell tartani annak az iskolavezetőnek, pedagógusnak, szülőnek vagy gyereknek, akinek fontos az egészséges táplálkozás:
1. Nincs egészségtelen étel, csak mértéktelen fogyasztás.
2. Rostdús gabonafélét, kenyeret mindennap fogyasszon a diák.
3. Naponta többször egyen zöldséget és gyümölcsöt.
4. Zsírszegény tejterméket mindennap fogyasszon.
5. Fogyasszon kevesebb zsiradékot és cukrot.
6. Hetente legalább egyszer egyen halat.
7. Szomjoltóként vizet igyon.
8. Ne sózza túl az ételeket.
9. A reggelit soha ne hagyja el! Étkezzen naponta ötször.
10. Legalább napi egy órát mozogjon.
A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség adatai szerint az iskolák 40 százalékában nincs büfé, hanem egy vagy több automata üzemel. Számos büfével rendelkező iskolában is találhatunk étel-, illetve ital automatát.
A gyermekbarát italautomatára elsősorban tejalapú termékek jellemzőek, amelyek koffeinmentesek, többségük hidegen és melegen is fogyasztható.
Klasszikus töltőanyagok a tej, a tejitalok, a kakaó enyhén édesített változata. A koffeinmentes kávéitalok. Teák közül a koffeinmentes gyümölcsteák különböző ízei és kis mennyiségben a koffeintartalmú citromos fekete tea. Ezen kívül tejalapú turmixitalok, joghurtitalok javasoltak a tejtermékek közül.
Az ásványvizek minden formája ajánlott, de elsősorban a mérsékelt ásványianyag-tartalmúak.
A munkahelyekhez és egyes közintézményekhez hasonlóan az iskolákban is hasznos lenne ballonos ásványvíz-adagolókat elhelyezni, amelyből a gyermekek korlátlan mennyiséget fogyaszthatnának.
Ha megfigyeljük reggel az iskolába igyekvő fiatalokat, azt tapasztalhatjuk, hogy a diákok nagy része már reggel a közeli boltban megvásárolja a szükséges élelmet. Ezek az élelmiszerek nem sorolhatóak a kifejezetten egészséges táplálékok közé pl. chips, cola, csokoládé.
A tanulók kisebb része vásárol az iskolai büfében, mert drágának találják az ott árusított termékeket, és kicsi a kínálat. Az automatákból üdítőket vásárolnak, amit szintén drágának tartanak, mégis igénybe veszik.
Nagyon kevés fiatal visz magával otthonról uzsonnát. Ez általában szendvicsből és teából áll, gyümölcsöt elvétve fogyasztanak az iskolában.
Felmérések alapján kiderül, hogy a diákok többsége nem reggelizik és nem is uzsonnázik. Az órán gyakran hallani, hogy korog a gyomruk.
Kevésbé figyelnek az egészséges táplálkozásra, nagyrészt azt fogyasztják, amit a többiek, a barátok, az osztálytársak.
A gyerekek inkább érzelmi, mintsem ésszerű érvek alapján hozzák meg döntéseiket, azonban az esetek nagy részében ennek nincsenek tudatában, s érzelmi alapú döntéseikhez utólag ésszerű érveket igyekeznek gyűjteni. Ennek köszönhetően az impulzusvásárlások gyakoribbak ebben a korosztályban, mint a felnőtt vevők körében. Ez az élelmiszerekre ugyanúgy érvényes, mint a táplálkozáshoz nem kapcsolódó területre.
A legnagyobb probléma abból adódik, hogy kevés táplálkozástudományi ismerettel rendelkeznek. Nincsenek tisztában azzal, mi egészséges, és mi nem az. Mire van szüksége egy fejlődő szervezetnek. Nem tudják rendszerezni a tápanyagokat. Nincsenek tudatában a helytelen táplálkozás következményeivel.
A tanulók elmondása alapján, nem szeretik a menza ebédjét fogyasztani, inkább gyorséttermekben étkeznek pl. pizzát, hamburgert, sült krumplit. Vagy otthon étkeznek, de leginkább csak este.
Az egészséges táplálkozási szokások kialakítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Az anyatejes táplálás preventív szerepére is vannak bizonyítékok, ám még inkább ismertek azok az összefüggések, melyek a gyermekkori egészségtelen táplálkozási szokások és a krónikus felnőttkori szív-érrendszeri, daganatos, csont-ízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések között fennállnak.
Sok az elhízott gyerek, ami csakis a helytelen és egészségetlen táplálkozás eredménye, és a helytelen életmódé. A szülők és pedagógusok feladata odafigyelni a gyerekek étkezési szokásaira. Sokkal jobb, ha a diák otthonról visz uzsonnát az iskolába, amit már előző este is el lehet készíteni és a hűtőbe téve másnapra sem romlik meg. Készíthetünk egészséges szendvicseket, vagy kis dobozokba salátákat, feldarabolt gyümölcsöket, aminek csak a fantáziánk szab határt. Mindig adjunk a gyereknek valami nyalánkságot is, például müzliszeletet, aszalt gyümölcsöt. Valamint feltétlen fontos, hogy innivalót is vigyen, ami lehetőleg ne cukros ital legyen, hanem ásványvíz.
Az egészséges iskolai büfékről nemrég kiadott miniszteri rendelet alapján a törvény lényege tíz pontban foglalható össze, amelyeket mindenképp szem előtt kell tartani annak az iskolavezetőnek, pedagógusnak, szülőnek vagy gyereknek, akinek fontos az egészséges táplálkozás:
1. Nincs egészségtelen étel, csak mértéktelen fogyasztás.
2. Rostdús gabonafélét, kenyeret mindennap fogyasszon a diák.
3. Naponta többször egyen zöldséget és gyümölcsöt.
4. Zsírszegény tejterméket mindennap fogyasszon.
5. Fogyasszon kevesebb zsiradékot és cukrot.
6. Hetente legalább egyszer egyen halat.
7. Szomjoltóként vizet igyon.
8. Ne sózza túl az ételeket.
9. A reggelit soha ne hagyja el! Étkezzen naponta ötször.
10. Legalább napi egy órát mozogjon.
A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség adatai szerint az iskolák 40 százalékában nincs büfé, hanem egy vagy több automata üzemel. Számos büfével rendelkező iskolában is találhatunk étel-, illetve ital automatát.
A gyermekbarát italautomatára elsősorban tejalapú termékek jellemzőek, amelyek koffeinmentesek, többségük hidegen és melegen is fogyasztható.
Klasszikus töltőanyagok a tej, a tejitalok, a kakaó enyhén édesített változata. A koffeinmentes kávéitalok. Teák közül a koffeinmentes gyümölcsteák különböző ízei és kis mennyiségben a koffeintartalmú citromos fekete tea. Ezen kívül tejalapú turmixitalok, joghurtitalok javasoltak a tejtermékek közül.
Az ásványvizek minden formája ajánlott, de elsősorban a mérsékelt ásványianyag-tartalmúak.
A munkahelyekhez és egyes közintézményekhez hasonlóan az iskolákban is hasznos lenne ballonos ásványvíz-adagolókat elhelyezni, amelyből a gyermekek korlátlan mennyiséget fogyaszthatnának.
Ha megfigyeljük reggel az iskolába igyekvő fiatalokat, azt tapasztalhatjuk, hogy a diákok nagy része már reggel a közeli boltban megvásárolja a szükséges élelmet. Ezek az élelmiszerek nem sorolhatóak a kifejezetten egészséges táplálékok közé pl. chips, cola, csokoládé.
A tanulók kisebb része vásárol az iskolai büfében, mert drágának találják az ott árusított termékeket, és kicsi a kínálat. Az automatákból üdítőket vásárolnak, amit szintén drágának tartanak, mégis igénybe veszik.
Nagyon kevés fiatal visz magával otthonról uzsonnát. Ez általában szendvicsből és teából áll, gyümölcsöt elvétve fogyasztanak az iskolában.
Felmérések alapján kiderül, hogy a diákok többsége nem reggelizik és nem is uzsonnázik. Az órán gyakran hallani, hogy korog a gyomruk.
Kevésbé figyelnek az egészséges táplálkozásra, nagyrészt azt fogyasztják, amit a többiek, a barátok, az osztálytársak.
A gyerekek inkább érzelmi, mintsem ésszerű érvek alapján hozzák meg döntéseiket, azonban az esetek nagy részében ennek nincsenek tudatában, s érzelmi alapú döntéseikhez utólag ésszerű érveket igyekeznek gyűjteni. Ennek köszönhetően az impulzusvásárlások gyakoribbak ebben a korosztályban, mint a felnőtt vevők körében. Ez az élelmiszerekre ugyanúgy érvényes, mint a táplálkozáshoz nem kapcsolódó területre.
A legnagyobb probléma abból adódik, hogy kevés táplálkozástudományi ismerettel rendelkeznek. Nincsenek tisztában azzal, mi egészséges, és mi nem az. Mire van szüksége egy fejlődő szervezetnek. Nem tudják rendszerezni a tápanyagokat. Nincsenek tudatában a helytelen táplálkozás következményeivel.
A tanulók elmondása alapján, nem szeretik a menza ebédjét fogyasztani, inkább gyorséttermekben étkeznek pl. pizzát, hamburgert, sült krumplit. Vagy otthon étkeznek, de leginkább csak este.
Az egészséges táplálkozási szokások kialakítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Az anyatejes táplálás preventív szerepére is vannak bizonyítékok, ám még inkább ismertek azok az összefüggések, melyek a gyermekkori egészségtelen táplálkozási szokások és a krónikus felnőttkori szív-érrendszeri, daganatos, csont-ízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések között fennállnak.
Sok az elhízott gyerek, ami csakis a helytelen és egészségetlen táplálkozás eredménye, és a helytelen életmódé. A szülők és pedagógusok feladata odafigyelni a gyerekek étkezési szokásaira. Sokkal jobb, ha a diák otthonról visz uzsonnát az iskolába, amit már előző este is el lehet készíteni és a hűtőbe téve másnapra sem romlik meg. Készíthetünk egészséges szendvicseket, vagy kis dobozokba salátákat, feldarabolt gyümölcsöket, aminek csak a fantáziánk szab határt. Mindig adjunk a gyereknek valami nyalánkságot is, például müzliszeletet, aszalt gyümölcsöt. Valamint feltétlen fontos, hogy innivalót is vigyen, ami lehetőleg ne cukros ital legyen, hanem ásványvíz.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
A gyerekrajzok fontossága
LEGOLVASOTTABB
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés
A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Közösségi hozzászólások: