SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Káros vagy hasznos az internet a gyereknek?

Singola Edit [cikkei] - 2008-11-04
Az információs forradalom óta a gyerekek sem a "régiek" már. A mai csemetéknek egészen másfajta benyomásokra van szükségük, mint szüleiknek, nagyszüleiknek. Információval vannak elárasztva, de jól veszik az adást, talán jobban is, mint a szülők. Az iskola, a könyvek, újságok mellett, a tv, a rádió és az internet nyújt széles tájékozódási lehetőséget számukra, viszont veszélyeket is rejt.
Káros vagy hasznos az internet a gyereknek?
Az internet nagyon hasznos, könnyen találhatnak a gyerekek is plusz információkat tanulmányaikhoz, szórakozási lehetőséget is nyújt, játékokkal fejleszthető a logikai képességük, de nézzük meg, {POLL_RIGHT_49} mi van a mérleg másik serpenyőjében.  A gyanútlanul szörföző kiskorúak ki vannak téve felnőtteknek szóló tartalmaknak, hirdetéseknek, sajnos kapcsolatba kerülhetnek drogos dolgokkal, sőt szexuális zaklatás, pornográfia áldozataivá válhatnak, aberrált személyek is megtámadhatják őket.

Felmérések szerint már a hat éven aluli gyermekek is interneteznek, a családok 90 %-ában van otthon számítógép és internet, és a gyerekek egyre több időt töltenek előtte. Már nem csak a tv előtt nőnek fel a gyerekek, hanem a számítógép előtt is. Szakemberek azt kutatják, változott-e a családok, barátok kapcsolata az internet széles körű elterjedése óta? Vagyis felmerült, hogy gyerekek társas kapcsolata leszűkült, kevesebbet beszélgetnek a szüleikkel, családi programok helyett szívesebben töltik az időt netezéssel, a barátokkal is inkább a chaten lógnak együtt és nem a játszótéren, focipályán… A gyerek fizikai szervezetére gyakorolt hatásokat is figyelembe kell venni, hiszen a feszült keresgélés, a szem megerőltetése, az órákig tartó egyhelyben ülés, mind megterheli őket.

Csakis a szülők tehetnek ennek előzhetik meg, védhetik ki ezeket. Igenis korlátozni kell a gyereket az internetezésben! Mindenképp az életkorának megfelelő témájú és tartalmú oldalak letöltését szabad engedni.
A technika csodálatos fejlődése nem keresztezheti a gyerekek még csodálatosabb fejlődését. A természetes játék és mozgás az, ami fejleszti a gyereket, nem a virtuális. Ezenkívül a család funkciója sem változhat meg a technika vívmánya miatt. A családi együttlétek, beszélgetések, kirándulások ugyanolyan fontosak, mint az internet előtti időszakban.


A szülők mérlegre teszik a kérdést, hasznos, avagy ártalmas a netezés? Egyértelműen károsnak nem titulálhatjuk az internetet, hiszen vannak jó oldalai is. Érdemes mégis végiggondolni a veszélyeket. Mérlegelni, hogyan óvhatjuk meg a gyerekeket ezen újfajta veszélyforrástól, mit tehetünk, milyen preventív módok léteznek.

A legfontosabb szabály, hogy bármit fordíthatunk a javunkra, de vannak olyan emberek, akik kihasználják a másikat, főleg a gyerekek hiszékenységét, érdeklődését, naivságát. Ezt kell megelőzni a szülőknek, pedagógusoknak, és természetesen szükség van törvényes előírásokra is.

A legveszélyesebb zóna a gyerekekre nézve a különböző fórumokban rejlik, ahol illetéktelenek akarják megtudni lakhelyüket, esetleg találkozóra csábítják őket ilyen-olyan ürüggyel. Az a tapasztalat, hogy a kulcsszavas keresés
 során olyan oldalakra is eljuthatnak a gyerekek, amelyek nem nekik szólnak. Ennek kivédésére használhatunk szűrőket, ellenőrizhetjük a gyereket, a gépet, letilthatunk bizonyos nemkívánatos oldalakat, de mindennél többet ér az őszinte családi beszélgetés, felvilágosítás.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja