SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Küzdelem az írástudatlanság ellen- diszlexia

Kókai Kata [cikkei] - 2004-09-08
Gyermekeinknek számos tanulási nehézséggel kell szembenéznie, már a kezdetektől. Gyakori probléma a hiperaktivitás, a magatartásbeli problémák, vagy a gyenge emlékezet. A problémák között azonban a legnagyobb hangsúly a diszlexiára helyeződött, mely a tanulási nehézséggel küzdő gyermekek mintegy 20 százalékát érinti.
Küzdelem az írástudatlanság ellen- diszlexia

A diszlexiáról

Maga a kifejezés szó szerinti fordításban olvasási nehézséget jelent. Gyakran párosul azonban írási (diszgráfia)- és számolási(diszkalkulia) problémákkal. A régebben igen gyakori előítéletekkel szemben a diszlexia független a társadalmi osztálytól, származástól, és az intelligencia szinttől. 

 Tünetek gyermekeknél: a diszlexiától szenvedő gyermekek olvasása igen lassú, gyakran kihagy- vagy felcserél egy-egy szótagot.  gyermek írása olvashatatlanul csúnya lehet, gyakran okozhat problémát a szótagolás, és a szavak egyben illetve külön történő leírása.

A diszlexiás gyermekek gyakran küzdenek egyensúlyzavarokkal, fejletlen a mozgáskoordinációjuk, mely olykor csak „ügyetlenségnek” tűnhet.

Okok: gyakran előfordul, hogy a diszlexia csak felnőttkorban (akár időskorban) jelentkezik. Ennek kiváltója lehet baleset, de lelki problémák is lehetnek okozói. A már gyermekkorban felfedezett problémának számos előzménye van: okozhatja a szülés során elszenvedett minimális károsodás, de akár örökölhető is lehet.

 

Diszlexia és tanulás

 

Gyermekeink számos gyógyszeres kezelésen, és gyógyszertől mentes játékos foglalkozáson vehetnek részt, ahol a problémát orvosolják. Mindenekelőtt célszerű gyermekorvosunk tanácsát kikérni. Problémás esetekben gyermekünk akár felmentést is kaphat egyes tantárgyak alól.

Megelőzés: mint minden más problémánál, ez esetben is a leghatékonyabb (és legkevésbé megterhelő) módszer a megelőzés. Ha már az iskola megkezdése előtt felderítjük a problémát, kevésbé fog nehézséget okozni a tanulás. Ezen felül az első iskolai napok sem maradnak meg gyermekünkben negatív élményként. A legtöbb orvos véleménye szerint a 9-10 éves korig ki nem kezelt diszlexia később már csak nagy megpróbáltatások árán, vagy egyáltalán nem gyógyítható.

 

Továbbtanulás és segítség

 

Gyakran előfordul, hogy a diszlexiát nem fedezik fel időben, a gyermek rossz eredményeit a rossz magatartásnak, vagy kapkodásnak tudják be. Ha nem kerül sor időben a kezelésre, nagyon megnehezíthetjük gyermekünk életét. Indokolt esetben, általános iskolában még kaphat felmentést bizonyos tantárgyak alól, ezt követően azonban érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő középiskola kiválasztására.

 

Hasznos oldal: www.diszlexia.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja