SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pöszeség 1.

Sólyom Vanda [cikkei] - 2010-01-28
Mi a pöszeség? Mik lehetnek a beszédhiba okai? Mikor kérjünk segítséget szakembertől? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a cikk első feléből.
Pöszeség 1.

A pöszeség fogalma azt a jelenséget fedi le, amikor egy gyermek kiejtése eltér az adott nyelvközösség normáitól, vagyis nem az "elfogadott" módon ejti a beszédhangokat.

A pöszeség megléténél lényeges, hogy a gyermek beszédére milyen mértékben terjed ki ez a beszédhiba.

Ez alapján megkülönböztethetünk általános, és részleges pöszeséget.

  • Általános pöszeségről akkor beszélhetünk, ha a hiba legalább 10 hangra kiterjed.
  • Részleges pöszeség akkor áll fenn, amikor a gyermek csak egy-két hangot, hangcsoportot ejt hibásan.

Az óvodás korú gyermekek igen nagy részénél fennál ez a beszédhiba, amit lehetőleg iskolába lépés előtt javítani kell, hogy elkerülhetők legyenek a járulékos tanulási problémák.


Mik lehetnek az okok?

A pöszeség kialakulásának okai nagyon sokfélék lehetnek. Ide tartoznak a fogsor és a nyelv rendellenességei, a halláscsökkenés, az észlelés zavarai, a beszédben használatos izmok gyengesége. Ez utóbbi gyakran alakul ki olyan csecsemőknél, akiket az édesanya nem szoptatott, hisz ebben az esetben nem jöhetett létre a szükséges izomfejlődés.


Mikor szükséges a terápia?

A gyermek fejlődése során 4,5-5 éves korra tehető az az időszak, amikorra a megfelelő kiejtésnek ki kell alakulnia. Ennyi idős korra az úgynevezett élettani pöszeségnek korrigálódnia kell.



Ha a gyermeknél ez nem következik be, pöszeségről beszélhetünk.

Fontos, hogy a pösze gyermekek terápiás ellátását még iskolába lépés előtt be tudjuk fejezni, hiszen beiskolázás után már írásban és olvasásban is megjelennek a hibák. Ebben az esetben a terápia alatt a járulékos gondokat is kezelni kell, ami sokkal keményebb feladat mindenki részéről.

A pöszeség terápiája általában heti két alkalmat vesz igényben. Ilyenkor a logopédus játékos gyakorlatokkal javítja a gyermek rosszul ejtett hangjait, és az esetleges egyéb beszédben megjelenő hibákat.

A terápia mellett fontos a szülő és a gyermek otthoni gyakorlása is, ami nagyban hozzájárul a fejlődéshez. A szülő otthon a logopédustól kapott gyakorlatokat végezheti gyermekével, hiszen ezek mind olyan feladatok, amik erre alkalmasak.


Mire figyeljünk?

A pöszeség tünetei közé sorolhatjuk a hagok torz ejtését, a hangok felcserélését, kihagyását. A hanghibát legtöbbször a szülő is könnyen azonosíthatja, hiszen igazán szembeötlő jelenség.

A cikk folytatása: Pöszeség 2.

Sólyom Vanda


Sólyom Vanda
Logopédus

Elérhetőségeim:
E-mail: solyomvanda@gmail.com
Honlap: http://logopedia.hupont.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja