SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az óvodába szoktatás nehézségei - 2. rész

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-02-22
Minden gyerek számára óriási változást jelent az óvoda. A születése óta otthon töltött idő most véget ér, és megkezdődik élete első komoly, nagy feladata: megtenni az első lépéseket a családon kívüli világban. Cikkünkben tíz kipróbált és bevált ötletet olvashatsz, hogyan teheted könnyebbé ezt az időszakot mindannyiótok számára.
Az óvodába szoktatás nehézségei - 2. rész
  1. Gyermeked ne az óvodában találkozzon először gyerekközösséggel. Járjatok rendszeresen játszóházba, baráti társaságba, hogy  valamelyest hozzászokjon a közösségi szabályokhoz. Hagyd, hogy az ilyenkor felmerülő problémákat a gyerekek maguk között rendezzék le!
  2. Hagyj időt a gyereknek arra, hogy megszokja az óvodába járás gondolatát. Beszélgess vele sokat  erről.
  3. Csak pozitívan nyilatkozz az oviról, hogy gyermeked úgy érezze, nem muszáj, hanem kiváltság lesz oda járnia.
  4. Ha lehetőség  van rá,  menjetek be együtt az óvodába nyílt napra, sétáljatok el gyakran az épület előtt, közben erősítsd benne, hogy jól fogja ott magát érezni.
  5. Készítsd fel gyermekedet az időleges elszakadásra! Már hónapokkal az óvodába járás kezdete előtt  alakítsd úgy az életet, hogy nagyszülők, barátok, ismerősök vigyázzanak a kicsire. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak neki, hogy megszokja a távollétedet.

  6. Amíg gyermeked meg nem szokja az óvodát, minden reggel úgy búcsúzz el tőle, hogy tudatosítsd benne: délután jössz érte és hazaviszed. Csinálj ebből rítust, hiszen az óvodáskorú gyerekeknek még nagyon fontos, hogy biztonságot adó egyformaságok egész sora legyen jelen az életében.
  7. Viselkedéseddel mindig igyekezd azt sugallni gyermekednek, hogy olyan helyre viszed, ahol jól fogja magát érezni és biztonságban lesz! Ezért tehát soha ne előtte beszéld meg pároddal, ha valamit kifogásolsz az óvónő viselkedésében, vagy ha valamelyik kis csoporttársáról rossz véleményed van.
  8. Mindig hallgasd türelemmel és érdeklődéssel, ha az óvodáról mesél! Örülj vele együtt, ha van minek, biztosítsd együttérzésedről, ha úgy érzi, bántották. És ne felejtsd el, most teszed le az alapjait feléd irányuló későbbi  őszinteségének is.
  9. Engedd meg a kicsinek, és beszéld meg az óvónővel is, hogy bevihesse magával az oviba azt a tárgyat, mely számára az otthont és a vigasztalást jelenti. Hidd el, sokat fog neki segíteni a nehezebb pillanatokban.
  10. Ne ess kétségbe, ha  szemed fénye az első hetekben sír reggelenként, esetleg kimondottan hisztizik, vagy akár agresszíven viselkedik. Tartsd szem előtt, hogy ez a teljesen egészségesen fejlődő gyerek teljesen egészséges reakciója az elszakadásra.

Az óvodába szoktatás nehézségei - 1. rész

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja