SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan mozogjon biztonságosan gyermeked a vízben?

Családinet [cikkei] - 2010-07-15
Tanácsaink szülőknek a vízhez szoktatással és az úszással kapcsolatban.
Hogyan mozogjon biztonságosan gyermeked a vízben?

A vízhez szokatást nem lehet eléggé korán kezdeni, legjobb alkalom lehet erre a babaúszás. A csecsemők persze nem az igazi úszást sajátítják el, és a babaúszás nincs hatással a későbbi úszás képességükre sem.

A kisgyermekeket sekély, térdig, maximum derékig érő vízbe vidd. Nekik még az is elég, ha pancsikolnak a kezükkel, spriccelik egymást. Vonzóbbá teheted számukra a strandolást, ha úszó műanyag figurákat, fürdethető babát, homokozó-formákat a meregetéshez, mindenféle műanyag és papírhajókat, színes lufikat viszel be a vízbe. Kilyukasztott pohárkák, vödrök is érdekes játékszerek lehetnek, mert tetszik a kicsiknek, ahogy kicsurog belőlük a víz. Jó játék lehet az is, hogy tutajnak használtok egy frizbit és úsztathattok rajta figurákat, kavicsokat, sőt akár meg is lehet számolni, hány kavicstól süllyed el.

Három éves kortól már érdemes sok-sok játékkal megismertetni a vízben a kicsiket. Minél többet pancsoljanak a gyermekmedencében, vagy a sekély partmenti vizekben. Lehet visszatartott levegővel a víz alá merülni, érdekes kövek után kutatni, vagy csak egyszerűen körülnézni a víz alatt.

Vigyázat! Egy három év alatti gyermeknek még fejletlen a tájékozódási képessége, és akár térdig érő vízben is megfulladhat. Egyszerűen nem talál ki a felszínre, mert nem tudja, hol van a fent és a lent.

A vízben járással egy négyéves gyermek már megpróbálkozhat. Gólyajárással lépeget a vízben a gyermek úgy, hogy az egyik lábát felhúzva kiemeli a vízből, miközben lábfejét lefelé tartja. Ha fázik a lába, kis időre ki kell menni a partra és megmelegíteni a tappancsokat. Otthon is lehet gyakorolni úgy, hogy vizet engedünk a kádba vagy a zuhanytálcába.

Ilyen játékos gyakorlatokkal ösztönözhetitek a kicsiket a vízben való mozgásra:

  • Uszály: A gyermek háton fekszik a vízen, fejét a kezedben tartod. Lassan haladj hátrafelé, miközben húzod őt a vízben. Hogy ne legyen unalmas, ide-oda kanyaroghatsz.
  • Motorcsónak: Ehhez szükség lesz egy úszódeszkára, melyre a gyermek hason vagy háton fekszik rá. Megfogod a lábánál és olyan gyorsan tolod, amennyire csak bírod. Ezzel a gyakorlattal megtanulja nyújtott helyzetben egyenesen tartani a testét.
  • Lebegés a vízen: A gyermek háton fekszik, megtartod az előre nyújtott két kezeden. Két karját kinyújtja a feje fölé, lábait kb. vállszélességben szétterpeszti, miközben igyekszik jó mélyen beszívni a levegőt. Időnként egyet-egyet tempózik a lábával, (vagyis váltakozva fel-le mozgatja nyújtott lábait). Egyszer csak óvatosan kiveszed a kezed a gyermek alól. Ezt úgy is lehet gyakorolni, hogy elrugaszkodik a medence szélétől. Ez a gyakorlat arra is jó, hogy megtanuljon pihenni a gyermek a víz felszínén.
  • Rakéta: Kezdetben bátorítsd a gyermeket, hogy lábával elrúgja magát a medence falától, vagy a lépcsőtől. Először inkább hason fekvésben próbáljátok. A gyermek két karját egyenesen kinyújtva tartja a füle mellett, (tenyerek lefelé néznek, vagy összeteszi őket). Lábak és a törzs nyújtva vannak. Legegyszerűbb, ha megmutatod neki, minthogy megmagyarázod. Ha többen vannak, versenyezhetnek, ki jut messzebbre.

Akkor éri el a gyermek a vízbiztonságot, amikor már segítség nélkül tud fennmaradni a vízen, azaz nem kell labdába kapaszkodnia, nincs rajta úszógumi, karúszó, mentőmellény.

Ovasd el ezt is:
Apa vagy anya, mint úszómester - avagy hogyan tanuljon meg gyermekünk úszni?

Kép: elaine moore / Flickr.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja