SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekek és barátaik 1. - A barátság kialakulása

Családinet [cikkei] - 2010-07-27
"A világ minden kincséért sem szeretne senki barátok nélkül élni." Már Arisztotelész is pontosan tudta ezt. Mindenkinek szüksége van barátokra - hogy megoszthassák velük az élet örömteli és szomorú pillanatait, hogy a gyerekek együtt mászhassanak fára, beszélhessék meg kis titkaikat, vagy múlassák önfeledt kacagás közepette az időt.
Gyerekek és barátaik 1. - A barátság kialakulása

A gyermekek sokat profitálnak abból, hogy együtt vannak társaikkal, ezek a barátságok az életre tanítják meg őket.

Együtt jóban, rosszban

Amikor két gyermek egyszerre hangos nevetésben tör ki és senki sem érti, hogy miért, akkor nyilvánvaló: szavak nélkül is megértik egymást. Ezek a kapcsolatok megismételhetetlenek. Egy jó barát jelenlétében az ember sokkal jobban élvezi élete különleges eseményeit, és nem kell alakoskodnia, ha pedig elkeseredett, van, akinek a vállán kisírhatja magát. Egyszóval: ez a barát egy olyan valaki, aki jóban-rosszban a társunk. Amikor rátalálunk egy ilyen emberre, el kell telnie bizonyos időnek, amíg kialakul a baráti kapcsolat.

Kapcsolatkeresés

Már a csecsemők is örömmel reagálnak más gyerekek jelenlétére, ilyenkor sikítanak örömükben, vagy rugdalóznak a lábukkal.
Bizonyára már sok szülő megfigyelte, hogyan fut oda a csemete egy idegen gyerekhez, akit már előzőleg „kinézett magának”, szívélyesen megöleli őt, - néha olyan szorosan, hogy a másik megijed tőle. Gesztusértéke lehet annak is, amikor a gyermek durván ellöki játszótársát, vagy elveszi a hintát a másiktól, azt is jelentheti a mozdulat, „beszélj velem!”.
A felnőttek eközben elégedetten szemlélik, milyen jól játszanak együtt a gyermekek, pedig még nem is értik egymás „nyelvét”. a kicsik kezdettől fogva igénylik egymás társaságát, élénk érdeklődést mutatnak a másik iránt.



A barátságok kialakulása

„A gyermekek manapság igen korai életszakaszban kerülnek be az intézményes nevelésbe, pl. a bölcsődébe. Itt sokféle lehetőség adódik számukra, hogy megismerkedjenek kortársaikkal”, magyarázza Dr. Klaus Hurrelmann professzor, szocializációs és egészségkutató. Az első igazi barátságokról először úgy hároméves kortól beszélhetünk, amikor óvodába kerülnek a gyermekek. Ezek a kapcsolatok kezdetben még spontán jellegűek és rövid ideig tartanak.
Ebben az életkorban a barátság gyakran a fizikai közelségen alapul, a játszótárs éppen kéznél van. A gyermekek nagyvonalúan kezelik a barátság fogalmát, és akkor is felajánlják társuknak, ha valamilyen előnyt remélnek tőle: „Vehetek a csokidból? Hiszen a barátod vagyok!” Idővel rájönnek a kicsik, hogy egyik-másik pajtásukkal különösen szívesen vannak együtt, és tudatosan keresik közelségüket. Ugyanis társaságban az ember így kevésbé érzi egyedül magát.

A barátság fejleszti a személyiséget

A baráti kapcsolatok távlatokat nyitnak gyermekeink számára. Igen nagymértékben elősegítik személyiségük fejlődését: a szülőről való leválás folyamatában a gyerekek kölcsönös támaszt jelentenek egymás számára, új tapasztalatokat szereznek, megismerik más gyermekek értékrendjét, a közösségben felmérhetik saját erősségeiket. Ezek a gyermekek alapvetően önállóbbak.
A gyermekek pajtásaik kiválasztásánál kezdetben a hasonló érdeklődési kört tartják szem előtt. A lányok lányokkal barátkoznak, a fiúk szintén nemük képviselőiből választják barátaikat. A kezdő ovisok gyakran keresnek maguknak egy pártfogót, aki adott esetben megvédelmezi és bevezeti őket a nekik még idegen világba.
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja