SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pénzügyi önvédelmi oktatás - gyerekeknek

Himer Csilla [cikkei] - 2012-03-30
Ha már a pénzügyi védelmed kiépítéséről beszéltünk, arról sem ártana néhány szót váltanunk, hogy mindezt hogyan taníthatod meg a gyereknek is. Ha ugyanis a pénzügyi intelligencia alapja az önbizalom, akkor a pénzügyi biztonságodé pedig az, hogy legyél anyagilag védett.
Pénzügyi önvédelmi oktatás - gyerekeknek

Mindez nagyon szép gondolat, és talán még azt is leszögezhetjük, hogy a leírtak alapján fontos is.

De hogyan tanítsa meg ezt az ember fia/lánya egy gyereknek???

Ha odaállsz azzal a gyerek elé, hogy "Fiam, tanulj meg félretenni a szűkösebb időkre!", Szerinted mennyire fog átmenni az üzenet? Bár ez is egy lehetőség, de ez még valószínűleg kevés lesz az üdvözüléshez.

Aztán ugye ott van az általam sokat emlegetett jó példa. Ezt gyakorlatilag a pénzügyi nevelés minden területére és fázisára rá lehet húzni, mert valóban működik! Gondolj csak bele! Mi mindent tehetsz csak ezen a téren?

  • bevonod a gyereket a havi jövedelmed felosztásába - természetesen a korának megfelelő szinten. Ha már ért a nagyobb számokhoz , tehát ezres számkörben is magabiztosan számol, akkor közösen is leülhettek átszámolni, mi mennyi, és melyik összeg, mire és hová megy. Ha kisebb, akkor az is elég, hogy ha csak látja, hogy Te ezzel molyolsz, és számok nélkül, csak nagy vonalakban magyarázod el neki, hogy mit és miért csinálsz (ld. következő pont).
     
  • válaszolsz a gyerek összes kérdésére, ami ezzel kapcsolatban csak felmerül benne - hogy miért van erre szükség, hogy milyen gyakran csinálod, hogy miért már a hónap elején teszel erre a célra félre, mire szolgál ez a pénz, és miért nem nyúlsz hozzá mindig..., stb.
     
  • bevonod a tartalék felhasználásába is - már persze ha valami olyan szitu merül fel, hogy elkerülhetetlen az így félretett összeg (legalább részbeni) felhasználása. Természetesen ezt is a korához mérten adagolva és el is magyarázva neki, hogy most a bajban milyen kifizetődő is, hogy már előre gondolkodtatok, és nem éltetek fel mindent.

Mit tehet még egy szülő, ha az anyagi védettségről akar tanítani?

Mondjuk mesélhet. Ezt persze megtehetik a nagyszülők is. A gyerekek ugyanis még kamasz korukban is képesek nagyon hálásan hallgatni a családi legendárium sztorijait. Ha az anyagi védettség példája már generációkon keresztül húzódó gyakorlat amalacpersely családban, az tuttira nagy hatással lesz a gyerekre.

A mese azonban más vonatkozásban is előkerülhet.

Érdekes, hogy tanmeseként mindig a három kismalac meséjét szokták előrángatni a tudorok. Kiyosakinál is találkoztam vele, ő többé-kevésbé gyakorlatiasan közelítette meg a kérdést, és a magyarázatot, amit a meséhez fűzött. Ezzel együtt sem hiszem azt, hogy elég direkt lenne az átkötés. Magyarországon is van olyan gyerekpénzügyekkel foglalkozó szakértő, aki a munkafüzetében a 6-14 éves korosztálynak ajánlja a három kismalac meséjét. Az ő előadásában azonban sajnos még erőltetettebb a mese. (A mese feldolgozását szolgáló munkafüzeti kérdések pedig egyértelműen a felnőtteknek szólnak, és nem a gyerekeknek... Nyugodtan nézd meg a kérdéses "tananyagot", Te is meggyőződhetsz róla.)

Ezért úgy gondoltam, mindenképpen megoldás kell erre a helyzetre. Ha nincs más, aki megtegye Helyetted, akkor tedd meg Te Magad! - gondoltam én roppant proaktívan, úgyhogy megírtam a mesekönyvet... :) Még nem vagyok egészen készen vele, no meg nem árt időt szánni a kiadásra is, de azt tervezem, hogy letölthető verzióban is meg lehet majd rendelni, azzal meg hamarabb megleszek, ill. Neked is olcsóbb lesz. smiley ... Shift+R javítja ennek a képnek a minőségét. Shift+A javítja az oldal összes képének minőségét.

Ha minden jól megy, húsvétra már lesz egy tutti ajándékod nagyovis-kisiskolás korú gyerkőcödnek...


Pénzügyi önvédelmi oktatás gyerekeknek - haladó szint

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja