SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Most aztán mondd meg a Magadét!

Himer Csilla [cikkei] - 2013-04-22
Itt az ideje, hogy erőteljesen hallasd a véleményedet! Hogy miről? Hát a pénzügyi nevelésről!
Most aztán mondd meg a Magadét!

Gyakorlatilag ma már a csapból is ez a téma folyik, és egyre több szülő ismeri fel, hogy tényleg nem kéne a gyereknek felnőttkorában beleszaladnia ugyanazokba a bakikba, amelyekbe ő is anno. Neki sem volt valami kellemes érzés a hitelt nyögni, a biztosítótól kevesebb pénzt kapni a bajban, csalódni a bankban és az általuk meghirdetett „szuper jó” kamatban, stb. Az is eszébe jut sokaknak, hogy milyen jó lenne, ha a gyereknek nem kellene megküzdenie az ismeretek hiányával, hogy ne kelljen majd álmatlanul forgolódnia minden egyes nagyobb pénzügyi döntés előtt, hogy „Jó lesz-e ez így, vagy mégis máshogy kéne inkább?”. Hiszen egy szülő mindig a legjobbat akarja a gyerekének!

Ez eddig rendben is van. De hogyan csinálja?

Általában itt áll meg a tudomány, mivel a legtöbb szülőnek éppen azért van ezzel gondja, mert a saját pénzügyeit sem tudja rendben kezelni, akkor hogyan tanítsa ezt meg a gyerekének? Egyre többen vannak olyanok is, akik ugyan keresgélnek a neten, találnak is weblapokat ahol "guruk" hirdetik az igét, de ők is inkább a szülőt nevelik, hogy  ezt szabad, s azt gyereknek..., de, hogy hogyan tálalják a szülők, hogy a gyerek is értse, kedve legyen hozzá, és milyen eszközök vannak a kezében, ehhez már nagyon kevés konkrét segítséget talál.

A másik probléma az, hogy jó páran elkezdik a tanulást, megvesznek esetenként méregdrága infótermékeket, CD-kel kitömött, hivatali, bikkfanyelven megírt munkafüzeteket - és a dolgok mégsem működnek.

Ennek két oka lehet az ügyfélkörömben tapasztaltak alapján:

  1. Az anyagok - mint már fentebb említettem - alapvetően a szülőt nevelik, neki szólnak, és nem a gyereknek, akinek pedig végre kéne hajtania és meg kellene oldania a feladatokat. Tankönyv ízű szöveget a suliban is kaphat, ráadásul ott is utálja. Most akkor miért is kell a házi tanítói szerepbe belehajtani a szülőt is? Ezek az anyagok a gyerekek legtöbbjét finoman fogalmazva is hidegen hagyják, mert nem nekik és nem róluk szólnak, számukra nem életszerűek. Ellenben a szülő kifizeti érte a rengeteg pénzt, mert annyira nem olcsóak, és utána pedig veri a fejét a falba, hogy kidobta rá a pénz és nem érnek semmit. (Ha eddig azért verted a fejed a falba, mert nem tudtad megvenni az ilyen túlárazott cuccokat, akkor most remélem, megnyugodtál és abbahagytad az önmarcangolást! A fentiekből következik ugyanis, hogy nincs miért.)
  2. Mivel a szülők sem értenek a pénzhez, ezért az ő szájukból ez a mondat "Na, gyerekem, akkor mától ezt meg azt csináld, hogy akár a zsebpénzedből is meggazdagodj!", eléggé hiteltelenül hangzik, főleg egy tini számára. Ez itt a szülők legnagyobb problémája: a tanításhoz ugyanis példamutatás is kell! Nem lehet megúszni. Aki azt állítja, hogy elég a gyereknek csak azt mondani, hogy "Fiam/lányom, én ugyan nem tudom, de Neked jót akarok, és itt ez a hiper-szuper lehetőség, használd ki!", az egyszerűen aláássa a szülői tekintélyét a gyereke előtt. Jól gondold meg, mit kockáztatsz...

Ezért aztán most gondoltam egyet, és azt mondom, tegyük össze, amink van!

Neked vannak igényeid, elképzeléseid, hiányérzeteid, hogy

  • milyen területen lenne szükséged segítségre a pénzügyi nevelésben,
  • erre mennyi időt és pénzt tudsz áldozni,
  • és hogyan tudnátok ezt a gyerekkel leginkább feldolgozni,

én pedig hozzárakom

  • minden szaktudásom,
  • gyermekismeretem (pedagógiai és pszichológiai tudásom)!

Ehhez nem kell mást tenned, mint jól megmondanod a Magadét!

Mindezt itt és nagyjából három percben, egy névtelenül kezelt online kérdőívre adott válaszok formájában. 

Előre is köszönöm!

Majdnem elfelejtettem! Ha kitöltöd a kérdőívet, akkor a kitöltés után nyomban a Tiéd is lehet az első kis segítség a gyereked pénzügyi neveléséhez... :D Ajándék tőlem Neked, hálám jeléül.



Fotó: David Castillo Dominici/freedigitalphotos

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja