SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Cseregyerek visszajár

Török Monika [cikkei] - 2004-03-17
Valamilyen egészen érthetetlen és megemészthetetlen okból kifolyólag a gyermekeink folyamatosan máshol akarnak lenni, mihelyt elmúltak úgy három évesek és leszálltak a biliről. Maga a folyamat persze ott végződik, hogy egy szép napon át is cihálnak - háromszor-ötször - szívük aktuális választottjához, s ezt ritmikusan ismételgetik, idegeink jelentős rovására, de ami tény, az tény: három éves koruktól felfelé gyermekeink elvágyódnak otthonról.
Egyetlen mentségük, hogy mi is.
Cseregyerek visszajár

De most nem rólunk van szó.

Mivel minden gyerek máshol akar lenni, elkerülhetetlen, hogy időről időre - hacsak nem vagyunk nagyon-nagyon ügyesek és ravaszak - beszállásolja magát hozzánk pár serdületlen, arra való hivatkozással, hogy ők valamelyik gyerekünk osztálytársai.

Ellenőrizzük az információt. Van ismerősöm, aki így tett szert három apátlan-anyátlan árvára, úgy tizenöt évvel ezelőtt.

Ha tényleg osztálytárs, mozgósítsuk a titkosszolgálatos ismerőseinket: tud-e arról bárki is, hogy a gyerek nálunk van. Ha senki, bátran feldarabolhatjuk, mielőtt jelentősebben szétszedné amúgy is zilált lakásunkat. Javaslom e célra a Pándy-féle gyorsfűrészt meg a szag- és vérelszívót.

Az esetek többségében azonban sajnos szervezett akcióról van szó, ami már abból is detektálható lett volna, hogy az illető gyerek hatalmas hátizsákkal álldogált az ajtó előtt, ártatlanra maszkírozva, láthatólag túlélőtúrára s hosszabb távra óhajtván berendezkedni minálunk. Ráadásul a szülők - gaz, galád, máglyára való ordasok - kedvesen heherésznek a telefonba, mondván: ó, hát csak pár éjszakáról van szó, nektek úgyis annyi gyereketek van, biztosan nem oszt, nem szoroz még néhány (naná: eszükben sincs matekleckét csinálni).

Holtbiztosan hozzáteszik még, hogy a cseregyerek egyfelől szobatiszta, másfelől földreszállt angyal.

Míg mi ilyeténmód ezt tisztázzuk azzal az alávaló szülővel, a kölyök holtbiztosan összetöri a kedvenc üvegünket és felzabálja a hűtő tartalmát. A mieink hathatós segítségével.

Vegyünk nagy levegőt. Fogadjunk bosszút: kölcsöngyerek visszajár. Ezután farkasmosollyal forduljunk a serdületlenekhez: mit szólnának egy jó kis gyorsétkezéshez valamelyik méregdrága, steril helyen. Örülni fognak neki. Fokozzuk a hatást. Mozi. Valami hajmeresztően nyálas amerikai. Be fog jönni.

Ezek után távolítsuk el a kölyköket a lakásunkból. Gyömöszöljük a hátsó ülésre azt a részüket, amelyik befér, a többi mehet a csomagtartóba. Ha kólát nyomunk a kezükbe, csöndben lesznek, bármilyen hosszú távon.

Első utunk vezessen a bankautomatához, lízingeljünk egy jelentősebb összeget. Ez ki fog tartani a következő egy-másfél órán át.

Mivel már úgyis mindegy, jöhet fagyi, csipsz, kis bizbasz, bármi, amit a kis drágák - mocsok kis disznók - megkívánnak. Magunk is ajánlhatunk ezt-azt.

Ha ügyesek vagyunk, süötétedésig kihúzzuk máshol. S ha mindehhez még szerencsénk is van, egyik sem rohan autó alá. Nem borítja a szörpjét a békésen hízó turistákra. Nem hecceli a kutyákat az utcában. Mert ha mégis, az esténket az ambulancián töltjük, azt meg olyan nehéz kommunikálni az ellenséges térfélen álló szülőknek.

Elkerülhetetlenül eljön azonban a pillanat, amikor kénytelenek vagyunk hazamenni, mivel már alig-alig tántorgunk a fáradtságtól. Innentől kezdve kockázni kellene a képet, emberi agy számára felfoghatatlanul gyors egymásutánban követik egymást a horroros események. A legegyszerűbb, ha nem is nézünk oda, majd másnap kihívunk egy takarítóbrigádot.

Lássunk neki krumplit sütni, ennek több haszna van. Magunkra csukhatjuk például a konyhaajtót, mondván, roppant veszélyes volna gyerekeknek most bejönni, fröcsög a forró olaj. Másrészt meg amit nem látunk, az nyilván nincs. Nincs például elárasztott fürdőszoba, decensen úszkáló kiskacsákkal, nincs gondosan szertehajigált ágynemű, nincsenek vázaromok, és főleg nincs az egész lakás aprólékos műgonddal betekereve vécépapírba.

Mindez nincs, van viszont sültkrumpli kólával, aztán a csöndesnek tán csak némi túlzással nevezhető - úgymond - takarodó. Jó pár, szaktekintélyként definiálható ismerősöm ilyenkor a füldugóra esküszik - mások viszont a baseballütőre, de még ők sem próbálták, csak álmodoznak.

Bármelyiket is választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy édes, szöszi gyermekeink hajnali kettőig ocsmányságokat üvöltve fogják szétrúgni a lakás oldalát, a szomszédok nem kis megelégedésére, hogy aztán ájultan ott érje őket az álom, ahol éppen verekedtek - s már a pirkadatot is ordító tévénézéssel köszöntsék.

Karikás szemünkre sminket vigyünk, vastagon. Szállítsuk haza a cseregyereket, biztosítsuk affelől, hogy de igazán, és bármikor, amikor csak kedve tartja. Már csak addig a pár tized másodpercig kell a torz fintortunkat mosolynak álcáznunk, míg az ellenséges szülők átveszik a sértetlen árut.

Búcsúzóul, már az ajtóból vessük oda, mint akinek épp csak az eszébe jutott: jövő hét végére a mi gyerekeink jönnek vendégségbe.

De mind.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja