SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A játék csodálatos, mert...

Családinet [cikkei] - 2005-11-28
Mindazoknak a szülőknek, akik szeretnék tudni mi minden zajlik éppen csemetéjükben, és minél közelebb kerülni hozzá (melyik szülő ne szeretné ezt?) azt javaslom, játszon gyermekével, és ne csak a tévét kapcsolja be neki a munkából hazatérve.
A játék csodálatos, mert...

A játék csodálatos, mert...

A játék csodálatos, mert észrevétlenül repít a valóságból a képzelet világába. Miközben pedig elvarázsol, új ismeretekhez juttatja a gyermekeket, ezáltal segít felfedezni a Világot.

A játék csodálatos, mert nagyszerű lehetőséget biztosít a személyiség megismerésére. Amiről a jólnevelt pici ember soha nem beszélne vagy nem tenne mert nem illik, mert szégyelli, mert jó gyerek ilyet nem mond, nem tesz stb., azt nagyszerűen kiadhatja magából játék közben. A figyelmes szülő, pedagógus pedig veheti a jelzéseket, amit a gyermek ilyen formában adhat a tudomására.

A játék csodálatos, mert igen hatékony nevelési módszer is lehet. Kiváló kommunikációs eszköz szülő és gyermek között. Hiszen nem csak jelzéseket vehetünk a kicsi játéka során, hanem a játék részeseként különböző szituációkat teremthetünk, és ezeken keresztül taníthatjuk is őt.

A játék csodálatos, mert segít a szociális fejlődésben. A közös játék során az apróságoknak együtt "kell" működniük, mások kívánságait is figyelembe kell venniük, és a saját érdekeiket is meg kell védeniük. Könnyedén, gördülékenyen tanulják meg az együttélés módját.

A játék csodálatos, a legártatlanabb módja lehet az agresszió megélésének, különösen igaz ez a mozgásos játékok esetében. (Természetesen nem az egymás ellen vívott csatákra gondolok.)

A játék csodálatos, mert jó hatással van összpontosításra, a koncentrációra, de az elmélyülésre, a képzelet szárnyalására is nagyszerű lehetőséget teremt.

A játék csodálatos, mert a gyerekek igazi kis örökmozgók, játékaik során pedig a fizikai terhelés hatására a csontok teherbíróbbakká válnak, az izmok erősödnek, mozgásuk összehangoltabbá válik, ügyesednek. A keringési, légzési rendszer szintén erősödik, javul az étvágy.

A játék csodálatos, mert általa sikerélményhez juttatható valamennyi kisgyermek, ha a megfelelő játékot választjuk számára. A dícséretekkel pedig életre szóló nyomokat hagyhatunk kicsi lelkében.

A játék csodálatos, mert eközben egyfelől bármilyen szerepet el lehet játszani ha úgy tetszik: bárkinek a bőrébe bele lehet bújni, cselekedeteit, érzéseit átvéve. Ugyanakkor semmilyen szerepet nem kell játszani, mert a játék szabad tér, ahol bátran adhatja magát mindenki, hiszen ez "csak játék".

A játék csodálatos, mert hozzásegít a kudarcok, a szomorúság, vagy az elfojtott öröm szabad megéléséhez.

A játék csodálatos, mert a leghatásosabb módszer a könnyes szemek nevetővé varázsolásához.

Mindazoknak a szülőknek, akik szeretnék tudni mi minden zajlik éppen csemetéjükben, és minél közelebb kerülni hozzá (melyik szülő ne szeretné ezt?) azt javaslom, játszon gyermekével, és ne csak a tévét kapcsolja be neki a munkából hazatérve. Figyeljen rá játék közben! Nem véletlen a mondás: a család amelyik együtt játszik, együtt is marad!

Önfeledt, vidám gyermekszemeket kívánok:

Kobera Enikő

www.abbcenter.com/gyermekneveles

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja