SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A félénkség lélektana

Kókai Kata [cikkei] - 2006-01-27
A félénkség egy általános, mégis nehezen értelmezhető érzés, főként, ha a gyermekeket érinti. A felnőttek is gyakran visszahúzódóan viselkednek, ha új helyzetbe kerülnek, gyermekek esetében azonban egy sokkal összetettebb jelenségről van szó.
A félénkség lélektana

A félénkség gyermekkorban teljesen természetes jelenség. Ha a gyermek egy idegen közelébe kerül, kezdetben keresi szülei védelmet nyújtó segítségét, később azonban feloldódik, s egyre kevésbé lesz visszahúzódó. Léteznek azonban olyan esetek, amikor a félénkség túlzott méreteket ölt, s nemcsak a gyermek beilleszkedését hátráltatja, de tanulmányi eredménye is rosszabbodhat.

Mit nevezünk félénkségnek?

A félénkség egy általános, megszokott jelenség, valószínűleg az alkalmazkodást segítendő alakul ki, hogy az egyén be tudjon illeszkedni a társadalomba. A félénkség több érzés keveréke; félelem, érdeklődés és izgalom és izgalom vegyül ebben a furcsa, de megszokott érzésben. Ilyen esetben nem szokatlan a verejtékezés, a megnövekedett vérnyomás és pulzusszám.

A félénk gyermek általában lehajtja fejét, hallgatag, ha mégis megszólal, akkor beszéde halk és bizonytalan. A gyermekek félénksége nem egyszer az ujj cumizásában, vagy bizonytalan mosolygásban jelenik meg. Félénkség esetén két jellemző viselkedésminta különböztethető meg: óvatosság és beilleszkedési problémák. A gyermeki félénkséget leginkább az idegenekkel szemben tanúsított óvatosság jellemzi.

Milyen helyzetekben alakulhat ki a félénkség?

Legtöbb esetben akkor fordul elő félénkség, ha a gyermek új emberekkel találkozik, s úgy érzi a figyelem középpontjába került. Zimbardo és Radl szerint a gyorsan változó környezet, az új emberek folyamatos megismerése, illetve az iskolában való versengés is erősítheti ezt az ambivalens érzelmet.



Előfordulhat, hogy az idősebb gyerekek néha jobban kedvelik, ha egyedül játszhatnak, s kevésbé igénylik a társaságot. A félénkség kialakulásának bizonyos életszakaszokban jobban ki vannak téve a gyermekek. Sok esetben csupán egy kevés bíztatásra és dicséretre van szükségük ahhoz, hogy ambivalens érzéseiket maguk mögött hagyják.

Miért félénkebb egyik gyermek a másiknál?

Bizonyos gyerekek szinte minden újdonságra félénkséggel reagálnak. Ennek oka lehet egyrészt a szülők mintája, másrészt maga a neveltetés. Egy kultúrákban szinte belenevelik a gyermekekbe a félénkséget, míg más népek sokkal szabadabb elveket vallanak, így gyermekeik nyitottabbak. Ha a szülő állandóan más gyermekekkel (akár saját testvéreivel) teszi egy mérlegre gyermeke teljesítményét vagy viselkedését, az szintén önbizalomhiányhoz, félénkséghez vezethet.

Mikor jelenthet problémát a félénkség?

Az alapvetően általános és normális érzés olykor túlzott méreteket ölt, s ezzel megakadályozza a gyermek társadalomba való beilleszkedését. Ez a különös, ambivalens érzelem problémát okozhat akkor is, ha önbizalomhiányból ered. Olykor a más emberekkel való ismerkedés hiánya, a társadalomtól való elszigetelődés is okozhatja. A félénkség kiküszöbölésében a szülő nagy segítséget jelenthet.

Tippek szülőknek:

  • Meg kell ismerni, és el kell fogadni a gyermeket olyannak, amilyen. Ha a szülő megismeri gyermekét, tiszteletben tartja érzéseit és nem hasonlítja össze másokkal, a gyermek magabiztosabb lesz, könnyebben leküzdi gátlásait.
  • Fontos, hogy a gyermekben kialakuljon egyfajta normális önbizalom. A gyermekek félénksége olykor a saját magukról kialakított negatív képnek köszönhető. Ez esetben igényli a dicséretet, s ha rossz fát tesz a tűzre, büntetés és szidás helyett a szülőnek szóban kell elmagyaráznia mit szabad, s mit nem.
  • Fontos elősegíteni a társadalomba való beilleszkedést. Nem szabad kapkodni, kezdetben csak egy-egy gyermekkel játsszon, később másokkal is felveheti a kapcsolatot.
  • Időt kell hagyni, hogy megszokja az új helyzetet, nem szabad beleerőltetni egy-egy számára új és kényelmetlen szituációba.
  • Nem minden félénkség jelent problémát. Az óvatosság, a tartózkodó viselkedés nem feltétlenül jelent problémát, hiszen sok esetben teljesen természetes reakció.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja