SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felügyelet nélkül a gyerek

Családinet [cikkei] - 2006-03-09
A szülő előbb-utóbb kénytelen feltenni magának a kérdést: vajon hány éves kortól hagyhatja felügyelet nélkül a gyerekét? Sajnos, szakemberek sem tudnak mindenki számára használható válasszal szolgálni, mert nem lehet minden gyerekre ugyanazt a szabályt alkalmazni.
Felügyelet nélkül a gyerek

Segítünk a döntésben: mekkora lányt/fiút, mikor és mennyi időre hagyhatsz egyedül.

Alapszabály: tilos a gyereket egyedül hagyni, amíg nem képes bizonyos helyzetekben önállóan dönteni, és nem tudja a telefont használni. Általában 9-10 éves kortól lesz annyira önálló, hogy már rá lehet bízni a lakást. Ha kisebb, és okvetlenül el kell menned otthonról, hívd át a szomszédasszonyt, a nagymamát vagy fogadj bébiszittert. Ha egyik sem megoldható, inkább vidd magaddal.
Ha 10-13 éves gyereket hagysz egyedül, előbb beszéld meg vele a helyzetet. Tisztázd, nem fél-e, mert ha a magány gondolatától is retteg, nem szabad a dolgot erőltetni. Ha viszont elég érett és elfogadja az egyedüllétet, először csak rövid időre menj el otthonról (üzletbe vagy egy kávéra a szomszédasszonyhoz). A következő alkalommal már növelheted az időtartamot, de a gyereket sose hagyd el három óránál tovább. Ha két-három órára távozol, legalább egyszer mindenképpen telefonálj haza, és beszélgessetek néhány percig.

Egyedül a sötétben

Más a helyzet este. Sötétben a félelem megsokszorozódik. Ezért 12 évesnél fiatalabb gyereket este nem szabad magára hagyni. Ha már van annyi, akkor is sok függ az érettségétől. Akad olyan 13 éves, aki elviseli a hosszabb egyedüllétet - persze, nem egész éjszaka -, míg egy 14 évest esetleg nem tanácsos a bezárt lakásban "felejteni". Az egyik gyerek elfoglalja magát: videót néz, olvas - a másik pánikba esik, idegeskedik. Ha eldöntötted, hogy a gyerek egyedül lesz otthon, írd fel neki a fontosabb telefonszámokat, amelyekre esetleg szüksége lehet. A sajátodat és a férjedét, a közeli rokonokét, a barátokét, szomszédokét, sőt a rendőrség és a tűzoltóság hívószámát is. Nem árt, ha a gyerekorvosét úgyszintén meghagyod. Majd készítsd fel, hogyan reagáljon, ha téves hívás érkezik, ha csöngetnek, vagy ha bármi szokatlan történik.

A három alapszabályt minden gyereknek tudnia kell

- Sose mondja meg a telefonálónak, hogy egyedül van otthon. A rokonok és a barátok persze kivételek.
- Sose nyisson ajtót idegennek. Ha az illető nem megy el, hívja telefonon a szomszédot vagy a rendőrséget.
- Ha egyedül van este, gyújtsa fel a villanyt.


Gyerek vigyáz gyerekre

A szülők szívesen bízzák az idősebb testvérre a fiatalabbat. Pedig ez sem mindig válik be. Más egy érett tinédzserre hagyatkozni, és más egy tízévesre bízni az ötévest. Az idősebb testvér ugyanis könnyen mérges lesz a kicsire, mert miatta nem teheti azt, amit szeretne. Ha hosszabb időre távozol, inkább felnőttre hagyd a kisgyermeked. Nagy családban érdemes az idősebb gyerekeket bébiszitter-tanfolyamra beíratni. Megtanulják az elsősegélynyújtást, a gyerekekkel való bánásmódot és számos hasznos tudnivalót. A tanfolyam után még büszke is lesz arra, hogy szakértelmét a család igénybe veszi.

Ha a nagyobb marad magára

A legtöbb tinédzser elboldogul egyedül. De azért őt sem árt szemmel tartani. Meg kell határozni, kiket vihet fel a lakásba, s a társaság hogyan viselkedjen a szülő távollétében. Figyelmeztetni kell: tilos a cigaretta és az alkohol. Középiskolással előfordulhat, hogy megkéri a szülőt, menjen el otthonról a buli idejére. Ez esetben még körültekintőbben egyeztessetek: mit szabad és mit nem. Az egyedüllét pozitívumokat is hozhat. Növeli a gyerek felelősségérzetét, érettebbé teszi, sőt megtanítja arra, miként boldoguljon szülő nélkül.

Olvasd el ezt is: 10 lépés, amit meg kell tenned gyermeked biztonságáért - akár életet is menthetsz vele!

www.nana.hu
Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja