SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekek kényes kérdései - hogyan válaszoljunk?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-11-27
Egy gyermek soha nem törődik azzal mit illik és mit nem. Olykor akár kényelmetlen helyzetbe is hozhat minket. De vajon a gyerek a hibás, vagy mi, szülők?
Gyerekek kényes kérdései - hogyan válaszoljunk?

Bizonyos tekintetben a nyitott, és őszinte gyermekekhez képest mi felnőttek prűdek vagyunk. Zavarba jövünk, ha a gyermek őszintén kimondja amire gondol, vagy kényes kérdésekkel fordul hozzánk. Ez a felnőttekre jellemző "tabu téma"-viselkedés pedig hatással lehet a gyermek és szülei közötti kapcsolatra is.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy gyermek kényes kérdésre várt választ, s nem tudta hogyan reagáljon. Leginkább óvodás korban jellemző ez a viselkedés, hiszen ekkor kezd igazán megjelenni a fiúk és a lányok közötti különbség. A gyermekek pedig természetesen kíváncsiak, hogy az apu és anyu közötti fizikai különbségek mit is jelentenek.

Amit nem szabad tenni

- Soha ne szóljunk rá azért a gyermekre, mert nem ért valamit, és esetleg kényelmetlen helyzetbe hoz.
- Soha ne tagadjuk meg a választ, mert a későbbiekben sem fog hozzánk fordulni gyermekünk.
- Ne kezeljük kényelmetlen témaként a nők-férfiak közötti intimitást, vagy fizikai különbséget.

Hogyan válaszoljunk a kényelmetlen kérdésekre?

Minél hamarabb elkezdjük a beszélgetést, annál jobb. Nem kell szükségtelen információkkal terhelni gyermekünket, de ha beszélgetést kezdeményez, nyugodtan magyarázzuk el neki a test felépítését, természetesen a korának megfelelően. Nem kell elhitetni a gyermekkel, hogy a gólya hozza a babát, hiszen előbb-utóbb úgyis meglát egy kismamát, s megkérdezi miért nagy a pocakja. Ehelyett próbáljunk vele őszintén kommunikálni.

Próbáljuk minél inkább leegyszerűsítve elmagyarázni a dolgokat, hiszen óvodás korban még semmi értelme lenne, hogy anatómia órát tartsunk gyermekünknek.

Tipikus kérdések, kitérő válaszok

"A fiúknak miért olyan, és nekem miért nem?"
"Anya te miért hordasz melltartót ha napozol?"
Minden gyermeknek vannak hasonló kérdései. És persze a szülő kényelmetlennek érzi a helyzetet, fogalma sincsen mit válaszoljon. Első lépésben el kell magyaráznunk gyermekünknek, hogy vannak olyan dolgok, amiket gyermekkorban még szabad, később azonban már nem szokás, hiszen másokhoz is alkalmazkodni kell. Ebbe a témakörbe tartozik a fürdőruha viselete is. Magyarázzuk meg egyszerűen a dolgokat: vannak olyan testrészek, amiket idegeneknek nem mutatunk meg, ezért ruhákkal takarjuk el, és ezekről a testrészekről nem is igazán beszélünk. Ha a gyermek ezt megérti, biztosan nem hoz senkit kényelmetlen helyzetbe.

Hogyan kezeljük a helyzetet?

A gyermek olykor furcsán viselkedhetnek. Vagy talán csak mi látjuk furcsának a viselkedésüket, hiszen felnőttként már tökéletesen alkalmazkodunk a társadalmi normákhoz. Nem kell kellemetlennek érezni a helyzetet, hiszen gyermekünk életében ez az időszak is fontos, és segít fejlődésben. Legyünk nyitottak és őszinték. Ha gyermekünk úgy érzi bármit megkérdezhet, és bármit megbeszélhet velünk, akkor ez egy jó alap lehet a szülő-gyermek közötti bizalom kiépítéséhez.

 

Fotó: www.foter..com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja