SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okos elsőszülöttek, a magasabb IQ kiváltságosai?

Családinet [cikkei] - 2007-08-03
Az elsőszülött gyermekek 2,3 ponttal magasabb IQ tesztet állítanak ki, mint fiatalabb testvéreik, norvég kutatók állítása szerint.
Okos elsőszülöttek, a magasabb IQ kiváltságosai?

  A Science folyóiratban közölt kutatás ezen állításával egy több, mint 70 éve húzódó tudományos vitának vetett véget. Noha a 2,3 pontos különbség látszólag csekély, azonban a továbbtanulás során, a felvételi esélyeket mérlegelve ez akár 30 százalékot jelenthet az elsőszülött javára. Azonban az is igaz, hogy csupán az IQ alapján nem tudjuk megjósolni, hogyan alakul a gyermek élete a későbbiekben.

 A kutatást végző orvosok 241,000 18 és 19 év közötti férfi részvételével végezték el vizsgálatukat. Ennek során adatokat gyűjtöttek, melyek tartalmazták a résztvevők családban elfoglalt helyét, születési sorrrendet, az idősebb testvérek adatait, illetve IQ vizsgálat eredményeit.

 Az eredmények alapján a kutatók úgy találták, az IQ és a születési sorrend közötti kapcsolat nem genetikai, hanem sokkal inkább szociális okokból áll fenn. Az elsőszülöttet, a testvérei megszületéséig megillető támogatás és kizárólagos figyelem magyarázhatja e különbséget.

 Léteznek különböző teóriák, melyek például az anyagi különbözőségekkel magyarázzák az elsőszülött gyermekek magasabb IQ eredményét. E szerint az első gyermek után születettek a család méretének bővülésével kevesebb lehetőséghez jutnak, mivel a rájuk fordított összeg kisebb az elsőszülötthöz képest.

 Egy másik feltételezés szerint az idősebb gyermek IQ szintjének emelkedéséhez járul hozzá a kisebb testvérekkel való foglalkozás, az ő tanításuk. Ez az elmélet azonban csak akkor állná meg a helyét, ha azt feltételeznénk, hogy a tanítás maga nagyobb mértékben növeli a nagyobb testvér intelligenciáját, mint a kisebb gyermekét.

 A kutatók elmélete szerint inkább arról van szó, hogy a családban mindenkinek megvan a helye. Amennyiben egy szerepet már betöltöttek, az újonnan érkező családtagoknak olyan más szerepet kell keresniük, mellyel figyelmet vívhatnak ki maguk számára.

 Az elsőszülött pedig szerepe szerint fegyelmezettebb, szorgalmasabb és intelligensebb fiatalabb testvéreinél, bizonyos értelemben „szülő-helyettesítők” is. A kisebb testvérek pedig más szerepet keresnek saját maguk számára, saját személyiségük kibontakoztatásához, s a 2,3 pont különbséget más területeken, egyéb pozitív tulajdonságokkal érik el.

 A szülők feladata pedig, hogy minden gyermek számára olyan környezetet biztosítsanak, melyben saját szerepét megtalálhatja, s képességeit kiteljesítheti.

 A hír alapjául a „To the First-Born Go the Smarts” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja