SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a játéknak látszó termékekről

Farkas Szabolcs [cikkei] - 2009-02-04
A piacon, néha üzletben is, olyan termékeket is árusítanak, amelyekről első látásra nem állapítható meg azok funkciója, illetve rendeltetése. Ha ehhez még az is társul - márpedig piacon történő vásárláskor sajnos számolni kell vele -, hogy magyar nyelvű vevőtájékoztatót sem mellékelnek az áruhoz, akkor az a leghelyesebb, ha egy fillért sem költünk az ilyen árura.
Fontos tudnivalók a játéknak látszó termékekről

Jó, ha tudjuk ...

hogy a piacon, néha üzletben is, olyan termékeket is árusítanak, amelyekről első látásra nem állapítható meg azok funkciója, illetve rendeltetése. Ha ehhez még az is társul - márpedig piacon történő vásárláskor sajnos számolni kell vele -, hogy magyar nyelvű vevőtájékoztatót sem mellékelnek az áruhoz, akkor az a leghelyesebb, ha egy fillért sem költünk az ilyen árura. A rejtvényt, vajon mire alkalmas a kínált portéka, a felnőtt könnyűszerrel megfejtheti, de nem így a gyermek. Sajnos jellemző, hogy többféle terméket olyan külsővel árusítanak, amelyek kifejezetten felkeltik a gyermekek érdeklődését.

A gyermekek a játék formájú öngyújtót játéknak fogják tekinteni, mert annak is látszanak, és játszani is szeretnének vele. A hagyományos öngyújtó önmagában is veszélyes termék, és ha a képen látható teáskanna, kisautó vagy kulcstartó formában készül még nagyobb kockázatot jelent a gyermek számára, mert azt hiszi, hogy játékról van szó. Ezeknél az újszerű öngyújtóknál váratlanul és szokatlan helyen jelenik meg a láng, amely komoly égési sérülést és lakástüzet okozhat. Az újszerű öngyújtók árusítása tilos.


Jó, ha tudjuk ...

hogy a játék formájú, autóba szánt légfrissítő elsődlegesen légfrissítő, de a formája miatt játéknak is alkalmas, ezért játékként is biztonságosnak kell lennie. Egészségre káros anyagot nem tartalmazhat.

Jó, ha tudjuk ...

hogy a gyümölcs vagy más élelmiszer formájú radír fulladásveszélyes lehet a kisgyermek számára. A kis méretű radírt – ha annak formája, színe, illata, mérete hasonló az élelmiszeréhez – akkor a kisebb gyermek élelmiszernek nézi, és lenyelheti vagy belélegezheti. Az ilyen termékek árusítása jogszabályba ütköző.

Jó, ha tudjuk ...

hogy azok a légsűrítős – air soft – rendszerű Kínából származó műanyag pisztolyok és puskák, amelyeket játékként és játékok között árusítanak a piacokon, nem játékok. A megengedettnél magasabb mozgási energiával lövik
ki a lövedékeket, emiatt veszélyesek, szem- és egyéb sérülést okozhatnak.  Az elmúlt években a fogyasztóvédelmi felügyelőségek a piacfelügyeleti tevékenységük során viszonylag nagy számban tiltották meg ezeknek a
pisztolyoknak az árusítását. E termékeket ne vegyék meg gyermekeiknek, és ne is engedjék őket azokkal játszani. A következő fotók veszélyes légsűrítős rendszerű pisztolyokat mutatnak be:

 

 forrás: nfh.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja