SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a biztonsági gyermekülésekről

Farkas Szabolcs [cikkei] - 2009-02-16
A statisztikák szerint a közúti balesetek során több gyermek veszíti életét az autóban utasként, mint gyalogosként vagy kerékpárosként.
Fontos tudnivalók a biztonsági gyermekülésekről

Jó, ha tudjuk ...

hogy a statisztikák szerint a közúti balesetek során több gyermek veszíti életét az autóban utasként, mint gyalogosként vagy kerékpárosként. Egy 50 km/óra sebességgel történő ütközés esetén a védelem nélkül utazó gyermek testsúlya 25-szörösének megfelelő erővel vágódhat az előtte utazónak vagy repülhet ki a szélvédőn át az úttestre súlyos, illetve végzetes balesetet szenvedve. Ezt akadályozza meg a biztonsági gyermekülés, amely a gyermek védelmét 7-szeresére növeli és ezzel az életét mentheti meg.

Jó, ha tudjuk ...

hogy 2002. január 1-jétől Magyarországon is kötelező a biztonsági gyermekülés használata. Az előírás azokra a gyermekekre vonatkozik, akiknek a testmagassága nem éri el a 150 centimétert, életkora pedig a 12 évet.

Jó, ha tudjuk ...

hogy olyan biztonsági gyermekülést kell választanunk, amely megfelelően illeszkedik a gyermekünkhöz és a gépkocsinkhoz.

Csak azt az ülést vegyük meg, amelynek címkéjén rajta van a biztonságot igazoló jóváhagyási jel, az ajánlott súlycsoport és gépkocsi kategória:

ENSZ EGB 44. sz. előírás

minden gépkocsiba beszerelhető súlyhatár
jóváhagyási jel
vizsgálati jegyzőkönyv száma
gyártó

 

  • amelyben a gyermek kényelmesen ül és a háttámla magassága a füle fölé ér,
  • amelyet a gépjármű gyárilag beépített biztonsági övével megfelelően lehet rögzíteni,
  • melyhez az adott magyar nyelvű vásárlói tájékoztató részletesen, lépésről-lépésre mutatja be rajzokkal vagy fotókkal a helyes és biztonságos beszerelés és használat módját.

Jó, ha tudjuk ...

babakagylóhogy a biztonsági gyermeküléseket súlycsoportok szerint kategorizálják.   

0 csoport 0-10 kg, kb. 9 hónapos korig
0+ csoport 0-13 kg, kb. 12 hónapos korig

A legkisebbek szállítására alkalmasak e két csoportba tartozó „bébikagylók”, amelybe a picik a gyermekülés saját állítható biztonsági övével köthetők be.
Ezeket a bébiüléseket a menetiránynak háttal kell beszerelni, a rögzítés a gépjármű három pontos biztonsági övével történik.

Tilos az első ülésen elhelyezni a hátranéző bébiülést, ha az autó ülését működő légzsákkal látták el, mert a légzsák súlyos, akár halálos sérülést is okozhat.

I csoport 9-18 kg, kb. 8 hónapos kortól 4 éves korig

A gyermek már tud ülni, de szüksége van még a testét megtartó és körülvevő kagylóülésre. Ezek a gyermekülések az autó hátsó ülésére már csak a menetiránnyal megegyező irányban, a gépjármű három vagy két pontos biztonsági övével rögzíthetők. A gyermeket az ülés állítható saját öt pontos övével lehet bekötni. A vállövek magasságát a gyermek méretéhez úgy kell beállítani, hogy az mindig a válla fölött fusson.

II csoport 15-25 kg, kb. 3-7 éves korig

III csoport 22-36 kg, kb. 6-12 éves korig

A gyermek szabadon ül, de a felnőtt öv még nem elegendő a gyermek biztonságos becsatolásához. Ezek a biztonsági gyermekülések lehetnek a felsőtestet megemelő ülőpárnák vagy háttámlás ülésmagasítók. Sokuknál a fejtámasz magassága állítható, esetenként az ülés szélessége is.


A kisebb gyermekek részére a háttámlát úgy alakítják ki, hogy bizonyos korig az ülés saját övrendszerét, majd az autó három pontos biztonsági övét kell használni a bekötésre. Ezért a háttámlán övvezetőt is kialakítanak. Fontos, hogy a vállöv ne a gyermek nyaka előtt haladjon, mert ez ütközés esetén fulladást okozhat! Ezen üléseknél – a saját övvel rendelkezőknél is – 15 kg felett már a normál felnőtt biztonsági övet kell alkalmazni, 25 kg felett pedig a háttámlát is célszerű levenni, és ülésmagasítóként használni. Lásd az alábbi fotókat:

Jó, ha tudjuk ...

Biztonsági gyermekülést csak gyári bekötési pontokhoz szabad rögzíteni. A rögzítés feszességéről – hosszabb úton időnként, egyébként minden indulás előtt - győződjünk meg! A rögzítő csipesz, övzár, övszorító arra szolgál, hogy az automata öv menet közbeni lazulását megakadályozza, mert különben az ülés veszélyessé válhat.

Működő légzsákkal rendelkező gépkocsi ülésére gyerekülést beszerelni, illetve a légzsákot házilagosan kiiktatni életveszélyes és tilos!

Soha ne sajnáljuk az időt a biztonsági gyermekülés saját övrendszerének ismételt – ruházattól is függő - beállítására! Az öv megfelelően feszes és csavarodás mentes legyen.

Csak a megfelelően kiválasztott és helyesen beszerelt biztonsági gyermekülés nyújt kielégítő védelmet!

Legjobb csecsemőkorban hozzászoktatni gyermekünket a biztonsági gyermekülés használatához. Mutassunk jó példát és mindig kössük be magunkat is.

A kisgyermekeket nem köti le az utazás, fárasztja és untatja az. Ügyeljünk arra, hogy csak egy-két puha és könnyű játékot adjunk a gyerek kezébe, mert egy esetleges balesetnél nagyon súlyos sérülést szenvedhet a hozzávágódó játékoktól.

A kalaptartóra ne helyezzünk nehéz tárgyakat, mert fékezéskor veszélyesen előre repülhetnek!

A gyermekülést mindig a saját huzatával használjuk. A huzat általában levehető és mosható, a gyártó utasítása alapján.

forrás: nfh.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja