SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a csecsemő- és gyermekbútorokról

Családinet [cikkei] - 2009-03-12
Mindannyian igyekszünk kellemes és szépen berendezett otthont teremteni a gyermekeink számára. A baba-, később a gyermekszoba elmaradhatatlan darabja a kiságy, a pelenkázó asztal vagy berendezés és a ruhásszekrény. A bútor legyen szép, de alapvetően a baba kényelmét szolgálja. Ragaszkodjunk a jó minőségű portékához.
Fontos tudnivalók a csecsemő- és gyermekbútorokról

Mindannyian igyekszünk kellemes és szépen berendezett otthont teremteni a gyermekeink számára. A baba-, később a gyermekszoba elmaradhatatlan darabja a kiságy, a pelenkázó asztal vagy berendezés és a ruhásszekrény. A bútor legyen szép, de alapvetően a baba kényelmét szolgálja. Ragaszkodjunk a jó minőségű portékához. A keményfából, vagy a stabil, kopásálló, hibátlanul élfóliázott, laminált bútorlapból készült darabok nem fognak csalódást okozni.

Megkönnyíti a dolgunkat, ha bababoltban vásárolunk, ahol szakszerű tanácsokkal segítenek a döntésünkben, és ahol kellő bőségben, megfelelő választékban és minőségben állnak rendelkezésünkre a kisgyermek gondozásához szükséges termékek, amelyektől joggal várjuk el, hogy azok megbízhatóak, tartósak, biztonságosak, káros mellékhatástól mentesek, tetszetős kivitelűek legyenek.

Jó, ha tudjuk...

hogy a 10 ezer forintnál drágább csecsemő és kisgyermekbútorokra kötelező jótállás vonatkozik. E termékeknek az uniós normáknak megfelelően biztonságosnak kell lenniük.

Jó, ha tudjuk...

A kiságy fekvőfelülete magasságának állítása, illetve az oldalrács leereszthetősége a kismamát kíméli, a megfelelő matrac kiválasztása a baba érdeke. Ajánlott a rácsos fekvőfelületű kiságy, mert ebben a matrac - akár szivacsból, akár kókuszból készült - át tud szellőzni. A baba nyugodtan pihen, ha nem izzad a fekhelyén.

A fiókos, polcos pelenkázó berendezésben elegendő hely legyen a pelenkának, kisruhának, ápoló szereknek stb.

Mire figyeljünk a kiságy vásárlásakor:

  • Méret: fekvőfelület szempontjából kétféle méret közül választhatunk az üzletekben. A 60X120 cm fekvőfelületű babaágy a gyermek körülbelül két és féléves koráig alkalmas fekvőhelyül. Nem alakítható át heverővé, és ha a kicsi túl sokat mozog, lehet, hogy hamarabb szükség lesz egy nagyobbra. A 70X140 cm méretű kiságyat a gyermek hat-hét éves koráig tudja használni. A két ágyvég és a rácsozat levételével már heverővé is alakítható. A kiságy oldalrácsa rúdjai közötti távolság (terheletlen állapotban) kevesebb legyen 45 mm-nél.
  • Oldalrács leengedő szerkezet: kezelése könnyű legyen. Előnye: a nagyon fiatal csecsemő ágyát úgy lehet a mama ágya mellé tenni, hogy nincs közöttük az elválasztó rács. A már nagyobb gyermek szülői segítség nélkül önállóan tudja használni a kiságyat. Néhány típusnál az oldalrácsnak több kivehető rúdja van, mely lehetővé teszi, hogy a már járni tudó gyermek szabadon közlekedhessen, ugyanakkor megmarad az oldalrács leesés gátló funkciója.
  • Fekvőfelület magasságának állíthatósága: általában két, de három magassági pozícióba is állítható kiságy kapható. Kezdetben a mama kényelme nagyon fontos, ezért a magas állás a megfelelő, mert a babát könnyebb ki és betenni az ágyba. Amikor viszont a kisbaba már meg tud fordulni, akkor az ágy alját lejjebb kell tenni, nehogy a baba kiessen a kiságyból.
  • Matrac: pontosan illeszkedjék a fekvőfelületre, a matrac és a kiságy végei, oldala között ne legyen rés. A szivacsból készült matrac olcsó és könnyű, vastagsága kb. 8-10 cm. A gyógyászati szivacsmatracot speciális anyaggal kezelték, és ez segít távol tartani az élősködőket. A biokókusz ágybetétek természetes alapanyagúak, tartósak, antiallergén tulajdonságúak és kellő alátámasztást biztosítanak a gerincnek. Hátránya, hogy viszonylag drágák.
  • Védőborítás: a kiságy oldalain lévő műanyag vagy gumiborítás nagyon hasznos, mert védi a bútort a károsodástól, amikor a gyermek már nagyobb és tud rágni.

Mire figyeljünk a pelenkázó asztal vásárlásakor:

  • Méret: pelenkázó felület szempontjából kétféle méret kapható. A 38x65 cm méretű a gyermek 12 hónapos koráig, míg az 55x75 cm méretűt 36 hónapos korig használható biztonságosan.
  • Védőkorláttal legyen ellátva. (Az a pelenkázó asztal a legbiztonságosabb, amelynek három oldalról 10 cm pereme van.)
  • A fiókok kihúzás-gátlóval legyenek ellátva.
  • A pelenkázó felület jól tisztítható legyen.
  • A később komóddá alakítható pelenkázó asztalok a nagyobb gyermeket is kiszolgálják.

Mire figyeljünk ruhásszekrény vásárlásakor:

  • Amíg pici a gyerek, a kisruhák a polcos szekrényben jobban elrakhatók.
  • Éles sarkai, élei a bútornak ne legyenek.

Mire figyeljünk otthon:

  • Kispárnát ne használjunk a kiságyban! Alvás közben akkor van biztonságban a baba, ha kellően kemény és sima a fekvőfelület.
  • A kiságyat ablak, fűtőtest, lámpa, fali dekoráció (kép, könyvespolc), és olyan bútor közelébe ne állítsuk, amelynek segítségével a gyermek ki tud mászni a kiságyból.
  • Ha a csecsemő már meg tud fordulni, a matracot a legalsó fokozatba állítsuk!
  • Függöny zsinórja, redőny hevedere, a kiságyra kötött játék szalagja fojtási veszélyt jelenthet! Ezektől óvjuk a csecsemőt.
  • A bútorok csavarjai nem lehetnek lazák, mert a gyermek ruházatának zsinórja, vagy a cumitartó pántja beleakadhat, ami fulladásveszélyes.
  • A pelenkázó asztalon soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket!

forrás: nfh.hu
Kép: Isa / Flickr

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja