SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Repceolaj - a bébiételek egészséges adaléka lehet

Családinet [cikkei] - 2010-02-25
A kutatók a repceolajat adalékként javasolják az üveges bébiételekhez. Különösen csecsemőknek és kisgyermekeknek ajánlják.
Repceolaj - a bébiételek egészséges adaléka lehet

A repceolajat adalékként javasolják az üveges bébiételekhez egy német gyermektáplálkozási kutatóintézet felmérése alapján. A kísérletbe 102 Dortmundban élő csecsemőt vontak be kéthónapos kortól. A babákat egy kísérleti és egy kontrollcsoportba osztották be.

A szülőket mindkét csoportban arra kérték, hogy öt és tízhónapos koruk között adjanak gyermeküknek legalább hetente ötször olyan bébiételt, amelyet krumpliból, zöldségből, húsból állítottak össze. A kontrollcsoport ételébe hagyományos kukoricacsíra-olajat tettek, a kísérleti csoport táplálékában pedig ezt repceolajjal váltották ki. A gyermekek kéthónapos korától pontosan dokumentálták étkezési szokásaikat egészen a kísérlet végéig.

A kísérlet elején és végén a kutatók vérmintákat vettek le a babáktól. A vérben néhány zsírsav koncentrációját mérték. A kísérleti csoport minden tagjánál magasabb omega-3 zsírsavszintet tapasztaltak. Ennek a vegyületnek csecsemőknél az agy, a retina fejlődésében, valamint az immunrendszer működésében van jelentős szerepe.

Miért egészséges a repce olaj?

Ez a növényi olaj többek között tartalmazza az esszenciális omega-3 zsírsavat (más néven alfa-linolénsav, röviden ALA), az esszenciális szó azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megtermelni az ilyen anyagot, de működéséhez szükséges és táplálékkal kell felvenni. Az alfa-linolénsav egy további zsírsav kiindulási anyaga, ez a dokozahexaénsav (DHA), mely az idegsejt membránjának alkotó eleme. A szervezet ezt a vegyületet használja az idegsejtek és a retina képzéséhez. A hagyományos kukoricacsíra-olaj az Omega-3 zsírsavból csak kevés mennyiséget tartalmaz.  Ezidáig nem volt ismeretes, hogyan hat a repceolaj a babák vérének omega3-zsírsavszintjére és azt sem tudták, segíti-e a DHA képződését.  



Miért fontos?

Mert néhány létfontosságú zsírsavval gazdagítja a szervezetet.  Mivel a szervezet nem képes előállítani az alfa-linolénsavat, fontos, hogy táplálékkal megfelelő mennyiségben juttassuk be.

„Különösen kisgyermekkorban, csecsemőknek pedig kifejezetten szükséges ez az anyag, mivel a szervek jóval gyorsabban fejlődnek az első hónapokban, mint a későbbi években” - magyarázza a kutatást vezető orvos. Az omega3-zsírsavak segítik ezt a fejlődést.
„A kísérleti csoport a repceolajjal dúsított táplálékkal több Omega-3 zsírsavat vett magához, mint a kontrollcsoport. A repceolajat fogyasztó babák vérében magasabb DHA tartalmat is mutattunk ki. A kísérlet jelentősége abban rejlik, hogy ilyen egyszerű módon tudtuk javítani a gyermekek szervezetének létfontosságú zsírsavakkal való ellátását. Ezért fontos tehát a repceolaj.”

A fenti eredmények megerősítéséhez még további kutatások szükségesek.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja