SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A csecsemőgondozás praktikus kellékei - 2.rész

Családinet [cikkei] - 2010-05-20
Minden gyerekbútor legyen lehetőleg lekerekített sarkú, babákra ártalmatlan viasszal, vagy festékkel kezelt. A hagyományos színeket fel lehet dobni matricákkal, nagyobb színes öntapadó fóliából kivágott figurával.
A csecsemőgondozás praktikus kellékei - 2.rész

Miben aludjon a baba?
A babaszoba nélkülözhetetlen bútordarabja a kiságy. Aki a hellyel akar takarékoskodni, az pelenkázósat vesz. A hosszukban is funkciójukban is kombinálható ágyakat csak akkor válasszuk, ha nem sűrű egymásutánban jönnek az utódok, mert az óvodás korú gyermeket egyébként rendesen kiszolgálja.
Az ágynál a későbbiekben fontos szempont lesz, hogy állítható magassága és levehető rácsa legyen, a pici könnyen tudjon fölmászni, ha pihenni szeretne, és ne érezze rabságban magát, ha el szeretné hagyni fekhelyét. Az ágynemű tartó is praktikus tartozék.
 
A matrac legyen kemény és légáteresztő. Erre legalkalmasabbak a kókusz ágybetétek, ezeket a kádban ki tudjuk mosni, viszonylag hamar megszáradnak. Nem tapadnak meg rajtuk sem az atkák, sem a baktériumok.
Az ágyakhoz kínálnak ágyneműt is. Ezek tényleg jól mutatnak, azonban amíg fennáll a bölcsőhalál veszélye, éjszakára nem tanácsos a használatuk: magára húzhatja a baba, belefúrhatja a fejét, nem kap rendesen levegőt. A rácsvédő viszont nem felesleges, mert a pici szereti oda nyomni a fejét alváskor valamilyen puha felülethez.


Biztos sok családban fellelhető még a régi fajta vesszőből font mózeskosár. Ma is megvásárolható, bélelve és matraccal.Remek eszöz arra, hogy az édesanya a lakás különböző helyiségeibe is magával tudja vinni a picit, amikor intéznivalója akad. Hátránya, hogy nem tud benne rendesen nézelődni. A bölcső sem megy ki a divatból. választható festéssel, faragással, egyedi tervezés szerint is akár- Akinél van asztalos, barkácsoló kedvű férfi a családban, ott érdemes csináltatni egyet. Kellemes a gyermeknek és nekünk is, mert nem kell kézben ringatni a picit, ha fáradtak vagyunk és szeretnénk elaltatni, megnyugtatni. Vannak ún. bölcsőágyak is, ez a kiságy és a bölcső kombinációja. Ne feledkezzünk meg azért arról sem, hogy az anyai ölelést, szeretgetést nem lehet mással helyettesíteni!
 
A pelenkázó
A legpraktikusabb talán a pelenkázó komód, mert abban szortírozni lehet az aktuális ruhadarabokat és a pelenka, illetve a babaápoló szerek is elférnek benne.  A pelenkázó állványt nem tartjuk praktikusnak, igen sok helyet foglal el, a polcait pedig nem lehet jól kihasználni.
 
Az etetőszék
A babahordozóból egy idő után kinő a baba, és az ölben etetés is kényelmetlenné válikelőbb-utóbb. A lényeg, hogy a baba biztosan tudjon benne ülni. A több fokozatban dönthető, etetőtálcás, lábtartós, könnyen összecsukható etetőszékek komfortosak és praktikusak is egyszerre.
Talán a legkisebb helyet az asztallapra rögzíthető fa- vagy műanyag etetőszék igényli. Ezt bárhová magunkkal vihetjük, és a pici velünk ül az asztalnál. A gyerek ilyenkor szívesebben teszi maga a szájába az ennivalót, próbálgatja a kanalat. Több etetőszék típus később átalakítható kisasztallá és székké. Legyen rajta biztonsági öv, részeit lehetőleg csapolás, vagy csavarok tartsák össze.
 
A baba szállítása
A kórházból már az autóban rögzíthető hordozóban visszük haza az újszülöttet. Egyesek szerint nem jó huzamosabb ideig benne tartani. ettől függetlenól a hordozó sok mindenre használható: lehet benne etetni, vihetjük magunkkal a babát a lakásban a házi munka közben, stb... Általában 13 kilóig használható, de már egy könnyebb gyermeknek is lehet kényelmetlen. Van olyan kagylószerű autóülés is, amely biztonságos, kényelmes, és a tengelye körül elforgatható anélkül, hogy kicsatolnánk a gyereket. 
 
A babakocsikat egyéni igény szerint mindenféle variációban megvásárolhatjuk. Az egyszerűbb változat kétfunkciós, fekvő és ülő helyzetbe állítható. A háromfunkciós babakocsi a fekvő mózeskosár részből és a több fokozatban dönthető, ill. fektethető ülésből áll.
A babakocsik sokszor részletekben is megvásárolhatók. A vázra mózeskosár, autós hordozó vagy sportülés szerelhető.
 
A négyfunkciós babakocsi részei a mózeskosár, a rápattintható babahordozó, az ülő/fekvő helyzetbe dönthető támla. Aki gyakran közlekedik autóval, vásárolhat könnyű, kicsire összecsukható sportkocsit, amely azonban inkább már ülni tudó babáknak ajánlott. 

A legtöbb babakocsi típusnál fontos szempont, hogy kicsire össze lehessen csukni (esernyő, vagy lapformára). A bolygó-, ill. befékezhető kerék megkönnyíti a mozgathatóságot és a biztonságot. Végül, de nem utolsó sorban a két irányban állítható tolókar is lényeges, hogy ne mindig szemben/háttal legyen nekünk a gyermek. 
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja