SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babamasszázs alapfokon

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-22
A babamasszázs az egyik legnagyszerűbb dolog, amit gyermekeink ápolása során alkalmazhatunk.
Babamasszázs alapfokon

Nem csak a kicsik, de a szülők nagy örömére is szolgál a babamasszázs, hiszen nem csak a fájdalmak enyhíthetőek segítségével, de a baba-szülő kapcsolatot is szorosabbá teszi. A masszázs erősíti a babák immunrendszerét, fokozza a vérkeringést s az izomzatot is erősíti. Nem igényel nagyobb szakismeretet, csupán egy kevés odafigyelést és előkészületet.
 

A babamasszázs kellékei, előkészületek:
 

  • A szoba mindig legyen elég meleg, hiszen a csecsemő ruha nélkül lesz a masszázs idején. Az is jó megoldás, ha mindig csak a masszírozandó testrészt hagyjuk szabadon, a baba többi testrészét pedig törölközővel letakarjuk.
  • A masszírozáshoz kell találni egy sík, könnyen takarítható felületet, ahol kényelmesen elvégezhetjük a masszázst (pl. pelenkázó asztal vagy törölközővel letakart ágy).
  • Mindig készítsünk elő tiszta pelenkát és ruhát, melyre masszírozás után a babára adhatunk.
  • A masszírozáshoz mindig olajat kell használni, így a bőrfelület nem sérül meg, s a mozdulatok is könnyebbé válnak. Ügyelni kell rá, hogy ne tartalmazzon káros anyagokat, hiszen az olaj egy része felszívódik a baba bőrében, másik része pedig a kezéről akár a szájába is kerülhet. Erre a célra már számtalan káros anyagoktól mentes, bio masszázsolajat fejlesztettek ki.
  • Az olajat nem szabad közvetlenül a baba bőrére locsolni, hiszen először még hideg lehet. Mindig el kell oszlatni a tenyerünkön és rövid ideig összedörzsölni a kezünket, hogy átvegye a test hőmérsékletét.

A babáknak ez a fajta érintés még teljesen új, így változóan reagálhatnak. Egyesek már az első masszázs alkalmával felfedezik annak kellemességét, míg mások hevesen viselkedhetnek. A szülőnek oda kell figyelnie a gyerek visszajelzéseire, hiszen a baba kimutatja, mi az, amit szeret, és mi az, amit inkább elkerülne.

A babák könnyen átveszik a szülő hangulatát, így ha az anyuka éppen feszült, vagy nincs kedve a masszázshoz, nem is érdemes belekezdeni. A legfontosabb, hogy mindig nyugodt, a baba által már jól ismert környezetben végezzük a masszázst.
 

Lábmasszázs

Fontos, hogy csak az egyik láb teljes masszírozása után lássunk hozzá a másik lábhoz. Elsőként gyengéden dörzsöljük be a bőrbe a masszázs olajat. A hüvelykujjunkkal körkörös mozgást végezve haladjunk a csípőtől egészen a bokáig. A talp masszírozásánál szintén alkalmazzunk gyengéd körkörös mozdulatokat, majd ujjunkat óvatosan húzzuk egészen a lábujjak végéig. Ugyanezt végezzük el a másik lábon is.
 

A pocak masszírozása

Ezen a területen különösen óvatosan kell masszírozni. Oszlassunk el egy kevés, a kezünkben megmelegített olajat a baba hasán, egészen a pelenka vonaláig. Ujjainkat teljesen fektessük rá pocakjára, és a köldöktől kifelé haladva körkörösen masszírozzuk a hasat (leginkább a simogatásra hasonlító mozdulat, de ez esetben csak az ujjainkat használjuk, tenyerünket nem). A pocak masszírozása nem csak jó hangulatot biztosít a babának, de emésztését is segíti.
 

Hátmasszázs

A baba hátának masszírozása során először az egyik, majd a másik oldalt kell masszírozni. Fontos, hogy mindig csak az izmos, húsos részeket masszírozzuk, a csontokra, illetve a gerincre soha nem szabad nyomást gyakorolni. Ujjbegyeink segítségével először a hát egyik, majd másik felén föntről lefelé haladva körkörös mozdulatokat végzünk. Végül ujjainkkal fölfelé, majd lefelé egyenes, simító mozgásokat végzünk a nyaktól egészen a derékvonalig.

A babamasszázs könnyen elsajátítható, az egyszerű mozdulatokkal nem csak a baba és szülő közötti kötődés fűzhető szorosabbra, de kellemes kikapcsolódást is jelent. Nem igényel különösebb eszközöket, csupán egy-két törölközőt és némi olajat. A babának még jobb hangulata lesz, ha masszázs közben a szülő mesél neki vagy beszél hozzá. Az egyszerű mozdulatok segíthetnek az immunrendszer és az izmok erősítésében, valamint az emésztés javításában is.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja