SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terméketlenség a lélek útvesztőjében

Dárdai Viktória [cikkei] - 2010-11-22
Sokféle szervi probléma, így a terméketlenség is legtöbb esetben lelki okokra vezethető vissza. Akár múlt, akár jelenbéli konfliktushelyzetből adódik a megtermékenyítés létrejöttének akadálya, a legnagyobb segítség minden esetben az adott személy belső folyamataiban rejlik.
Terméketlenség a lélek útvesztőjében

A lélek sokszor magától értetődő, testi diszfunkciókban megnyilvánuló tükröződései mai felgyorsult és elanyagiasodott világunkban gyakran hiába próbálják felhívni magukra a figyelmet. Szőnyeg alá söpört problémák, mosolyogva tűrt kényelmetlen élethelyzetek, ki nem hevert traumák, át nem beszélt sérelmek mind-mind elraktározódhatnak tudat alatti berkeinkben. A pszichoszomatikus, azaz lelki problémából fakadó megbetegedések és szervi funkciózavarok, elfojtott érzelmeink testi megnyilvánulásaként próbálják a problémamegoldás szükségességére felhívni a figyelmet. A meddőség egy, azon problémák közül, melyek lelki okokból adódhatnak.

Szülői minták és gyermekkori emlékek
Az anya-lánya illetve apa-fia konfliktusból fakadó terméketlenség akkor alakulhat ki, ha a felnövekvő gyermek tudat alatt attól retteg, hogy olyan „rossz” szülővé válik, mint amilyet a vele azonos nemű szülőtől gyermekkorában megtapasztalt. Ezt a félelmet az azonos nemű szülői minta követésének gondolata gerjesztheti mindkét nem esetében.

Diszharmonikus apa-lánya illetve anya-fia kapcsolat következményeként a gyermeket tervező pár valamelyik tagja tudattalanul félhet attól, hogy párja ugyanolyan „elviselhetetlen” apa/anya lesz, mint amilyen az ő apja /anyja volt. A lelki okokra visszavezethető meddőséget ebben az esetben az ellenkező nemű szülővel való kapcsolat generálja.

Amennyiben a gyermeket tervező pár - valamelyik vagy mindkét - tagjának szülei elváltak, vagy együtt éltek, de viszonyuk konfliktusokkal terhelt volt: termékenységének nem éppen kedvező, tanult félelmeket hordozhat magában a család intézményével szemben. Ez a szülői minta a társkapcsolati konfliktusok félelmét okozva gátolhatja a családalapítást.

Gyermekkorunkban szüleinktől számos negatív véleményt kaphatunk, melyeknek kapcsán egy - saját szülői önbizalmunkban meggátoló - negatív énképet alakíthatunk ki önmagunkról, ami szintén előidézheti a szülővé válástól való félelmet és így terméketlenséget idézhet elő. A meggondolatlan szülői mondatok mély nyomokat hagyhatnak a gyermek életében:

  • "Neked nem való gyerek."(énkép: Tehát semmirekellő és link vagyok.)
     
  •  "Te nem vagy képes magadat eltartani." (énkép: Tehát családot sem tudok vállalni.)
     
  • "Miért nem tudod felfogni?" (énkép: Tehát buta vagyok az élethez.)
     
  • "Mi lesz így belőled?" (énkép: Ezek szerint semmi.)
     
  • "Mit vétettem, hogy ezt érdemlem tőled?" (énkép: Csak fájdalmat tudok okozni a családomnak.)
     
  • "Mi lesz velem, ha megházasodsz?" (énkép: Tönkreteszem anyámat.)
     
  • "Mit tettél le az asztalra?” (énkép: Fabatkát sem érek.)

Ha a szülő túlságosan gondoskodó, vagy diktatórikus irányító szerepet tölt be ,az a felnövekvő gyermek önállótlanságból fakadó szorongásait eredményezheti felnőtt korban.  A fiatal felnőtt félve hagyja el otthonát, mivel nem elég önálló. Tudat alatt blokkolja gyermekvállalási ösztöneit, nem érett meg a családalapításra, hiszen ő a gyerek.

Élő példák
Előfordulhat, hogy olyan családok szétválását tapasztalhattuk meg rokoni vagy baráti körökben, ahol eleinte minden rendben működni látszott, míg az utód meg nem született.  Természetesen ezek a tapasztalatok sem hatnak a termékenységre egészen addig, míg nem kezdünk félelmet generálni saját lehetőségeinkkel kapcsolatban.

Partnerkapcsolati tényezők
A nők általában hajlamosak olyan férfipartnert beválasztani, aki ha azonnal nem is, idővel igencsak apjukra emlékezteti őket. A férfiak pedig elég gyakran anyjukhoz hasonló partnert találnak még akkor is, ha anyjuk mintájának szöges ellentétét keresik. Ez a tény nem kedvez azoknak az embereknek, akiknek ellenkező nemű szülőjükkel rengeteg negatív élményben volt részük.

A nem megfelelő partnerválasztás a terméketlenségi problémák egyik leggyakoribb oka. Ha azonban a problémát önállóan, vagy akár pszichológus segítségével orvosolni tudjuk, lehetőséget adunk magunknak arra, hogy számunkra megfelelő partnert találjunk, vagy a mellettünk lévő partnerből ne hozzuk ki ellenkező nemű szülőnk azon rossz tulajdonságait, amik elől menekülünk.
A megoldatlan problémák azért jönnek, hogy megoldjuk őket. Puszta meneküléssel a probléma a tudatalattiban még megmarad, ami addig generálja a hasonló élethelyzeteket, míg fel nem dolgozzuk őket.

Betolakodók a családi fészekben
Sok jóakaratú szülő saját kulccsal rendelkezik az ifjú pár lakásához és néha betoppan mindenféle előzetes bejelentés nélkül. Más szülőknek nincs ugyan kulcsuk, de sűrűn kopogtatnak a nap leglehetetlenebb óráiban. Megint mások egy házban laknak az ifjú házasokkal és nagyokat csodálkoznak, hogy nem jön össze az unoka. A családi fészek nyugalmát egy háziállat is zavarhatja, amennyiben a pár egyik tagja mosolyogva eltűri az állatot a házastársa kedvéért, de tulajdonképpen borzalmasan zavarja a jelenléte. Ezek a tényezők lelki zavarokat és kellemetlenségeket okozva megnehezíthetik a gyermekáldás létrejöttét.

Esztétikai félelmek és féltékenység
Számos nő tart attól, hogy párja már nem fogja szeretni és női mivolta nem lesz olyan vonzó a férfi számára a terhesség alatt és után, mely időszakban a nők formája az anyaság gömbölyded alakját veszi fel. A média ezzel szemben szikár nők ideálképét ontja a tömegek elé, ami sehogyan sem egyezik meg a családalapítással járó idomok elfogadásával. Ennek következtében gyermektervezés előtt álló nők sokasága tart attól, hogy férjük elhagyja vagy megcsalja őket anyai formáik miatt. Egy őszinte kapcsolatban viszont, ahol a párok biztosak egymás iránt érzett szeretetükben, ez a probléma nem fordulhat elő. Az esztétikai problémák miatt felmerülő meddőség kapcsán a női fél általában nem érzi biztonságban magát a párkapcsolatban. Annak megtartását külsőségektől teszi függővé.

A szüléstől való félelem
Sokan akkora félelemmel élnek, hogy szinte teljesen biztosak abban, hogy bele fognak halni a szülésbe. Hatalmas félelmük rendkívül görcsössé teszi az erre hajlamos nőket, mely nagyon megnehezítheti a megtermékenyülést.

Egzisztencia
Sokan félnek attól, hogy a terhesség és az azt követő GYES/GYED időszak alatt nem lesz elég pénzük a megélhetésre. Számos nő nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy otthon maradjon sőt, attól rettegve megy el szülni, hogy státuszát elveszítheti, mire visszamegy dolgozni. A férfiak esete sem könnyebb ebben a kérdésben, hiszen családfenntartóként rájuk hárul a legnagyobb felelősség. A kiszolgáltatottságtól való félelem esetében tehát mindkét részről jogos a termékenységi diszfunkció esetleges létrejötte.

Kétségek
Nagy szerelemben előfordulhat, hogy a pár egyik tagja tulajdonképpen nem is szeretne gyereket attól való félelmében, hogy a születendő gyermek közéjük áll és vége lesz az édes életnek. Az is előfordulhat, hogy a leendő szülő pusztán a változástól fél. Mivel ezeket a félelmeket ritkán tesszük beszélgetéseink tárgyává, lebontandó akadályként tornyosulnak családalapítási terveink előtt.

A válasz benned van
A felsorolt tényezőkön kívül még ezernyi személyes lelki problémából fakadó félelem állhat gyermekünk megfoganásának útjában. A pszichoterápia, meditáció, homeopátia, Bach virágterápia és a legmélyebben fekvő állapotok felismerésében hasznos hipnoterápia mind-mind segítségünkre lehetnek az okkeresésben. Amennyiben nem tudjuk szakemberek segítségét anyagilag felvállalni, próbáljuk meg önmagunkban megkeresni félelmünk okát. Ha végignézzük a felsorolt kockázati tényezőket és saját életünkre vonatkoztatva megkezdjük az okkeresést, jóval közelebb juthatunk magunkhoz, mint gondolnánk. A megtalált okot feldolgozva, a félelmi harc értelmetlenségét felismerve és feladva megnyílhat utunk az új élet befogadása felé.

 

Kép: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja