SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tud a házasság, amit az együttélés nem? - 16 érv a házasodás mellett

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-02-14
Csak egy papír? Elavult intézmény? Három házasságból kettő válással végződik? Az emberi életkor túl hosszú hozzá, hogy egyetlen emberrel gúzsba kössük magunkat? A házasság intézménye rég dugába dőlt?
Mit tud a házasság, amit az együttélés nem? - 16 érv a házasodás mellett

Miért van mégis úgy, hogy minden emberi civilizáció, legyen az ősi vagy akár modernkori, minden földrajzi szélességen és hosszúságon lévő helyszínen, legyen az közeli vagy távoli, létrehozza az igényt két ember életének összekötésére? Miért független a házasság iránti vágy a társadalmi berendezkedéstől, anyagi helyzettől, tanultságtól, bőrszíntől? Miért tartja fönn minden nép és minden nemzet a házasságkötés adminisztratív lehetőségét, miért köt hozzá fogadalmat és ceremóniákat, miért számít az időpontja az életünk egyik legnagyobb határkövének?

Miféle mély emberi szükséglet megválaszolására hívtuk életre, és miért érdemes küzdeni érte?

Mit tud a házasság, amit más párkapcsolati forma nem? A Házasság Hete alkalmából összegyűjtöttük azokat a helyzeti előnyöket, melyek a házassághoz kötődnek, és melyek között egyaránt szerepelnek könnyebb és fajsúlyosabb tételek egyaránt. Ki-ki mérje meg a saját mérlegén!


1. Jegygyűrű

A jegygyűrű az idők végezetéig tartó elkötelezettség jele, kör alakja a végtelenséget fejezi ki, arra utal. Hagyományosan aranyból vagy más időtálló fémből készül, aminek alapvető tulajdonsága, hogy nem kopik és nem veszít a fényéből. Szimbolikus jelentésének szépségét az is emeli, hogy a világ minden tájékán ugyanaz a tárgyi megjelenés ugyanazt a jelentést hordozza. A jegygyűrű közös emberi jelkép, nemzetközi tárgy, kultúrákon és távolságokon átívelő gesztus. A jegygyűrű misztikus védelmi eszköz is, ránézésre leolvashatóvá teszi a másik emberről, hogy nincs egyedül, kötelékben repül, valakinek és valaminek a védelmét élvezi. A jegygyűrű kicsinyített védőkör, amit körénk húz a társunk.


2. Esküvői ruha

Egy olyan ruhadarab, amit életünk során csupán egyetlen egyszer viselhetünk, és amire a legtöbb ember gyerekkora óta vágyik. Az esküvő ruha színe és szabása egyaránt üzenetet hordoz, számtalan kedves hagyomány és a közösség felé küldött üzenet kötődik hozzá.


3. Nászajándékok

Lehet, hogy kisszerű megemlíteni ezt a nagyon is anyagi természetű megjelenési formát a kivételesen magasztos házassági kiváltságok között, de tény, hogy nászajándékot csak házasságkötést követően lehet kapni…


4. Esküvői szertartás

A házasságkötés lényegi mondanivalóját tekintve egy nyilvános szerelmi vallomás. Az esküvő fontos szerepe, hogy tanúk előtt hangzik el a komoly ígéret mindkét részről. A közös rítusok és rituálék megélése az emberségünk része, segít életünk nagy változásainál, életünk társainak és tanúinak az ottléte pedig megerősít bennünket a fordulópontokon. Nem véletlen, hogy annyi film és könyv választja történetének hátteréül az esküvőt: az ünnepek mindenki által ismert forgatókönyve valódi közösséget alkot a násznépből, és a szertartás megélhető, látható tárgyi valósággá emeli a döntést. Az emberi léleknek szüksége van arra, hogy nagy pillanatainknak képi-történeti megjelenítéseket adjon, ami a megélést segíti – ez az ünnep. Szükségünk van ünnepekre.


5. Névhasználat

Női részről az apai név letevése, és a házastárs nevének felvétele jelentős érzelmi értékkel bíró gesztus, a szövetség olyan megerősítése, ami a teljes önazonosságot érinti. A női létforma megváltozik, a lányból feleség lesz. A nevünk rengeteg szálon kötődik a valóságunkhoz. Gyermekként abban erősít meg minket, hogy valaki létrehívott és várt minket erre a világra, és helyet készít majd benne a számunkra maga mellett, a házasságban pedig egy csodálatos örömforrás „megkapni a nevet”. Ennél szeretettelibb ajándékot nehéz elképzelni bárkitől. A névfelvétel rengeteg variációja létezik ma már, szebbnél szebb lehetőségek vannak két ember szövetségének külső megjelenítésére. Akár a férfi is felveheti a nő nevét, hogy egységüket kifejezzék.


6. "Férjem-feleségem" használata

Ez az előjog azokat illeti meg, akik átestek a házassági szertartáson, és a birtokos ragos kifejezések bizony nagyban meghatározzák a világban elfoglalt helyünket. Akik azt érzik, hogy a párjukkal tulajdonképpen létre hívtak egy közös vállalkozást, amit ketten tartanak életben, és ami önmagukon is túlmutat, azok jól érzik. A házasságban a felek ugyanúgy társak, mint a partnerek, akik közös céget visznek, tehát nem csak a jóban osztoznak, hanem együtt felelnek a vállalkozás sikeréért – viszont olyasmit hoznak létre, ami mások számára is üzenet és jel. A szerelem csak két emberé, a házasság már személyek fölötti. Az „intézmény” kerülhet válságba, a szövetség viszont szerzői jogvédelem alatt áll.


7. Jogi védettség

A házasság egy törvényileg elismert és védett közösség. A házasság idején bármelyik fél által szerzett vagyon közössé válik (néhány kivételtől eltekintve), a pár anyagilag felel egymásért, a kölcsönös támogatás törvényi előírás. A házasok közös tulajdonává lesz, amit együtt vagy külön szereztek, de közös a felelősségük a kötelezettségek teljesítésében is. Betegség esetén a házastárs kaphat orvosi felvilágosítást a beteg párjáról, illetve képviselheti őt komoly orvosi döntésekben. Ha a házaspár egyik tagja elhalálozik, a másik vagyoni helyzete és a közös gyerekhez való joga nem képezi jogi vita tárgyát. A házasság egyfajta láthatatlan védőbúra.


8. Biztosított szexuális élet

A házasságkötéssel vége a randevúzás poklának, és annak, hogy újra és újra onnan kelljen kezdeni a történetünket, hogy mit szeretünk és mit nem… A házasság azt jelenti, hogy túljutottunk az állandó előszó-olvasáson, és belemerülhetünk végre a regénybe… A kiegyensúlyozott szexuális élet mérhetően javítja az életminőséget, és ebben az esetben nem kell tartanunk a visszautasítástól. Házasságban az intim együttlét jog és kötelesség is…


9. Pénzügyi előnyök

A házaspárok a legtöbb országban kevesebbet adóznak, és jogosultak felvenni a családi kötelezettséghez köthető hiteleket. A társadalom számára kedvező a családok által biztosított stabilitás, így a kormányok anyagi eszközökkel is igyekeznek ennek fenntartásában segíteni. Pénzügyi előny az is, hogy az öröklést sokkal könnyebb megoldani, mint együtt élő párok esetén, mind a házastárs, mind a gyerekek tekintetében.


10. Apaság vélelme

Házasságon belül a született utód automatikusan a férj nevét kapja, és a szülőségét nem kell megerősíteni, sem apasági nyilatkozatot tenni.


11. Örökbefogadás

Örökbefogadás esetén a gyermekvédelmi rendszer általában a házaspárokat veszi előre a várólistán.


12. Egészségügyi előnyök

A Michigeni Állami Egyetem 2005-2014-es vizsgálata alapján világossá vált, hogy nem házas személyeknél a demencia kialakulásának esélye lényegesen nagyobb, de közülük is leginkább az elvált férfiakat fenyegeti. A kutatás alátámasztotta, hogy az érzelmi és anyagi biztonság mellett a házasok egészségügyi értelemben is védettebbek. Házas felnőttek nagyobb arányban élik túl a szívműtéteket, jobban gyógyulnak a rákból, és kevesebb időt töltenek kórházban, mint az egyedülálló vagy bonyolultabb kapcsolatban élő társaik. A házasok ritkábban válnak balesetek vagy bűncselekmények áldozatává, mint a köteléken kívüli társaik.


13. Magasabb boldogságszint

A házasságban élők megélhetik, hogy szeretik és elfogadják őket, a biztonságos érzelmi háttér pedig felszabadíthatja őket a fejlődésre és alkotásra. L.J. Waite és M. Gallaghet a boldogságszint összetevőit kutatva arra jutottak, hogy a házasfelek biztosításul szolgálnak egymásnak az élet viszontagságaival szemben. Érdemes egyébként elgondolkodni azon is, hogy a házassággal kapcsolatos fogalmak között milyen gyakorisággal szerepel a „boldogság” szó, és mennyivel ritkábban az „öröm”. A kettő közötti különbség, a nagyságrendbeli eltérés az, ami az együttélés és a házasság között húzódik… A boldogság mélyebb és értéktelítettebb állapot, mint az öröm.


14. Szintlépés

A házasság lényegét tekintve nem egy párkapcsolati forma, hanem egy magasabb rendű életforma. Nem kapcsolat, inkább kapcsolódás. A házasság egy dimenzióátlépés, egy újonnan teremtett valóság, amit két ember hoz létre, tart fenn, és működtet a közösség gyönyörűségére is. A jó házasság üzenet, jel mások számára is, rang és hivatal a világban. A házasság nem két ember „öröme”, hanem egy önmagukon túlmutató közös ügy van a középpontjában.

A házasság szövetség, kötelék arra, hogy kiszeressük egymásból a jót, hogy megmentsük, felszabadítsuk, égbe emeljük a társunkat. Nyitottság arra, hogy továbbadjuk az életet, és turbó üzemmódja annak, hogy mindkét „fél” minél gyorsabban haladjon a kitűzött közös cél felé.


15. Kaland

Aki valaha akart hegyet mászni, tandemugrást csinálni, vagy tandembiciklin ülni, az a házasságban mind megélheti az ismeretlenbe való ugrás izgalmát és félelmét, melyet az egymásban való bizalom oldhat fel. A házasok a modern idők nagy kalandorai. Nem kell az ismeretlenbe való ugrásért repülőt bérelni, a házasság biztosítja az adrenalináramlást.


16. Áldás

A házasság széles dimenziója, lelkiségének tágas értelmezése. Az áldás az, amikor a házasság megment minket attól, hogy rossz döntéseket hozzunk, hogy veszélyeztessük mások vagy önmagunk érzelmi biztonságát, lelki békéjét.

A házasság több, mint papír. A papír csak tárgyi megjelenési formája két ember egymás iránti elkötelezettségének, odaszánásának, felelős döntésének. Nem a papír számít, hanem a döntés.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja