SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ébrednek a denevérek

Családinet [cikkei] - 2005-04-27
A bőregér a városban marad?!?
Ébrednek a denevérek

Az urbanizált közeghez alkalmazkodó denevér ősszel a téli álmát gyakran lakásunk, házunk közvetlen közelébe vándorolva kezdte meg. Ez akkor rendkívül nagy pánikot okozott, mert telelőhelyéül pincénket, kamránkat próbálta meg hajlékként igénybe venni.

 

Életterünkben szállást kereső denevért is - mint a legtöbb állatot - a természetes élőhelyek eltűnése veszélyezteti. Mivel kolóniában élnek, a búvóhelyeiket érő emberi beavatkozásokra különösen érzékenyek. Így leginkább az öreg odvas fák fogyatkozása, a templompadlásokon a bebúvó nyílások megszüntetése, a bányák, a barlangok teljes lezárása a probléma.

 

A hat hónapos téli hibernáció után április környékén ébrednek fel a denevérek.. Ekkor kelnek útra a nyári szálláshelyük felé, ami legtöbbször a téli álmuk helyéhez közeli épített környezetben, a városban van.

 

Sokan a különböző hiedelmeknek köszönhetően irtóznak a denevértől. Egyesek azt vallják, hogy a denevér vérszívó, mások meg azt hiszik, hogy a bőregér hajba kapaszkodva támad. Ezek természetesen téves hiedelmek. A denevér a kellemetlen jelenléte mellett életterünkben rendkívül hasznos is lehet, mert elsősorban rovarokkal táplálkozik, így a szúnyogok irtását vegyszermentesen segíti. A lakásunkon kívüli letelepedésüket egyébként mi magunk is segíthetjük: speciális denevérodúkat építhetünk, és azt fákra, oszlopokra kihelyezhetjük.

 

A lakhelyünkre beszálló denevér vadállat révén harapással védekezhet, így eltávolítása (az érintésvédelmet figyelembe véve) kesztyű segítségével biztonságosabban véghezvihető. A denevér a lakásba beszállva nem ritkán a függönybe kapaszkodva, fejjel lefelé csüngve várja a besötétedést. Ha innen le akarják választani, karmai beleakadnak a szövetbe. Érdemes szakavatott természetvédőket (pl. a legközelebbi Környezeti Tanácsadó Irodát - www.kothalo.hu) hívni a megoldandó esetekhez.

 

A szakértő szemével – Dr. Hamar József, Kötháló Szolnok

 

A panel negyedekben gyakori probléma, hogy beköltöznek a résekbe a denevérek. A lakosság nagy része ettől függetlenül normálisan tudja élni a hétköznapjait. Bonyodalom vagy krízishelyzet esetén a madárvédőkkel közösen oldjuk meg az állatokkal kapcsán felmerült problémákat.

 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület denevér ügyben egy nem reprezentatív felmérés keretén belül megkérdezte az utca embereit is:

 

1. Farkas Lászlóné (nyugdíjas): nem zavarnak a bőregerek, régebben panelházban laktam, észleltem a problémát. Ettől függetlenül az a véleményem, hogy az állatoknak is helye van a környezetünkben. Azonban ha az én spájzomba költözne be egy denevér, borzongnék oda bemenni.

 

2. Hornyák János (nyugdíjas): messziről nézve nem zavarnak, de ha együtt kellene élnem egy fedél alatt egy denevérrel, bizony irtóznék kicsit.

 

3. Huszár Pál (egyetemista): állatbarát vagyok, nem zavarnak a denevérek. Ha lakhelyemre betévedne egy denevér, segítenék neki onnan kijutni, illetve ha egyedül nem boldogulnék, segítséget kérnék a természetvédőktől.

 

4. Nádaski Diána (főiskolás): szinte minden állatot szeretek, nem tudnék egy denevérnek sem ártani. Ha beszállna az ablakon egy bőregér… segítenék visszajutni a természetes élőhelyére (azaz az ablakon kívülre). 

 

Ne feledjük, hogy a denevér védett állat, megóvása mindannyiunk közös ügye. Példányainak elpusztítását a hatóságok több tízezer forintos bírsággal sújtják.

 

Legyen Ön is állatvédő!

 

Seres Zoltán

Orpheus Állatvédő Egyesület

 

www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó

www.sinter.hu – Állatvédelmi Adatbank,

Adó 1%: Orpheus Egyesület – 18464654-1-06

 

Ingyenes állatbarát kiadványok (képeslap, plakát, matrica) rendelhetőek közepes méretű (bélyeges) válaszboríték megküldésével az Orpheus Egyesület postacíméről: 6701 Szeged, P.f.:929.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja