SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tápláló, mégsem hizlaló a „Paradicsom almája”

Singola Edit [cikkei] - 2008-07-29
A "Paradicsom almáját" fogyaszthatjuk, ha eszünk egy kis paradicsomot. Miért? Mert ez a világon mindenhol termesztett zöldség kiváló fogyasztószer. Sőt "aranyalmára" is lelhetünk benne, mivel olyan aromákat tartalmaz, amelyeket semmilyen más növénnyel nem lehet helyettesíteni.
Tápláló, mégsem hizlaló a „Paradicsom almája”
A „Paradicsom almája”

Nem alma, félreértés ne essék, paradicsom, csak neve a „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. 
A paradicsom remek fogyókúrás alapanyag. A diéta egyszerű: csupán sok paradicsomlevet kell inni - természetesen cukormenteset és 100% -osat -, valamint naponta ötször valamilyen formában paradicsomot enni.

Néhány paradicsomfogyasztási tipp:
  • Hámozva hamarabb emészthető
  • Ellentétben más zöldségekkel, főzve magasabb a tápértéke, mert a likopin a főzés során könnyebben fel tud szabadulni
  • Bármennyit fogyaszthatunk belőle nyersen is, mert táplál, de nem hizlal
  • Gyorsan és könnyen elkészíthető a paradicsomsaláta: a felszeletelt paradicsomkarikákat felöntjük salátalével, majd fűszerrel ízesítjük.
  • Nyáron a leggyakoribb felhasználási mód: a lecsó
  • Kiváló frissítőt is készíthetünk házilag, némi fűszerrel feldobva, lehűtve nyáron ugyancsak kellemes ital.

Töltött paradicsom

Hozzávalók:4 nagy paradicsom, 40 dkg darált hús, 1 tojás, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só, bors, kakukkfű, vaj, zsemlemorzsa
A paradicsom tetejét levágjuk, félretesszük, egy kávéskanállal kiürítjük a belsejét. A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet finoman felszeleteljük és alaposan összekeverjük a darált hússal, tojással és a fűszerekkel. Az elkészített tölteléket betöltjük a paradicsomokba, majd ráhelyezzük a levágott tetejét, meghintjük egy kis zsemlemorzsával és ráhelyezünk egy darab vajat. 200 fokon 45 percet sütjük.


„Aranyalma”


A paradicsom olasz neve: pomodoro- aranyalmát jelent. Valójában is aranyalmának tekinthetjük, mert magas a C-vitamin értéke, ezen kívül még legalább 12 féle vitamint, 10 féle nyomelemet és 7 féle ásványi anyagot rejt. Tomatin nevű alkaloidája gyulladásos betegségek gyógyításában rendkívül hasznos.
A paradicsom erősíti az immunrendszert, emellett rákmegelőző hatású. Színanyaga, a likopin előnyös a szívkoszorú-betegségben szenvedőknek. Ez a lédús zöldség még az érelmeszesedést is csökkenti.

Szerelem alma

A 17. században Poma amoris néven emlegették a paradicsomot, vagyis a szerelem almájaként, mert zölden fogyasztva bódulatot okozott, de az érés során elveszíti azt az alkaloidját, amely ezt okozhatja.

Remek szépségápoló szerre is lelhetünk a paradicsomban. Pár karika az arcra pakolásként gyorsabban hat, mint bármely krém.

Paradicsomi alma


A paradicsom őshazája Peru, ahol még ma is gyomnövénynek számít. Európában először Spanyolországban termelték, ma már az egész világon elterjedt. Magyarországon eleinte dísznövényként kedvelték, majd 1880 körül kezdték nagyüzemi termesztését. Dodonaeustól, 1553-ból származik az első leírás a paradicsomról: "gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé változik".

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Megtanulhat-e szeretni az, akit kiskorában elhanyagoltak a szülei?

Gyakran hallani, hogy az a gyermek válhat szeretetteljes és érzelmileg stabil felnőtté, akit megtanítottak szeretni, vagyis aki biztonságos kötődést és szeretetet tapasztalt gyerekkorában. De mi történik azokkal, akik ilyen élményeket nem kaptak? Vajon képesek-e szeretni és egészséges kapcsolatokat kialakítani felnőttkorukban? A pszichológiai kutatások azt sugallják, hogy igen, bár az út gyakran nehezebb és kihívásokkal teli lehet.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
A szerkesztő ajánlja