SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Éljen az élőflóra! Mi micsoda a reklámokban?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-05
Nemigen hallunk-látunk olyan reklámot, melyben valami titokzatos fogalom el ne hangzana. Marketingfogás vagy valóság? A hihetőség-hitelesség-tudományosság okán alkalmazzák a módszert, vagy beetetéssel, avagy tudományoskodással állunk szemben? A tudatos fogyasztó tájékozódik, és ismeretek alapján dönt. Vettük a fáradtságot és utánanéztünk néhány jelzőnek, fogalomnak...
Éljen az élőflóra! Mi micsoda a reklámokban?
Nézzük először azt a bizonyos bifidus essensis-t! Ami az egyik joghurtreklám elmaradhatatlan rejtélye. Vannak szakemberek, akik szerint ilyen nincs is, ez csak kereskedelmi fantázianév, mások azonban állítják: ismeri ezt az adalékanyagot a táplálkozás-tudomány.
Hogy probiotikum, az biztos.

De mi a csuda a probiotikum?

Így nevezik azokat az élő mikroorganizmusokat, amelyek az ember szervezetébe jutva jótékony hatásokat fejtenek ki. Ebbe a csoportba a baktériumok közül elsősorban a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségek (baktériumok, élesztőgombák, amik képesek a betegséget okozó baktériumok elszaporodását, méreganyag-termelését megakadályozni, az immunrendszert serkenteni, szerepük van fertőzések megelőzésében, tejtermékek, húsáruk, italok, általában a savanyított tejtermékek tartalmazzák) tagjai sorolhatók. A probiotikumok, azaz „jó” baktériumok úgy fejtik ki hatásukat, hogy kapcsolatba lépnek a bélnyálkahártya sejtjeivel. Egyrészről elősegítik az egészségre káros, kórokozó baktériumok leküzdését, másrészt serkentik a bélfal mozgékonyságát, valamint a szervezet számára szükséges tápanyagokat is termelnek. A vastagbélbe eljutva elősegítik az ember számára egyébként emészthetetlen szénhidrátok lebontását. "Élő" élelmiszer-alkotók, amelyek jótékony hatással vannak az ember egészségére, emésztésére. 

De mik a probiotikumok és hogy jön ide az ActiRegularis?

Az Élelmiszerkönyv szerint: ezek olyan humán bélbaktériumok, amelyek jótékony hatással vannak szervezetünk egészségi állapotára. Ezekben a bizonyos probiotikus joghurtokban az előírtnál jóval nagyobb mennyiségben van élő és aktív Bifidus ActiRegularis baktérium - ez a koncentráció a kulcs. Így a jótékony hatás kifejtéséhez biztosan elegendő mennyiség jusson belőle a szervezetbe. Nem kórokozók, nem mérgezők, ellenkezőleg, szájon át adva eljutnak a vastagbélbe, és ott jót tesznek. A probiotikus savanyú tejtermékek az egészséges bélműködéshez szükséges, úgynevezett bélbarát mikrobatörzseket tartalmazó joghurtok és kefirek. Vannak, akik szerint a legtöbb savanyú tejtermék között nincs hatalmas különbség, ugyanúgy tartalmaznak probiotikumokat, mint a szóban forgó joghurt és társai. A probiotikumok a tápcsatornán áthaladva átmenetileg fejtik ki hatásukat, ezért érdemes őket rendszeresen, naponta fogyasztani.

Hőkezelt legyen vagy ellenkezőleg?

Ha hőkezelt egy anyag, abban már nincsenek baktériumok, ezért is áll el sokáig. Az a termék, amiben baktériumok élnek, nem tartós, rövidebb a szavatossági ideje. Terméke válogatja, hogy milyen mennyiségben vannak benne hasznos bélbaktériumok.

És mi az L. casei?

Az L. casei szintén csupán az egyik fajta a bélben működő, rengeteg baktérium közül - de ezt a tudósok is ezen a néven emlegetik. Gátolja egyes kórokozók növekedését (néhány az ismertebbek közül: Streptococcus, Enterobacteriace), csökkenti az  allergiás betegségekért felelős egyik ellenanyag termelését és szintjét a vérben, növeli a IgA termelését, ami a nyálkahártyák legfontosabb védekezésért felelős ellenanyaga.


Ugráló, izgő-mozgó idős emberek, akik a legváratlanabb pillanatban felpattannak…a glukozamin hatására.

Mi a glukozamin?
A hétköznapi ételekben nem igazán fordul elő. A táplálék-kiegészítőkben található glukozamint tengeri kagylók héjából vonják ki. Az ízületek éveken keresztül tartó igénybevétele és túlterhelése folytán időnként porckárosodások következik be. Ezek gyakran vezetnek könyök-, váll- és térdfájdalmakhoz. A glukozamin annak köszönheti rendkívüli népszerűségét, hogy képes egyfajta „kenést” biztosítani a porcoknak, inaknak és szalagoknak, valamint segít azok helyrehozásában is. A kötőszövetek megerősítésével egészségesen tartja az ízületeket, és kellő rugalmasságot biztosít azok számára ahhoz, hogy hatékonyan csillapítsák a rázkódásokat, valamint az intenzív edzés és ismétlődő gyakorlatok, vagy akár az öregedés természetes folyamata hatására bekövetkező sérülések ellen is védelmet nyújt.

A glükozamin, mint (tengeri eredetű) természetes anyag könnyebben és hatékonyabban szívódik fel, mint a szintetikus vegyületek.

Mi a kondroin?
Tudományosan igazolt tény, hogy a kondroitin, amit cápaporcból vonnak ki  és a glükozamin egyidejű alkalmazása nagyban hozzájárul az izületi struktúrák regenerálásához és az izületi fájdalom, a merevség csökkentéséhez. Természetes eredetének köszönhetően kimagasló a biológiai hasznosulása, könnyen beépül a szervezetbe (porcból porcba). A kondroitin szulfát az ízületi porcok legfőbb építő anyaga: védi a porcokat a károsító enzimek hatásaitól, lehetővé téve a tápanyagok eljutását a porc-sejtekhez. Az életkor előrehaladtával a porc-sejtekben csökken a kondroitin-szulfát képzése, ezért a védő-funkció csökkenésével felgyorsul az ízületek "kopása".

 
Hol terem az MSM?

Az MSM (metil-szulfonil-metán) a legújabb kutatások során az USA-ban kikísérletezett fájdalomcsillapító anyag, mely szerves kéntartalmával segíti a kötőszövetek és porcok rugalmasságának megőrzését.
 
Dobozokon, főleg kozmetikumok oldalán olvassuk és megnyugszunk: dermatológiailag tesztelt. Jó ha tudjuk, ez a tesztelés kötelező, vagyis naná. Hogy mi a teszt eredménye? Azt vajon hányan hány terméken olvastuk már?

Él-e a flóra?

Annak ellenére, hogy az utóbbi másfél évtizedben számos új joghurt jelent meg a piacon, a joghurtokról kevés megfelelő ismeret él a köztudatban. A magyar fogyasztók általában csupán magas élvezeti értéket képviselő tejtermékeknek tartják a joghurtokat, azt csak kevesen tudják róluk, hogy szerepük van egészségünk megtartásában, illetve visszaállításában is. Az erjesztett, utólag nem hőkezelt tejtermékek nagyszámú élő (oltó) kultúrát, más néven élő flórát tartalmaznak. Az élő flóra támogatja a bélflóra munkáját, segíti a megbetegítő baktériumok visszaszorítását, ezáltal a bélflóratagok visszatelepedését, a bélflóra természetes egyensúlyát.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja