SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A túlsúly idősebb korban sem törvényszerű

Családinet [cikkei] - 2010-03-30
A kor előrehaladtával a kilók elleni küzdelem szélmalomharcnak tűnhet. A huszonévesen még látványos eredményeket hozó diéta az évek múlásával hatását veszti, úgy érezzük a plusz kilóktól már csak a koplalás menthet meg. Hogyan lehetünk karcsúak, fittek a sokadik X után is?
A túlsúly idősebb korban sem törvényszerű

Erről kérdeztük dr. Kocsi Anikót, az Oxygen Medical belgyógyász, diabetológus orvosát.

A természet szabályait nem írhatjuk át
Az idő múlásával az alapanyagcsere - az alapvető életfunkciók: szívműködés, légzés, idegi működés biztosításához szükséges energiamennyiség - folyamatosan csökken. A belsőnkben zajló folyamat nyomai külsőnkön is megjelennek. Változatlan étkezési szokások mellett értetlenül állunk a hasunkon domborodó „úszógumi” jelensége előtt, s idővel előfordulhat, hogy a nadrágot is egy számmal nagyobbra kell, hogy cseréljük. A megoldást azonban nem a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra jelenti.

Természetes, de nem megállíthatatlan folyamat
Az anyagcserét befolyásoló legfontosabb tényezők: a kor, a nem, táplálkozás, fizikai aktivitás és az élvezeti cikkek. A plusz kilók elleni harc egyben az egészséges életmódra való törekvésünket is jelenti, ezért a túlsúly elkerülése érdekében természetesen nem a koffein és a nikotin anyagcsere serkentő hatására építünk. A kor előrehaladtával jelentkező zsírpárnák ellen a legjobb fegyverünk a rendszeres mozgás és a megfelelő étkezés. Mit jelent ez a gyakorlatban?


Napi fél óra is elég
A legtöbb kutatás fókuszában a túlsúlyos, vagy a már elhízott személyek problémájának megoldása áll. A plusz kilókat azonban megelőzni mindig jóval egyszerűbb, mint a már kialakult súlyfelesleget ledolgozni. A bostoni Harvard Medical School kutatói ezért 34.079,  átlagosan 54 év körüli hölgy részvételével végezték el 13 éven át tartó vizsgálatukat, melynek során a testsúly megtartásának lehetséges módszereit kutatták. Az eredmények alapján a napi egy óra testmozgást végző, normál testsúly és BMI értékekkel rendelkező hölgyek a kutatás végéig tartották eredeti testsúlyukat, az ennél kevesebbet mozgó csoport tagjainál azonban a vizsgálat végére súlyfelesleg jelentkezett.

A lényeg: mozogjunk!
Testmozgás alatt nem feltétlenül a megerőltető edzésekre kell gondolnunk. A vizsgálatban résztvevő hölgyek esetében a napi 60 perces mozgás nagy részét olyan hétköznapi tevékenységek biztosították, mint a séta, a kerékpározás, vagy az unokákkal való közös játék. Akik ennél intenzívebb mozgásformát választottak, mint például a könnyű futás, tenisz, vagy úszás, már napi 30 perc mozgással is sikeresen védekeztek a súlyfelesleg megjelenése ellen. Megfelelő táplálkozás és naponta végzett, rendszeres testmozgás mellett tehát az évek múlásával sem kell tartanunk a zsírpárnák megjelenésétől. A túlsúly elkerülésével pedig nem csak szebbek, fittebbek lehetünk, de számos, súlyos elváltozás - szív-és érrendszeri betegség, diabétesz - kialakulását is megelőzhetjük.

www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja