SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bor és tészta – a nyerő páros

Családinet [cikkei] - 2007-10-15
Az ősz közeledte változást hoz az életünkben. Az időjárás zordabb lesz, előkerülnek a melegebb a kabátok, az esernyők és a gumicsizmák. Elkezdődik a felkészülés a télre, másként étkezünk, másként éljük a mindennapokat.
Bor és tészta – a nyerő páros

  De mielőtt végképp ráhangolódnánk erre az életmódra, az utolsó napfényes napok kicsalogatnak minket a természetbe. Még akad egy kis munka a földeken. Be kell gyűjtenünk az utolsó mézédes szőlőfürtöket.

 A szüret önmagában fantasztikus élmény. Ilyekor válik egyértelművé, hogy a szőlősgazda egész éves munkája, a természet kecsegtető ajándéka, vagyis a meleg napsütés és a kiadós, de mégsem túlontúl sok csapadék szép, édes szőlőfürtöket eredményezett-e?  Felmérhetővé válik a megtermett mennyiség, és a szőlő minősége is. Ez pedig előrevetíti az évjáratot. De mielőtt palackokba töltenék a zamatos nedűt, és a boltok polcain csalogató címkéikkel vásárlásra ösztönöznének, bizony le kell szedni a fürtöket. Ez, az évszázadok óta hagyományokra épülő ünnep, mára vidám közösségi tevékenység lett. Mert mint minden betakarítás, úgy a szüret is kemény munkával jár. De a többnapos, megfeszített munkát követően az utolsó nap a mulatozásé. Látványos szőlőpréselésben lehet részünk, amikor mi magunk tapasztalhatjuk meg, milyen furcsán jóleső érzés, amikor a megtaposott szőlőszemekből kibuggyan a nedű. Átfolyik ujjaink között, és bizony kemény fizikai erőlét szükséges ahhoz, hogy a több 100 kiló szőlőszemből néhány liter szőlőlét kitapossunk. Majd következik az első kóstoló, amikor a must semmihez sem hasonlítható íze átjárja a szánkat, és megmozgatja az ízlelőbimbóinkat, meghozva kedvünket a falatozáshoz. Az asztalra kerülnek a tájegység finomságai, az ízletes házikolbász, az ínycsiklandó szalámi, és a hagyományos magyar ételek. Mert tagadhatatlan, a nehéz ételeket egy pohár testes borral fenséges leöblíteni. De mit tegyen az ember, ha nem bírja sem a fűszeres ételeket, sem a testes borokat? Neki valami más jár…

 Sokféle ételtársítást ismerünk, mégis, amikor a borról beszélünk, a tészta a legritkább esetben jut az eszünkbe. Pedig nem is sejtjük, micsoda nyerő pártost alkotnak: könnyedségükkel tökéletes egységet képeznek. Legyen szó akár egy hétköznapi ebédről, akár egy többfogásos ünnepi vacsoráról. Ők ketten kéz a kézben megfőznek minket.

 Amikor az olasz konyháról beszélünk, kétségünk sincs a felől, hogy az olaszok kedvenc ételeikhez, a tésztákhoz bort fogyasztanak. Miért ne tennénk mi is hasonlóan? Ráadásul tápanyagtartalom szempontjából a tészták a legértékesebbek ételek közé tartoznak, könnyen emészthető, gyorsan felszívó szénhidrátokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint egyes fajtáik emésztést elősegítő rostokkal látják el a szervezetet. A hazánkban népszerű a tojásos tésztákban pedig tojásnak köszönhetően még több hasznos tápanyag, vitamin, lecitin, vas, és egyéb ásványi anyag található, így nemcsak finom de egyben egészséges.

Egy könnyű, fűszeres fehérbor pedig tökéletes párosítása a tésztának. Ha egy alapmártással, vagy hússal ízesítjük a tésztát, gyors és könnyű ételt kapunk. A behűtött fehérbor vagy a rozé kellemesen leöblíti a fűszeres mártást, és nem terheli meg gyomrunkat. De ha grillezett húst, és tésztaköretet készítünk, hasonlóan járhatunk el. Válasszunk egy pohár friss bort, és ezzel megalapozzuk gyomrunkat a desszerthez. Mert azt ugye sejtjük, hogy ahogy egy édesség is készülhet tésztából, úgy a desszerthez is választhatunk bort? Ebben pedig mi, magyarok nagyon jók vagyunk. Egy olyan csodálatos nedű birtokosai vagyunk, amelynek híre a világ minden pontjára eljutott már. Az aranyló szőlőlé, a cseppekbe befogott édes napsütés miden kortya emlékezetessé teszi az étkezésünket. A Tokaji Aszú csodás ízharmóniájával kerek egésszé teszi napunkat. És ez a legfontosabb: adjuk meg az étkezés módját, így minden elfogyasztott falat értékes táplálékká válik szervezetünkben. A borfogyasztás ceremóniája pedig lelassítja rohanó életünket, és alkalmunk nyílik majd megállni egy pillanatra, hogy önmagunkra figyelhessünk.

 

 

Spagetti pirított sonkával pestoval

 1 csomag Gyermelyi 4 tojásos spagetti, 20 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka, 2 szál zöldhagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cukkíni, 10 dkg borsó lehet héjas is, 10 dkg színes paprika, 1 ek durvára vágott petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 1 tk pesto, só, őrölt feketebors,

 A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát hosszúkásra, a paprikákat vékony csíkokra, a répát vékonylapokra, és a magjajitól megfosztott cukkínit fél karikára vágjuk.

Az olaj felén megfuttatjuk a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és nagyon kevés vizet teszünk alá. Beletesszük a pestot, petrezselymet és összekeverjük. A zöldségeknek roppanósnak kell lenniük.

Az olaj másik felén langyosra melegítjük a vékony metéltre vágott sonkát, majd összekeverjük a zöldségekkel.

A tésztát bő sós forró vízben kifőzzük a tasakon leírt ideig, majd szűrjük, és öblítés nélkül összekeverjük a raguval, és tálaljuk. Tetejére tehetünk reszelt, sajtoz is ízlés szerint

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Mennyiség 4-6 ad 

 

 Babos, szalonnás húsos tészta

1 csomag Gyermelyi négytojásos rövidcső tészta, 40 dkg darált hús, 10 dkg húsos szalonna, 20 dkg főtt bab, 1 fej hagyma, 3 dl folyékony paradicsompüré, 0.5 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, só, chili fűszer

 A szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk az olajon, majd rátesszük a tisztított finomra vágott hagymát. Kicsit pirítjuk. Rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd rátesszük a zúzott fokhagymát, sót, és a chili fűszert. Elkeverjük, ráöntjük a paradicsompürét, és kevés vizet. Letakarva a hús puhulásáig pároljuk.

Rátesszük a főtt babot és még 5 percet összefőzzük.

A tésztát bő sós forró vízben kifőzzük a tasakon leírt ideig, majd szűrjük, öblítés nélkül összekeverjük a raguval és tálaljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal is.

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség:  4 ad

 

 

 

Borkrémes mazsolás sült tészta

 1 csomag Gyermelyi négytojásos fodros nagykocka, 6 db tojás, 5 dl tejföl, 20 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl édes fehérbor, 1 l tej, 2 db citrom, 20 dkg cukor, só, 10 dkg mazsola,

Öntethez: 2 dl édes fehérbor, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás krémpor, 3 db tojásfehérje

 A tejet pici sóval feltesszük forrni. Ha forr, beletesszük a tésztát és megfőzzük benne. Gyakran kevergetjük, nehogy leégjen, amikor már kevés tej van alatta, levesszük és lefedjük.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, vajjal, majd beletesszük a tejfölt a borban áztatott mazsolát levével, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, pici sót, és elkeverjük. Hozzáadjuk a főtt tésztát és azt is lazán, belekeverjük, majd a fehérjéből vert kemény habbal lazítjuk.

Kivajazott morzsázott tepsibe tesszük és 180 c-os előmelegített sütőbe sütjük 30-40 percet.

Amikor elkészült 5 percet pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk.

Mellé boros öntete adhatunk. Feltesszük forrni a tejet. Amikor forr, beletesszük a cukrot és a borral kikevert krémbort. Felfőzzük egyszer és levesszük. Míg forró belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot, és forrón tesszük a tészta mellé.

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6-8 ad

 

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja