SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mozgás az élet . . .

Tóth Andrea [cikkei] - 2011-01-04
Képzeld el, ha csak feküdnél egész nap, és úgy szemlélnéd a világot, mondjuk egy nagy távcsövön keresztül, meddig bírnád ki?
Mozgás az élet . . .

Az erő felszabadító, természetes, tudatos légzés megfigyelése:

A testünk legalább 75 %-a víz. Milyen minőségben éltetjük magunkban a vizet?
A különböző testnedvek jelenléte nagyon fontos, a megfelelő minőségben, a megfelelő helyen. A „szív motor” működik, és a keringést biztosítja, adjuk hát meg hozzá a jó feltételeket. 
Szervezetünk folyamatosan szennyeződik,  de megtisztíthatjuk, ha figyelünk magunkra. Önmagunk tisztán tartása hatni fog a környezetünkre, elsősorban tudatosságunk miatt, hiszen a belső tiszta állapot, a felszabadult életenergia, azaz az  egészséges testi működés előbb-utóbb magával hozza - először a közvetlen környezetünkben - a tisztaság igényét, majd feltisztulnak a mindennapi életünk különböző területei is. A természet is lélegzik, szeretnénk magunkat felszabadítani a természettel együttműködve. Ha szennyezettnek érzed magad, néhány gyakorlatot ajánlok…

Az élet alapja a mozgás, amely magában foglalja az örök változást. Minden légzés, lélegzetvétel változást hoz. Ha elképzelem az őssejt élet fenntartó légzését, szinte látom magam előtt, hogy egész lényével vesz részt a létezésben, egész lényével lélegzik. Képzelj el egy vízbe mártott szivacsot, menynek megnő a térfogata, amikor megtelik vízzel, ha kiveszem a vízből és kipréselem a vizet belőle, akkor csökken a térfogata. Így lélegzik az őssejt is.

Mi emberek is képesek lehetünk egész testünkkel lélegezni, ahogy tettük csecsemő korunkban. Ez a sejtlégzés. Ha emberként képes vagyok ezt felfogni, és belső hajlandóságot érzek gyakorlására, igényem kezd kialakulni ennek a tudatos állapotnak az állandó tapasztalására, akkor képes vagyok megtapasztalni az összes izmom összehúzásával majd elernyésztésével a sejt szintű légzést. Ezt a szervekre is jótékony hatású módszert már húsz éve kutatják.

Ez a magas tudatossági szint megtisztítja elnémítja gondolataimat, amelyek lecsendesednek és a nyugodt, szemlélődő állapot gyakorlásával testem és lelkem a lehető legegészségesebb állapotba kerül, amit viszont fontos fent is tartani. Nem ér el a környezetből a feszültség, a tiszta érzelmeimre tudok koncentrálni, megérzem a szív tisztaságán keresztül a gondolatfelettiséget. Érzem a bennem lévő nyitottságot, rögtön megérzem magamban az együttműködési szándékot másokkal (nyitottá válok), és azt az örömöt, hogy létezem, és mivel az egész testemben megjelenik a jó keringés, más szinten érzékelem az életet. Érzem a hálát, hogy mindezt megtapasztalhatom, és tudatossá tehetem.

Mindez az érzés lényem belső központjában összesűrűsödik, a szív tájékán. A gerincem két végpontja egymáshoz képest súlyvonalban van, a mellkasom kissé előre domborodik, vállam kissé hátra és lefelé mozdul, a figyelmemet a szív mögötti központi területre viszem, a gerincem 3-4-es csigolyák két lapocka közötti területére.

A kilégzésre figyelek: az összes pici izmomat összehúzom a testemben. A hasfalam behúzódik, a farizmomban, a mellkasomban és az egész testemben érzem az összehúzó hatást - minden sejtem érzékeli a mozgást.

A meleg salakanyag egész testemen át, a bőrömön keresztül távozik, nem csak az orromon át.

Átérzem, hogy minden sejtem lélegzik, a bőrfelületem lassan átmelegszik.

Egész testemben érzem az összehúzódást, majd ellazítom a testem izmait és szinte magától megtörténik  a belégzés.

A belégzésre figyelek: ahogy elernyednek az izmaim, érzem a beáramlást, a bőröm kissé lehűl. Tágító hatást érzek, kissé domborodik a hasfalam, majd a tüdőm és a mellkasom térfogatának növekedését érzem, a hasfal visszamegy a helyére.

Összpontosított figyelmem hatására orromon, bőrömön és minden sejtemen át érzékelem a tisztulást.

A háti csigolyáknál, a 3-4 csigolyák közötti területen a szívünk mögött található egy izmos terület, ezek a háti izmok. 6-7 éves korunkra általában ez az izom meggyengül, a 3-4 csigolyák kifordulnak, az izom megnyúlik. Ettől a felső testünk tartása megváltozik. Ha látunk egy szép egyenes testtartású embert, tudhatjuk, hogy a háti közép szakaszon a csigolyák között is erősek az izmai. A szívnek, mint szervnek is ilyenkor jó a tartása, mely  a vérkeringésre is kihat. Megváltozik az agy, a tüdő és a szív vérellátása. Ezzel a légzéssel a lehető legjobb állapotban tudjuk tartani magunkat. Nyoma sem lesz az értékek változásának. 


Gyakorlat: A természetes és nagyon hasznos keresztező mozgás gyakorlása. Hogyan erősödnek  a szív mögötti háti terület izmai:

 

  1. Két karunkat felemeljük a fej felett, az ujjainkat összekulcsoljuk. Felkarunk a fülünkhöz simul. Most apró körző mozgásokat végzünk. A köröket fokozatosan növeljük. A mozgást a gerinc 3-4-es háti csigolyák közötti részénél végezzük, többször figyelembe véve, hogy nem derékból, csak a lapocka közből mozdulunk. Egyéni igény szerint lélegzünk.
     
  2. Helyes testtartás, jobb csípőt kissé előre toljuk, felsőtesttel hátra, jobbra fordulunk, majd balra. Mindkét oldalon kitartunk, élvezzük a keresztező mozgást.
     
  3. Csípőnk nem mozdul, mellkasunk előre, fejünk hátra mozdul, miközben hol a jobb, hol a bal lábunkat emeljük hátra, felfelé fordított talppal. Jobb tenyérrel a bal talpra, bal tenyérrel a jobb talpra csapunk a kilégzések alatt.
     
  4. Álló helyzetben felemeljük a jobb térdünket, döntött törzzsel csavarjuk és hajlítjuk a gerincünket, az ellentétes (bal) könyökkel megérintjük a térdünket. A mellkas mindig előre, a fej hátra billen. A tenyerünk csuklóban lazán napsugaras tartásban. A másik kézfejünket szintén így tartjuk, de karunkat felfelé, hátralendítjük.
     
  5. Szőnyegen ülve a két lábunkat nagy terpeszbe tesszük, a térdek jól felhúzva, távol legyenek egymástól. Jobb könyökünket a bal térdhez, bal könyökünket a jobb kézhez érintjük a kilégzések alatt. Az ellentétes karunkat rézsútosan hátra, felfelé emeljük. A kézfejek támaszkodó állásban vannak.
     
  6. Érzékeljük a nagy izmainkat, ami tartást ad a testünknek. Ezek a mellizom, a hátizom, a hasizom, és a farizom. Ahhoz, hogy jó tartás legyen az izmokban, a természetes tartást kell létrehozni. Gyakorlat: a lábak terpeszállásban, a talpak külső éle legyen párhuzamos, összehúzzuk a végbél izmot finoman, majd a gáti izmokat, ezzel a farizom is összehúzódik, és érezzük, hogy befelé mozdul a hasizom. A hasfal a helyére kerül. A combunknál feszítő érzést tapasztalunk, tart a láb, a hasfal, a farizom. Így állás közben megfelelő a tartásunk.
     
  7. A váll, a mellkas, a felsőtest mozgása az előbbi biztos tartásra épül. Húzzuk hátra a vállakat, és közben nyomjuk lefelé, így domborodik a mellkas. Ezzel a tartás javító mozdulattal a két lapockát közelítjük a gerinchez. Kezdetben ez a tartás nehéznek tűnhet, ahogy a nagy tartó izmok - a has, a hát, a mell, a farizom  - újra természetes állapotukba kerülnek, visszanyerik tartó szerepüket. Frissek és öntudatosak leszünk, testtartásunk természetes lesz.
     

A járásról:
Járáskor fejünk rugalmasan mozogjon nyakunkon. Ezt úgy érhetjük el, ha a mellkasunk tart, és a hátunk közepéről érzékeljük a fejünk tartását, vagyis nem úgy gondolunk a fejünk tartására, mintha a nyak tartaná, hanem mintha a két lapocka köz tartaná. Ezt szükséges gyakorolnunk. A helyes testtartással, járással megvalósíthatjuk teljes egészségünket, általa a lehető legjobb lesz a vérkeringésünk. A járás  csodálatos mozgás, melyet ha jól csinálunk, áramló energiákat érzékelhetünk önmagunkban. Ha helyesen jársz, tested és lelked eggyé válik, hiszen van testérzeted. Élvezd minden pillanatát. Sokan akkor veszik észre egyes testrészeiket, ha fáj. Ha sokat, minél tudatosabban mozogsz, jóbban fogod érezni magad a bőrödben.

Ha a fejedet megfelelőem tartod járás közben, szemmagasságban tökéletesen jól látsz, érzékeled az utat, a távolságokat könnyedén beméred. Ha a fej lefelé lóg,  más a vérkeringés, megváltozik az agy, a tüdő, a szív vérellátása. Más lesz a látásod is, a lelkiállapotod sem olyan, ha nem a természetes járást alkalmazod, amikor minden izom tart. Ehhez elsősorban a fejednek kell megfelelő helyen lennie.

Járás közben akkor tartanak a belső szerveid, ha minden izmod tart, elsősorban a nagyizmok: a mellizom, a hátizom, a farizom. Nem szorítod össze direkt ezeket az izmokat, de van bennük tartás. Érzed, hogy vannak izmaid.  Amint élet költözik az izmokba, elkezdenek rendeltetésüknek megfelelően működni. Ha örömmel használod őket, ha az adott mozgás a lehető legmagasabb szinten valósul meg, legyen az a járásod akár, akkor az izmok maguk is örömmel épülnek, tezsik ezt szinte folyamatosan. Az emberi test alapvető tulajdonsága, hogy mindig mozgatni szükséges. Nagyon meghálálja a testünk, ha megfelelő módon és mennyiségben mozgatjuk meg. A járás, gyaloglás minden korosztálynak ajánlott,
a megfelelő formában, minimum fél óra naponta. Ha úgynevezett "kilométer hiányod" van, addig gyalogolj, míg jól esik.

Tóth Andrea
mozgásterapeuta
2010.12.30

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja