SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Májrákot okoz a boltokban kapható paprika?

Családinet [cikkei] - 2004-10-27
A határérték nyolcvanszorosát is mérték a mérgező anyagnak. Az importra a tavalyi, rossz termés miatt volt szükség; a gyártó cégek a hazai őrleményhez adagolták az importot.
Májrákot okoz a boltokban kapható paprika?

A megengedettnél nyolcvanszor több aflatoxin méreget is tartalmazó fűszerpaprikát találtak a boltokban - értesült megbízható forrásból a Világgazdaság. Az őrleményt Dél-Amerikából importálták a hazai cégek.

A VG információi szerint kormányszintű döntés várható paprikaügyben, hiszen ismét aflatoxin gombamérget találtak a hazánkban kapható paprikában. A tisztiorvosi szolgálatok az agrártárcához tartozó szakemberekkel együtt széles körben végeztek vizsgálatokat, s most a méreg nyolcvanszorosát is kimutatták.

Az anyag kis mennyiségben nem káros, ám nagyobb dózisban májrákot okozhat. Az importra a tavalyi, rossz termés miatt volt szükség; a gyártó cégek a hazai őrleményhez adagolták az importot. Az újabb botrány súlyosan veszélyeztetheti a hungaricum piaci pozícióit.

Csütörtök reggelig minden közértben, kereskedelmi egységben le kell venni minden típusú fűszerpaprikát és paprikaszármazékot a polcokról, jelentették be a kormányülést követő tájékoztatón. A kormány azért döntött a rendkívüli intézkedés mellett, mert több gyártó - köztük a piac meghatározó szereplőinek - termékében egy májrákot okozó mérgező anyagot találtak.

A forgalmazási tilalom elrendelésével párhuzamosan átfogó ellenőrzés kezdődik, az ÁNTSZ valamennyi, Magyarországon forgalmazott terméket megvizsgálja, majd az eredménytől függően dönt arról, mely termékeket enged vissza az áruházakba.

Korábbi vizsgálatok során ugyancsak mérgező import fűszerpaprikát találtak egy rutinteszten a Bács megyei élemiszerellenőrök.

Ezért akkor a Spanyolországból és Brazíliából behozatott teljes szállítmányt zárolták. Ez 60 tonnát jelentett. A külföldi paprika komoly egészségkárosodást okozhatott volna, mert a megengedett ötszöröse volt benne egy gombatoxinból.

Ilyen méreg azonban csak a Magyarországnál melegebb országokban képződik a paprikában, ezért a hazai termés nem veszélyes az egészségre, közölték az ellenőrök. A behozott készletet a két feldogozó cégnek meg kellett semmisíteniük, vagy ki kellett vinniük az országból.

Az aflatoxin nevű méreg a magyar fűszerpaprikához kevert brazil exporttermékből származik. Eddig három gyártó, a Szegedi Fűszerpaprika Rt., a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. és a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben mutatták ki. Ezek a cégek lefedik a hazai fűszerpaprika-piac több mint hatvan százalékát.

Aflatoxin az iraki B fegyverprogramban

"Az aflatoxin nevű méreganyag kumulálódik, azaz nem ürül ki a szervezetből" - mondta az Indexnek Ruzsa Ágnes onkológus szakorvos. Hozzátette, a méreg ezért primér, tehát nem áttétellel keletkező májrákot okoz.

Az Aspergillus flavus gomba által termelt aflatoxin azonban nem is akut toxicitása, hanem hosszútávú, rákkeltő és génkárosító hatása miatt veszélyes. Az aflatoxin az iraki B fegyverprogramba is bekerült, mivel hatásai miatt igen alkalmas a pánikkeltésre.

Az 1985 és 1991 közötti időszakban iraki tudósok - a lehetséges biológiai fegyverekkel való kísérletezés keretében - az aflatoxint is vizsgálták és tárolták.

Az aflatoxin olyannyira bevált, hogy az 1990-ben készített, kétszáz darab, egyenként 60-85 liter fegyveroldatot tartalmazó biológiai bomba közül hetet vele töltöttek meg.

A színéért

A szebb szín érdekében került a mérget is tartalmazó brazil importpaprika a hazai termékekbe, mondta az Indexnek Biacs Péter, az Országos Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója. A fűszerpaprika gyártása során a leszedett terméket szárítva tárolják, de nem őrlik meg, mert az őrlés után csak hat hónapig tartja eredeti szín- és ízvilágát. Ugyanakkor hosszabb tároláskor a csőként vagy bogyóként szárítva tartott növények színe is megkopik. Ezért hoztak be egyes gyártók Dél-Amerikából egy Magyarországon ismeretlen típusú fűszerpaprikát, amelynek eredeti színe nem is vörös, hanem feketés-lilás, így sötéti a megfakuló hazai terméket.

A főigazgató elmondta, hogy eddig három cég, a Szegedi Fűszerpaprika Rt., a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. és a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. keveredett gyanúba. Ezek ellen a cégek ellen a fogyasztóvédelmi felügyelőség már most eljárást indít azért, mert nem jelezték termékeiken, hogy azok nem kizárólag eredetvédett hazai fűszerpaprikát tartalmaznak.

A rendőrség nem nyomoz

A rendőrség nem indított eljárást az ügyben, ez eddig fel sem merült. Németh Lajos ORFK-szóvivő az Indexnek elmondta, nem érkezett hozzájuk sem megkeresés, sem feljelentés, egyelőre ők is a sajtóból értesülnek a gombamérget tartalmazó paprikaőrlemények ügyében.

Az országgyűlés egészségügyi bizottsága csütörtökön rendkívüli ülés tart. A bizottság alelnöke Csáky András (MDF) elmondta, azt szeretnék, ha az illetékesek tájékoztatnák a bizottság tagjait az élelmiszerbiztonság szempontjából példátlan fűszerpaprika ügyben.

Magyarországon hasonló paprikaügy a kilencvenes évek közepén robbant ki, akkor azonban nem gombaméreg, hanem közönséges bűncselekmény állt a paprikavisszavonás mögött. Akkor ólomtartalmú míniumot kevertek a paprikához, ami miatt többen ólommérgezéssel kerültek kórházba. A mínium korróziógátló festék, a paprikához kevert anyag Ukrajnából került az országba.

A hús és a konzerv biztonságos

A húskészítményekben és konzervekben nem lehet mérgező anyagot tartalmazó paprika, mondta el az egészségügyi miniszter. Ugyancsak biztonságosak azok a fűszerpaprikák, amelyek csomagolásán a feltűntetett lejárati idő 2005. április 15. utáni.

 

 

forrás: www.ma.hu , www.index.hu

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja