SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Természetes antibiotikumok

Németh Ági [cikkei] - 2011-03-08
A természetes antibiotikumok a növényvilágból származnak, nincs immunkárosító hatásuk. Segítik a sebgyógyulást, felgyorsítják a szövetek újraképződését, méregtelenítenek, hozzájárulnak a salakanyagok eltávolításához a szervezetből, és ellátják a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
Természetes antibiotikumok

Napjainkban, mint minden évben, az idén is szedi áldozatait az influenza. A téma elcsépeltnek tűnik, de újra és újra beszélnünk kell a megelőzésről, a helyes táplálkozásról – gyümölcsökből, sok zöldségből álló – és a testmozgásról. Ezek nagyon fontosak, hiszen egy legyengült immunrendszerrel a szervezet nem tudja felvenni a harcot a betegségekkel szemben. De ha sajnos már nem tudjuk a bajt megelőzni, ne nyúljunk rögtön antibiotikumhoz. Vannak olyan gyógynövényeink, amelyeknek a hatóanyagai antibiotikumot tartalmaznak.

Mi az antibiotikum?

Az antibiotikum gyűjtőfogalom. Szűkebb orvosi értelemben azokat a hatóanyagokat nevezzük antibiotikumnak, amelyek a baktériumok ellen hatnak, a vírusok és gombák ellen pedig hatástalanok.

Persze nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a kórokozók elpusztítása nem helyettesíti az immunrendszer helyes működését. A sok antibiotikum szedése felborítja a hasznos baktériumokból és természetes mikroorganizmusokból álló egyensúlyt, megnő a fertőzésekre való érzékenység, csökken az ellenálló képesség. Ennek következményei lehetnek az emésztési zavarok, a gombás fertőzések a bélrendszerben és más különböző panaszok. Természetesen az antibiotikumnak az emberiség nagyon sokat köszönhet, hiszen segített halált okozó súlyos betegségek leküzdésében.

Ebből a helyzetből a kiutat csak a természetes antibiotikumok jelentik, amelyeket a természet maga állít elő, és alkalmaz a mikroorganizmusok elleni küzdelemben. A természetes antibiotikumok a növényvilágból származnak, nincs immunkárosító hatásuk. Ezek a növények hatékonyan tudnak védekezni a baktériumok és a gombák ellen. A természetes antibiotikumok egyesítik az antibakteriális és szisztémás hatást, miközben egy adott kórokozót elpusztítanak, vagy megakadályozzák a kialakulását, és erősítik a szervezet ellenálló képességét. Segítik a sebgyógyulást, felgyorsítják a szövetek újraképződését, méregtelenítenek, és hozzájárulnak a salakanyagok eltávolításához a szervezetből. A gyógynövények emellett még ellátják a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

A természetes antibiotikumok felfedezése

Alexander Fleming és munkatársai 1945-ben Nobel-díjat kaptak a penicillin feltalálásáért. Pár évvel később növényi eredetű antibiotikumok kutatásáért szintén Nobel-díjat kapott prof. dr. Virtanen, a Helsinki Egyetem professzora. Különböző gabonafajtákban, burgonyában, sárgarépában és az összes liliomfélében (fokhagyma, medvehagyma és vöröshagyma) és keresztes virágú növényekben (mustár, vízitorma, torma) találtak erős antibiotikumos hatást.

A leghatékonyabb növényi antibiotikumok gyógyhatásai

Aloe vera: méregtelenítő, immunrendszer-erősítő, segíti a sejt növekedését, gyulladáscsökkentő, vírusölő, baktériumölő, csíraölő, gombaölő, sebösszehúzó, segíti az égési sebek gyors gyógyulását, fájdalomcsillapító rovarcsípések ellen, vérkeringés-javító, emésztésjavító.

Grépfrútmagkivonat: alkalmazása elsősorban a gyomor- és bélpanaszok, a gombás betegségek, meghűlések, torok-, orr- és fülfertőzések, köröm- és bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén vált be.



Fokhagyma: vérnyomáscsökkentő, gátolja a szervezet érelmeszesedési folyamatait, optimális arányban tartja a vér LDL- és HDL- mennyiségét, csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet. (A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakódását a vérben, hanem képes a már lerakódott masszát feloldani.)
Immunerősítő, tisztítja a belső szerveket (belek, tüdő), gátolja a vérrögképződést, baktériumellenes, gombaölő, bélfertőtlenítő, epe-, májműködést elősegítő, antioxidáns, vércukorszint-csökkentő. Kitűnő kiegészítő terápia, a rákmegelőzés hatékony eszköze, hatékony puffadás, hasmenés, bélgörcsök esetén, bélfertőzésekre is hatásos ellenszer.

A Helicobacter pylorit is megtámadja – a legújabb kutatások szerint a gyomorrák kialakulásáért felelős baktérium –, kiválasztja a szervezetből a nehézfémeket, hatékony a bronchitiskezelésben, oldja a légcsövek görcsét, ezzel elősegítve a köhögés felszakadását.

Propolisz: fül-, torok- és gégebetegségek, légutak megbetegedései, emésztőrendszer, alhasi szervek, bőrbetegségek, sérülések, anyagcserezavar (vérnyomás), immunrendszeri problémák.

Teafaolaj: általános felületi fertőtlenítés, acne, gyulladt bőr, herpesz, lázhólyagok, láb- és körömgomba, torokgyulladás, hörghurut, szellemi fáradtság, megfázás, rovarcsípés.

Kakukkfű: fertőtlenítő, köhögéscsillapító, gyomorerősítő, tüdőasztma, megfázás, torokgyulladás kezelésére, másnaposság ellen, szájüreggyulladás, emésztési problémák gyógyítására kiválóan alkalmas.

Vöröshagyma: erős antibiotikum, kiváló vitaminforrás, erősíti a bélflórát, a bél és gyomor parazitáit pusztítja, csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vércukorszintet, aktiválja az epefunkciót.

Ezek a gyógynövények erős antibiotikus hatásuk révén segítenek a betegségek leküzdésében. Természetesen egyes növények mellékhatásai nem olyan mérvűek, mint az antibiotikumnak – éppen ezért alkalmazásuk előtt mindig kérje ki orvosa, gyógyszerésze véleményét.

Érdekesség: Az újinfluenza-szerű megbetegedések – főleg a H1N1 megjelenése – felverte a fokhagyma árát. Kínában például rohamtempóban nőtt az ára, és mivel innen származik a világ fokhagymatermésének egyharmada, ez az emelkedés az európai piacokra is hatással lehetett. A termelést éppen ebben az évben csökkentették a felére a globális gazdasági válság miatt, de közben az újinfluenza miatt sokszorosára nőtt a fogyasztás iránti igény.

A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja