SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Stressz-teszt a szívnek

Családinet [cikkei] - 2013-05-30
A stressz okozta egészségügyi problémák bármilyen szervet, így a szívet is érinthetik. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa szerint minél pontosabban ismerjük a szívet érő stressz szintjét, annál korábban lesz lehetőségünk a megfelelő stresszcsökkentő módszer kiválasztására, az egészség megőrzésére, a teljesítmény növelésére.
Stressz-teszt a szívnek

Fontos információk néhány perc alatt

A VICARDIO egy egyedülálló német orvosi berendezés, mely a szív ingerületvezetése adataiból (EKG) már 60 másodperc alatt egy úgynevezett ElektroKardioPortre-t (EKP) készít. Ez a színes, háromdimenziós portré gyorsan láthatóvá teszi a szakember és a páciens számára a szívizom állapotát, ingerületvezetés folyamatát, valamint a vizsgált szív stresszterhelésének intenzitását. Vagyis megtudhatjuk, mennyi stressznek tesszük ki magunkat és a szívünket!
- A készülék ezen felül lehetővé teszi a szívfrekvencia-variabilitás mérését is (HRV), amely a szív stresszterhelése alapján változik, s ennek segítségével az egyéni szív stresszfaktor is detektálható – hangsúlyozza Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa.
A szakember értékeli a szívütések időrendjét és frekvenciáját is, amelyből következtet a szív pszichés-vagy fiziológia terhelésének mértékére. Ezzel a szív stressz-meghatározással egészíti ki a VICARDIO az EKG által szállított adatokat. A szívstressz-mérés mindössze 5-10 percet vesz igénybe, a szűrésen részt vevők pedig szóbeli értékelést és nyomtatott értékelő lapot kapnak az eredményről.

Teszteld magad!

Az alábbi teszt segítségével önmagunk is eldönthetjük, mennyire vagyunk kitéve a stressz-terhelésnek. (A teszt természetesen csak tájékoztató jellegű, nem diagnosztikai igényű.) Minden kérdésre három válasz lehetséges: gyakran, ritkán és szinte soha.

1. Milyen gyakran érez szorongást?
2. Úgy érzi, sokat kell „nyelnie”, a dühét visszafojtania?
3. Sűrűn tapasztalja, hogy szapora a pulzusa?
4. Gyakran kap el fertőzést?
5. Szokta azt érezni, hogy „kikészíti” a munkája?
6. Gyakoriak a családjában a konfliktusok?
7. Érezte már kilátástalannak a helyzetét?
8. Előfordul, hogy hosszú ideig nem tudja elengedni önmagát?
9. Vannak alvásproblémái?

Értékelés

-Amennyiben zömében „gyakran” a válasz a kérdésekre, érdemes mielőbb kivizsgáltatnia magát, ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából veszélyes stressz-szintnek van kitéve. A fizikai vizsgálatokon túl ajánlatos elsajátítania valamiféle stresszoldó módszert, és megtanulnia uralni az érzelmeit.
- Ha a „ritkán” válaszok vannak többségben, Önt érinti ugyan a negatív stressz veszélye, de még kezében az irányítás. Érdemes lenne találnia egy módszert, amellyel levezeti a bennrekedt feszültséget, egy kivizsgálással pedig elejét vehetné a testi problémáknak is.
- Ha szinte soha nem érintik Önt a fenti tünetek, akkor Ön remekül boldogul még ebben a rohanó világban is, valószínűleg tudatosan foglalkozik a lelki békéjével. Amennyiben megtanulja tartósítani ezt az állapotot, figyel az étkezésére és a rendszeres mozgásra, elég csak évenként kivizsgáltatnia magát, hogy elkerülhesse a szív – és érrendszerének betegségeit.

www.oxygenmedical.hu

Kép: David Castillo Dominici, freedigitalphotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
A szerkesztő ajánlja