SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Itt a fekélybetegségek "szezonja"

Családinet [cikkei] - 2015-03-11
A tavasszal kiújuló gyomorfekély sok kellemetlenség és fájdalom forrása. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa a betegség kialakulásáról és a kezelési lehetőségekről beszélt.
Itt a fekélybetegségek "szezonja"

Savas hatás a gyomorban

A hasfájást sokan a gyomorfekéllyel azonosítják, holott a fekélybetegségek közel 90 %-a nyombél- vagy patkóbélfekély, és csak 10 %-a gyomorfekély. Jó tudni, hogy a nyombélfekély soha nem rákosodik el és a gyomorfekélynél is csak 0,5 %-ban lehet rosszindulatú szöveti elváltozás. Ennek kizárása végett fontos a gyomortükrözés elvégzése, a szövettani mintavétel, gyomorfekély esetén 3-6 hónap múlva a kontrollvizsgálat.

A nyombélfekély hazánkban a lakosság 6 százalékát érinti, komoly problémáról van szó. A kialakulás eredője igen gyakran a gyomorégés, vagyis a reflux. Az emiatt fennálló erős savas-maró hatás károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és kialakulhat a gyomorfekély, illetve a nyombélfekély. 

A gyomorfekély kevésbé tipikus tünetei a felböfögés, a nyelési nehézség, az gyomorégés, az émelygés. Sokkal jellemzőbb, ha közvetlenül étkezés után jelentkezik a gyomortáji teltség- és nyomásérzés. A nyombélfekély jellegzetes tünete reggeli étkezés előtt jelentkező éles, szúró fájdalom, amely kialakulhat étkezés után kb. 2 órával és éjszaka is. A kivizsgálás alapja a gyomortükrözés, amely során az elváltozásokat monitorozza az orvos. Ha szükséges, mintavétel is történik, hogy szövettani vizsgálattal meghatározhassák, milyen mélységig érinti a folyamat a nyálkahártyát, nincs-e rosszindulatú elfajulás.

Veszélyes állapotot jelent, hogy a fekély sok esetben, leginkább időskorban nem jár panasszal, így figyelmeztető tünetek nélkül is bekövetkezhet akár a vérzés, akár az átfúródás. Amennyiben bárki késszúrásszerű hasi fájdalmat, szapora pulzust érzékel magán, esetleg vérhányással, vagy véres, fekete széklettel együtt, késlekedés nélkül forduljon orvoshoz, hívja a mentőket!

Mi okozhatja a fekélybetegségeket?

- Nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer, fájdalomcsillapító tartós szedése,
- Helicobacter pylori nevű baktériummal történt fertőzés,
- táplálkozás során bevitt savanyú, túl fűszeres, forró ételek, italok,
- gyomorsav túltengéssel járó állapotok,
- stressz,
- ritkán fokozott savtermeléssel járó kórképek.

Az életmód segíthet

- A fekélyek, reflux betegség kezelésének alapköve a savas pH normalizálása – hangsúlyozza Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa. - Enyhe esetben elegendő lehet, ha kerüljük a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, és a dohányzást is. A növényi zsiradékokat és a vajat is csak mértékletesen ajánlott fogyasztani. A szénhidrátok közül a keményítők - kenyér, péksütemények, keksz, rizs, tészta, burgonya - ajánlottak, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők. A zöldség- és főzelékfélékre, gyümölcsökre is nagy szükség van magas rost tartalmuk miatt, de ezeket egyéni érzékenység szerint kell megválasztani.

Ha az étrend megváltoztatása nem elég, gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia hatása 3-5 nap után kezdődik, de a betegnek – orvosi ellenőrzés mellett – akár évekig is szednie kell a gyógyszert. Csak akkor jön szóba műtéti megoldás, ha a fekély erősen vérzik, vagy átfúrja a gyomor/nyombél falát. A Helicobacter pylorit kombinált antibiotikus kezeléssel ki lehet irtani, s ezzel megelőzhető a fekély kiújulása.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: Ohmega1982/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja