SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyre több gyermeknél alakul ki a 2-es típusú diabétesz

Családinet [cikkei] - 2016-07-06
Néhány évtizede kizárólag felnőtteknél diagnosztizálták, mára azonban egyre több fiatalt érint a 2-es típusú diabétesz. Már két éves gyermeknél is kimutatták, bár ez nem számít tipikusnak, hiszen jellemzően kiskamaszkorban alakul ki - mondja Dr. Körner Anna.
Egyre több gyermeknél alakul ki a 2-es típusú diabétesz

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense hozzátette: a tünetek viszonylag későn jelentkeznek, a vércukorszint is sokáig normál szinten marad. Elhízás nélkül ritkán fordul elő, szemben az 1-es típusú cukorbetegséggel, amelynek hátterében inzulinhiány áll, és inkább fogyással jár. Pontos adatok nem ismertek, de a kövér gyermekek körülbelül 0,5-2 százaléka lehet érintett. Inzulint nem kapnak, életmódváltással, és ha szükséges, gyógyszerekkel kezelik őket.

Gyermekeknél néhány évtizede még kizárólag a diabétesz 1-es típusát mutatták ki, ilyenkor a szervezet nem termel elegendő inzulint, így azt pótolni kell – mondja Dr. Körner Anna hangsúlyozva, hogy a cukorbeteg gyerekek túlnyomó többsége ma is az 1-es típusban szenved. Az utóbbi években azonban egyre több fiatalnál diagnosztizálják a 2-es típusú diabéteszt is, pedig korábban ez tipikusan a felnőttek betegsége volt. Esetükben, szemben az 1-es típussal, nem inzulinhiányról van szó, sőt, kezdetben akár még több is termelődik belőle a normál szintnél, ám a szervezet érzéketlen marad a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormonnal szemben, ezt nevezik inzulinrezisztenciának.

Többnyire az elhízás, a mozgásszegény életmód és a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás áll a 2-es típusú cukorbetegség hátterében, éppen ezért a megelőzés és a kezelés szempontjából is alapvető fontosságú a mozgás beiktatása, az egészséges táplálkozás előnyben részesítése és az ideális testsúly elérése – mondja Dr. Körner Anna. Az egyetemi docens hozzátette: a 2-es típusú cukorbetegség felismerése gyakran hosszadalmas folyamat a gyermekeknél, sok esetben ugyanis tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel jár. Romolhat a látás, bár ez tipikusabb az 1-es típusú cukorbetegségnél, emellett sötét bőrelváltozások jelenhetnek meg, illetve  az immunrendszer gyengülése is jelezheti a kórt.  Míg az 1-es típusú diabétesz szövődményei elsősorban a kis ereket, addig a 2-es típusé a nagy ereket érintik. Társbetegségként magas vérnyomás is kialakulhat, és megnő a vérzsír- szint, de akár pszichiátriai betegségek is megjelenhetnek, igen gyakori például a depresszió.

Pontos adatok nincsenek arról, hogy körülbelül hány gyermeket érint Magyarországon a 2-es típusú diabétesz, de a kövér gyerekek körében körülbelül 0,5-2 százalék lehet a gyakorisága – mondja Dr. Körner Anna. Az egyetemi docens szerint ez nem tűnik magas számnak, ám ha figyelembe vesszük, hogy néhány évtizede teljesen ismeretlen volt ez a jelenség, illetve, hogy egyre több a kövér gyerek, mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a túlsúlyos gyerekeket mielőbb lássa szakorvos, hogy szükség esetén idejében el tudják kezdeni a kezelést.  Terheléses vizsgálat alapján adnak diagnózist. Elsősorban életmódváltásra van szükség, 10 éves kor felett pedig gyógyszer is adható.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Fotó: pamula133/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja