SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így beszélj a kicsinek ötletesen a betegségekről - játékok, mesék, betegségűző mondókák

Németh Noémi [cikkei] - 2016-12-13
Amire felnőttként már csak a vállunkat rántjuk meg - például arra, ha megbetegszünk -, az a kicsi buksikban még ijesztő, félelmetes, nyomasztó érzelmeket válthat ki. Hogyan beszélj a gyerekkel ötletesen a betegségekről és az orvosi vizsgálatokról? Összegyűjtöttünk néhány tippet.
Így beszélj a kicsinek ötletesen a betegségekről - játékok, mesék, betegségűző mondókák

A betegség soha nem szívesen látott vendég, egy kicsit azonban mégis “összebarátkozhatunk” vele: legalábbis annyira, hogy enyhüljön a gyerek rossz érzése, félelme a témával kapcsolatban. Hogyan segíthetsz ebben neki?


1. Mesék a betegségekről

Melyik szülő ne ismerné az Egyszer volt az élet c. rajzfilm sorozatot? Szinte biztos, hogy te is imádtad, s ha lebetegszik a kicsi, itt az idő, hogy vele is megismertesd ezt a nagyszerű mesét. Nézzétek meg közösen, és drukkoljatok együtt a főszereplőnek és szorgos kis sejtjeinek, akik természetesen mindig legyőzik a betolakodó bacillusokat.

A test őrei

Harc a mérgek ellen:

Ma már egyre több olyan magyar mesekönyv is készül, melyek a betegségekről szólnak - így a képi elemeket a kicsi fantáziájára bízva, mesés történeteken keresztül is megismerkedhettek a dologgal. Amikor éppen betegséggel küzd, biztosan érdekelni fogja a téma. De akár te magad is kitalálhatsz ezzel kapcsolatos meséket, például életre keltheted Hapci Manót, aki akkor csípi meg a kicsik orrát (és okoz ezzel orrfolyást és lázat), ha nem öltöztek fel rendesen a hideg időben.

A kisgyerekek számára a mese gyógyírt jelent a bajra és szomorúságra. A mese eltávolít a valóságtól és megnyit egy új világot, ahol minden lehetséges. Segítségével könnyebben feldolgozzák a kicsik a traumákat, hisz a mesében is előfordulnak nem várt és kellemetlen helyzetek, melyeket a szereplők mégis mindig megoldanak. A csodás végkifejletben pedig felszabadulhatunk mi magunk is, a szereplőkkel együtt.

A mesével, játékkal csodákat lehet elérni, akkor is, ha nagyon nagy a baj


2. Rajzoljatok!

Ha már minden fontos dolgot megtudtatok a betegségekről és a bacikról, rajzoljátok le együtt az új “ismerőseiteket”! Sokkal közelebb érzi majd magához így a témát, s mivel a legtöbb dologtól csak azért félünk, mert még ismeretlen számunkra, így a rajzos feldolgozás ebben az esetben is pozitív hatással lehet majd rá.

Nyomtassátok ki ezeket a színezőket, amik elképzelt baktériumokat ábrázolnak. Rajzoljátok le azt is, szerintetek hogy nézhet ki egy baci!

Kattints a képekre az A4-es méretért!

 

3. Mondókázzatok!

"Űzzétek el", tartsátok távol a betegséget, rosszullétet mondókákkal, melyek egyébként is csodás hatással vannak a gyerekekre. A gondolatnak teremtő ereje van - ezt pedig hasznosíthatod gyerekversek, mondókák által is.

Betegségűző mondókák:


Áspis, kerekes,

Útifüvet keresgess,

imola, bibola kint- bent,

Kiskezedet kenjed!
 

*** 

Áj, báj, kecskeháj,

Jól bekenjünk,

Majd nem fáj!

Áj, báj, kecskeháj,

Ha meggyógyul, majd nem fáj!

Bíj, báj, macskamáj,

Ha meggyógyul, már nem fáj!
 

*** 


Gyógyuljál seb, gyógyuljál,

Fájdalmat ne okozzál!


*** 
 

Ebcsont, kutyaháj,

Ha meggyógyul,

Majd nem fáj!

 

Bibics, bibics,

Kecskeláb!

Ha meggyógyul,

Majd nem fáj!
 

*** 
 

Vitamin a hasamba,

Betegség a pokolba!

Gólyát láttunk, szaladjunk,

Nehogy lusták maradjunk!

Egér, egér, adjál nekem vasfogat,

Én meg adok csontfogat.

Gyógyulj, gyógyulj meg, te seb,

Nincs a jó gyereknél szebb.

Hol az a kis paripa,

Lám, nem sír már....... (a gyermek nevét mondjuk)
 

*** 
 

Új hold, új király,

köszöntelek téged,

ezen üdvözlettel,

hogy a betegséget,

zavard most el tőlem!
 

*** 

(ha mozog a foga, és fáj is):

Cin-cin kisegér,

adjál nekem vasfogat,

adok neked csontfogat!  


 

4. Készítsd fel az orvosi vizsgálatra

Mielőtt ellátogatnátok a doktor nénihez/bácsihoz, mindig beszéljétek meg, hogy miért kell oda mennetek, és mi fog történni a rendelőben. Sokkal jobban fogja viselni a kellemetlenségeket, ha már előre tudja, hogy mi vár rá, és fel tud készülni lélekben.

Mondd el neki, hogy az orvos csak arra kíváncsi, hogy mi okozza a panaszait, és meg szeretné nézni, hogyan gyógyíthatná meg őt a leggyorsabban. Ha tiltakozik egy-egy vizsgálati mód ellen, biztasd azzal, hogy ő is nagyon ügyesen fogja viselni, csakúgy, mint a többi gyerek, akiknek ugyanezt kellett már átélniük. Segíthet a félelem legyőzésében, ha tudja: sokan szenvedtek már ugyanattól a betegségtől, mint amitől most ő.

Mesélj a saját gyerekkori emlékeidről! A gyerekorvosodról, a barátságos nővérről, a kedvenc ottani játékodról, amire mindig azonnal lecsaptál, ahogy megérkeztetek a váróterembe…

Ha oltásra kell mennetek, nézzétek meg előtte ezt a mesét, hogy valóban megértse, miért van szükség a kellemetlen szúrásra.

Az oltás után azonban soha ne becsüld le a fájdalmát, és ne tégy úgy, mintha semmiség történt volna. Ne mondd neki, hogy “katonadolog”, vagy hogy “már nem is fáj, már el is felejtettük…”. 

Ha úgy beszéltek a dologról, mint egy fájdalmas eseményről (mert bizony az volt), amit ő hősiesen állt ki, sokkal hamarabb meg fog nyugodni, mintha azzal próbálnád vigasztalni, hogy nem történt semmi szörnyűség, és nincs oka sírni, hisz már túl is vagytok rajta... Segíts neki a negatív érzelmek elfogadásában!


5. Játsszatok doktorosat!

Ha tudod, hogy fog zajlani a rá váró vizsgálat, játsszátok el ugyanazt, hogy az orvosnál már ne érje meglepetés, és ügyesen viselje a torokvizsgálatot, vagy a hűvös sztetoszkóp érzését. Ha ezt a “főpróbát” sikerül mókásan, humorral megközelíteni, talán eszébe jutnak majd a legviccesebb pillanatok akkor is, amikor már élesben történik a vizsgálat. De akár ő maga is betöltheti a komoly doktornéni/bácsi szerepét, a páciens pedig lehetsz te, a tesók, vagy épp a kedvenc plüss macija.

Ha szégyellősebb, készítsd fel arra is, hogy le kell majd vetkőznie a nénik, bácsik előtt. Beszéljétek meg, hogy ezzel nincs semmi baj - a fehérnemű szabály ugyanis az orvosokra nem vonatkozik, pláne akkor, ha anya vagy apa is jelen van a vetkőztetésnél. 


Mit tegyünk akkor, ha nem a gyerek szorul kezelésre, hanem az egyik családtag küzd valamilyen betegséggel - esetleg súlyosabbal?

Titkolózni nem érdemes, hisz a kicsit és téged még mindig összeköt egy láthatatlan köldökzsinór, melyen keresztül mintha a fejedbe látna: pontosan érezni fogja rajtad, ha ideges vagy és esetleg eltitkolsz valamit. A pszichológusok szerint akkor is megérzik a gyerekek a bajt, ha a többiek próbálják eltitkolni és nem beszélnek róla.
Persze az sem szerencsés, ha megosztod vele azokat az ijesztőbb részleteket is, melyek miatt aggódsz.

Arra kellene szülőként törekedni ilyen helyzetben, hogy elhiggyük mi magunk is: minden rendben lesz, a gyerek (vagy aki épp beteg a családban) pedig maradéktalanul meg fog gyógyulni. A pozitív hozzáállás csodákra képes! Gyermeked felépülését is megkönnyíted, ha bizakodóan állsz a dolgokhoz és nem idegeskedsz reggeltől estig, hisz a te hangulatod nagyon hamar átragad rá is. Legyen ez a hangulat inkább optimista - még ha nehéz is elcsitítani a benned dúló kétségeket, de meg kell próbálni.

Kép: RachelBostwick / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja