SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire figyeljenek az asztmások nyáron

Kókai Kata [cikkei] - 2005-08-03
Már javában tombol a nyár, a levegőben nagy mennyiségű pollen kering. Nem csoda, ha ebben az időszakban jelentősen megemelkedik a szénanáthások és párhuzamosan az asztmás tünetektől szenvedő betegek száma.
Mire figyeljenek az asztmások nyáron

Az asztma kezelésének legfőbb célja, hogy a beteg normális és egészséges életvitelét fenntartsuk. Ehhez mindenekelőtt meg kell határozni a gyógyszerek pontos szedését, betartását, és elengedhetetlen az egész életvitel átalakítása, betegséghez való igazítása. Az orvosokra felelősségteljes és összetett feladat hárul.
A Budai Allergiaközpont (www.allergiakozpont.hu) szakemberei az asztma ellenes harcban a megelőzés és elkerülés fontosságára helyezik a hangsúlyt, és az ehhez szükséges naprakész és alapvető információkhoz juttatják és jótanácsokkal látják el az Olvasókat.

Az asztma és tünetei

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával kezdődik. Ha a légutak izomzata túlérzékeny, a legkisebb ingerlő hatásra összehúzódik, s a nyálkahártyában fokozódik a váladéktermelés. A gátolt levegőáramlást a beteg légszomjként érzékeli, légzése szaporábbá, felületesebbé válik. A szűkült hörgőcskéken átáramló levegő sípoló hangot eredményez.

Kiváltó oka leggyakrabban valamilyen allergiás reakció (allergének jelenléte, a környezeti szennyezés, a dohányfüst, kipufogó gázok, ipari gázok, poratka, gombaspóra, háziállat allergénjei), esetleg vírusfertőzés. De nem ritka eset, hogy asztmás tüneteket okozhatnak, illetve erősíthetnek fel más légúti és egyéb betegségek is (gastrooesophagealis reflux betegség, orrpolipok, orrmelléküreg-gyulladás, orrsövény-ferdülés, allergiás nátha). Ezen kívül létezik az asztmának olyan formája is, ahol a kórokot kimutatni nem sikerül.

Mit kell tenni asztmás rohamban?

Ha az asztmás rohamot érzékeljük, gondoskodjunk a megfelelő gyorshatású inhalációs készítmény alkalmazásáról. Lehetőleg őrizzük meg nyugalmunkat. Ha a kinti levegő tiszta (pollenmentes) és nem párás, nyissunk ablakot és gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről; majd vegyünk fel egy olyan testhelyzetet, amelyben a légzés valamelyest könnyebb. Ez lehet ülő, vagy inkább álló testhelyzet, de semmiképpen se feküdjünk le!

A tünetek elmúltával a beteg igyon sok folyadékot (vizet), mert a roham során sok víz távozik a légutak felületén keresztül. Éjjelre ne vegyen be altatót, hogy felébredjen az esetleges rosszabbodására.

Ha a roham a szokott időn belül nem javul, azonnal hívjunk orvosi segítséget!

Tanácsok asztmásoknak

· Az esti kezelést soha ne hagyjuk ki. Fontos az asztmás roham gyógyszeres kezelése, a tünetek pontos követése.
· A sós levegő belégzése segíti a nyák oldását, a hörgőcskék ellazulását. Sós levegő található sóbarlangokban, tenger mellett, sószobákban, de hasonló eredményt érhetünk el sópipa alkalmazásával is.
· Sportoljunk rendszeresen. Testedzés előtt mindig melegítsünk be, s a testmozgást ne hirtelen hagyjuk abba. Fontos, hogy még a kezdeti stádiumban a beteg elkezdje a légzésjavító fizioterápiát, a légzőtorna megtanulását és rendszeres gyakorlását.
· Az asztmás rohamot kísérő pánikreakciók kezelését segíti a jóga, relaxációs és légzéstechnikák elsajátítása.
· Gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről. Étkezzünk asztma-ellenes diéta szerint, kerüljük a magas hisztamin tartalmú ételeket. Túlsúly esetén a fogyás megkönnyíti a légzést.



Asztmaellenes diéta

Fogyasszunk sok C-vitamin, béta-karotin, likopin, E-vitamin tartalmú friss gyümölcsöt és zöldséget, melyek antioxidáns hatásuk miatt csökkentik a gyulladást.

Fogyasszunk cink, mangán, szelén és magnézium tartalmú élelmiszereket (fehér húsok, sajtok, lencse, tojás, tej), s emellett érdemes csökkenteni a húsfogyasztást, a vörös húsokat, belsőségeket, májat, vesét, ehelyett együnk rendszeresen omega-3 zsírsavakban gazdag halakat (pl. lazac).

Vegetáriánusoknak érdemes nyomelemeket tartalmazó komplex kiegészítőket szedni.

A kávé koffeinje hörgőtágító hatású, ám figyelnünk kell a bevitt koffeinadagra, mert a huzamosan sok koffein épp az ellenkező hatást éri el!

A táplálkozásunk során tartózkodnunk kell
- azon ételektől, melyek allergiát provokálhatnak,
- a túlzott sóbeviteltől, mivel az hörgőösszehúzó hatású,
- az irritáló és allergizáló ételadalékoktól (pl. szulfitok, nátrium-glutamát, ételszínezékek),
- aszpirinérzékeny személyeknek az omega-3 zsírsavaktól,
- azoktól az élelmiszerektől, melyek tartósítószert tartalmaznak!

Összeállította:
Dr. Urbán Veronika tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont specialistája

Bővebb információ:
Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu
info@allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja