SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kerüljük a rovarirtó szerrel kezelt tojásokat! - Pajzsmirigyfunkciós tesztek a fipronillal foglalkozó személyeknél

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2017-08-24
Korábban már írtam róla, hogy az ún. kémiai anyagok egy külön csoportját alkotják a TDC "thyroid disrupter chemicals", azaz a pajzsmirigyet károsító szerek.
Kerüljük a rovarirtó szerrel kezelt tojásokat! - Pajzsmirigyfunkciós tesztek a fipronillal foglalkozó személyeknél

Egyes TDC molekuláról, így a biszfenol-A-ról (BPA-ról) bebizonyosodott, hogy gátolja a pajzsmirigy hormonjainak a jelátvivő receptorhoz történő kötődését. Ráadásul kedvezőtlen, az immunrendszert károsító hatásai miatt fokozza az autoimmun gyulladásokat is. Mindez a pajzsmirigy csökkent működéséhez, golyva kialakulásához vezethet.

A témának különös aktualitás ad a napjainkban szinte egész Európát érintő tojásmérgezés, a fipronillal kezelt tojások egészségkárosító veszélye. Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság lapja részletesen foglalkozott ezzel a problémával már korábban is, de különösebb figyelmet nem kapott (Thyroid. 2011 Jul;21(7):701-6. doi: 10.1089/thy).
 

Mi az a fipronil?

A fipronil a kártevők γ-amino-vajsav receptorán ható rovarölő szer. A fipronilt a pajzsmirigy-daganatok előfordulási gyakoriságának jelentős növekedésével figyelték meg állatokban. Ezt követően emberekben is vizsgálták, hogy a szernek van-e kártékony hatása.
A vizsgálat elsődleges célja annak a hipotézisnek a vizsgálata volt, hogy a krónikus foglalkozási fipronil expozíció kóros pajzsmirigyfunkciós tesztekkel társulhat. 2008-ban a fipronil tartalmú állatgyógyászati ​​készítményeket gyártó gyár 159 dolgozójának pajzsmirigyműködését vizsgálták meg.
Megmérték a TSH, a teljes tiroxin, a szabad tiroxin, a fipronil és a fipronil szulfon szérumkoncentrációját. Az eredményeik azt mutatták, hogy szignifikáns összefüggés volt meg a fipronil vagy a fipronil szulfon szintje és a fipronil expozíció időtartama között. Azokban a dolgozókban, akiknél a szérum koncentráció emelkedett volt, kóros pajzsmirigyműködést találtak. A további vizsgálatok kimutatták, hogy a fipronil gátló hatással van a humán TSH-szekrécióra és felelős lehet a pajzsmirigy betegségeinek (daganatok és gyulladások) növekedésében. Ezért úgy tűnik, hogy szoros szakmai orvosi felügyelet szükséges a fipronilt tartalmazó állatgyógyászati ​​készítmények gyártásában.
 

Mit tehetünk?

Kerüljük ezzel a szerrel kezelt termékeket. A mosás és más próbálkozás sajnos nem eredményes.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja