SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-06-12
Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Menstruáció előrehozása: miért és hogyan?

Miért kívánatos a menstruáció előrehozása?

Különleges események közeledtével sok nő számára jelentene könnyebbséget, ha nem menstruálna az adott napon: például esküvőn, sporteseményen, strandolás során, nyaralás alatt, stb.

Ezért ha aktuálissá válik számukra ez a probléma, különféle természetes és hormonális módszerek után kutatnak az interneten, mivel számos írás jelent már meg olyan praktikákról, melyekkel "azt beszélik", hogy meg lehet változtatni a menstruáció időpontját. 

Ezek között azonban olyanok is akadnak, melyek teljesen hatástalanok, sőt, némelyik veszélyes és tilos is.

 

Tévhitek a menstruáció előrehozásáról
 

Rozmaring vagy petrezselyem tea

Tévhit: "a rozmaring és a petrezselyem ösztrogénszerű hatásai miatt serkentheti a menstruációt".

"Semmilyen ösztrogént, így növényi (fito-) ösztrogént sem adunk progesztin ellensúlyozás nélkül a méhtestrák fokozott kockázata miatt. Ez törvényi erejű rendelkezés" - hívja fel a figyelmet dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnk.

"Növényi hormonokat terápiás célzattal, menstruáció időzítésére sem használunk, mert nem tudjuk, hogy az adott csomagolás milyen és mennyi ösztrogént tartalmaz (az emberi szervezet számára 27 félét tartunk fontosnak), a minőségi és mennyiségi összetétel évszakonként, csapadéktól, termőtalajtól, évszaktól és a gyógynövény termesztő tapasztalatától függően is igen különböző lehet" - figyelmeztet a nőgyógyász.
 

Gyógyszerek

Tévhit: "a progesztin-tartalmú gyógyszerek hormonális hatásuk révén szabályozzák a menstruációs ciklust".

"A progeszteronszerű készítmény (gesztogén, progesztogén, progesztin, mint szinonimák) nem gátolják az agyalapi mirigyben a gondaotropinok (FSH, LH) termelését, így a peteérést se.

A csak progesztint tartalmazó készítmények NEM ALKALMASAK A TÜSZŐÉRÉS LEÁLLÍTÁSÁRA, idő előtti abbahagyásuk megvonásos vérzést, szedésük alatt áttöréses vérzést okoznak, de "előrehozott" menstruációt nem.

A progesztinek könnyen átalakulnak ösztrogénekké, különösen a noretiszteron-acetát (pl. Norcolut), így progesztin ellensúlyozásra nem alkalmas" - mondta el szakértőnk.
 

Fogamzásgátló szüneteltetése

Tévhit: "Ha a menstruációt egy héttel szeretnénk előrehozni, a fogamzásgátló tabletta szedését korábban abbahagyhatjuk".

"Bármilyen fogamzásgátló idő előtti abbahagyása megvonásos vérzést idéz elő, de nem indítja be a tüszőérést, így a jelentkező vérzés akármeddig eltarthat, nem szabályozható. Nyaralás előtt ez a legkevésbé kívánatos".

 

Aviva torna

Tévhit: "az Aviva torna egy speciális mozgásforma, amely a női hormonháztartás szabályozására fókuszál. Bizonyos gyakorlatok rendszeres végzése elősegítheti a menstruáció előrehozását."

"Az egyes "tornagyakorlatokkal" vagy teafőzetek segítségével végzett menstruáció szabályozás komolytalan. Azért veszélyes, mert a biztonság hamis illúzióját keltheti azokban, akik ilyen praktikákról olvasnak és komolyan veszik" - tudtuk meg Dr. Elek Csaba nőgyógyásztól.


Akkor hogyan változtathatjuk meg a menstruáció időpontját?

"Általános szabály a menstruáció idejének megválasztásához, hogy azt csak a ciklus meghosszabbításával érhetjük el.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ösztrogén+progesztin kombinált fogamzásgátlót addig szedetünk, amíg a vérzés nem kívánatos.

A gyógyszerszedés elkezdésének optimális ideje a célidőszak előtti utolsó menzesz első napja. Amennyiben a tablettát később kezdjük, valamennyi tüszőérés már jelentkezhet, a plusz ösztrogéntermelés miatt a vérzésszabályozás nem megbízható, áttöréses vérzést okozhat.

A fogamzásgátló kezelésnek két komoly ellenjavallata van:

(1) nem kezelt thrombosis,
(2) ösztrogénfüggő daganat (méhtestrák, emlőrák).

A vérzés idejének módosítását is célszerű rákszűrő vizsgálathoz kötni" - mondja Dr. Elek Csaba.

Fontos információ továbbá azok számára, akik háromfázisú tablettát szednek, hogy az ő esetükben a vérzés idejének kitolásához a harmadik fázis tablettáit szabad felhasználni, a többit meg kell semmisíteni.

 

Minden esetben orvosi konzultáció szükséges a megfelelő gyógyszer és adagolás meghatározásához.


Komoly veszélyeket rejtenek az elterjedt praktikák

"A menstruáció idejének szabályozásában a természetgyógyászati módszereknek helye nincs, mert az alkalmas gyógyszerek pontos szedése orvosi tapasztalatokon alapuló tanácsadást feltételez" - mondja szakértőnk.

Nem érdemes tehát házi praktikákkal kísérletezni és a gyógyszeres megoldásokat sem javasolja a nőgyógyász, mert kifejezetten káros mellékhatásokat is tapasztalhatunk, ha megbolygatjuk a ciklusunkat - ráadásul a fogamzásgátlás megbízhatóságát is kockára tesszük azzal, ha változtatunk az adagoláson. 

Ha mégis így tennénk, az "számos későbbi szövődményekkel, pl. tartós cikluszavarokkal, azok szomatikus szövődményeivel, hosszabb-rövidebb ideig tartó meddőséggel járhat" - figyelmeztet szakértőnk.


A menstruáció időpontjának eltolása nem csupán a természet rendjébe való szükségtelen és kockázatos beavatkozás, hanem komoly következményekkel is járhat. Helyesebb, ha figyelünk a testünk természetes ciklusaira és elfogadjuk azokat. A természet rendjének tiszteletben tartása hosszú távon mindig kifizetődőbb és biztonságosabb megoldás. 

Ajánlott irodalom: Elek Cs: Fogamzásgátlásról: tárgyilagosan a valós tények tükrében. Golden Book Kiadó, Budapest, Centers for Disease Control and Prevention: Contraceptive Technology, 2018, Atlanta, GA, Egyesült Államok.

https://www.csaladinet.hu/szakertok/dr_elek_csaba_altalanos_orvos/faq/

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja