SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A stressz hízlal

Családinet [cikkei] - 2007-07-11
A stressz hatására termelődő molekula a zsírsejteket méret és számbeli növekedésre serkenti. Ausztrál kutatók állítása szerint tehát a sok stressz elhízáshoz vezet.
A stressz hízlal

  A krónikus stressz és az elhízás közötti összefüggés évtizedek óta ismert a kutatók körében. A Nature Medicine folyóiratban közölt kutatási eredményekből az is kiderül, hogy mindezt a neuropeptid Y (NPY) molekula okozza.

 Kutatók feltérképezték, milyen molekuláris folyamatok állnak annak hátterében, hogy fokozott stressz hatására a betegségekkel szemben is fogékonyabbá válunk. Az NPY e szerint nem csak elhízást okoz, de a stresszel összefüggő egyéb kórképek kialakulásában is szerepet játszik.

 Vizsgálatuk első részében a kísérleti egereket két részre osztották. Az egyik csoport tagjait standard étrenddel, míg a másikat kifejezetten magas zsír-, és cukortartalmú ételekkel táplálták. Az elvárásoknak megfelelően a magasabb kalóriatartalmú ételket fogyasztó egerek többet híztak a kísérlet alatt. A stresszelt kísérleti állatok azonban még ennél is több plusz súlyt szedtek magukra.

 Az NPY kibocsátását követően bizonyos zsírsejt receptorok megkezdik a zsírsejtek növelését. A zsírsejtek számának és nagyságának növekedése túlsúlyhoz vezet. Jó hír azonban, hogy a receptorok működésének blokkolásával kutatók máris megkezdték a stressz okozta elhízás ellenszerének kifejlesztését.

 Amikor ugyanis az Y2 receptorokat két héten át blokkolták, a stresszelt egereknél 40 százalékkal csökkent a hasi területen felhalmozódó zsír mennyisége. Az eredmények alapján tehát a stressz és a helytelen étrend okozta, számos komoly szövődményt – szívbetegség, diabétesz – okozó alma típusú elhízás ezután megelőzhető és visszafordítható tünet lesz.

A hír alapjául a „Stress Unlocks Fat Cells, Ups Obesity” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja