SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A menopauza után is jelentkezhetnek a hőhullámok

Családinet [cikkei] - 2011-11-16
A menopauzát átélő nők többsége ismeri a hőhullámok kellemetlen érzését, és néhányan közülük még a változókor után is tapasztalhatják a tünetet. Az okokról és a megoldásokról dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, a Magyar Menopauza Társaság tagja beszélt.
A menopauza után is jelentkezhetnek a hőhullámok

A változókor legjellemzőbb tünetei

A hőhullámok és az éjszakai izzadás a leggyakoribb menopauza-tünetek közé tartoznak, bár a gyakoriságuk, az erősségük és a tartósságuk erősen változó. A változókor Európában általában 50 év körül kezdődik a nőknél és a fenti tünetek jellemzően 2-5 évig jelentkeznek.

Egy brit kutatásban 10.418, 54-65 éves korú, menopauzán átesett nőt vizsgáltak, akik valamennyien már legalább egy éve nem menstruáltak és hormonpótlásban is részesültek.  

A tanulmány a hőhullámok és az éjszakai verejtékezés összefüggését vizsgálta a korral, a testtömeg-index-szel (BMI), a hormonterápiával, a méheltávolítással, az életstílussal és a nők hangulatával.

A résztvevők kérdőívet töltöttek ki, amelyben beszámoltak a szociális státuszukról, a súlyukról, a magasságukról és az egészségügyi állapotukról. Három és fél évvel később megismételték a tesztet és ismét válaszoltak az életmódjukra, a súlyváltozásukra, a kezelésükre és a tüneteikre vonatkozó kérdésekre.  


A dohányzás is rizikófaktor

Kiderült, hogy a nők 89,6%-a néhányszor már tapasztalta a két legjellemzőbb tünetet, valamivel nagyobb arányban a hőhullámokat (86%), mint az éjszakai verítékezést (78%). A nők több, mint fele három év múltán is átélte a kellemetlenségeket. A tanulmány azt is megállapította, hogy a korábbi méheltávolítás, a dohányzás és a jelentősebb alkoholfogyasztás mind előrevetíthetik a két tünet későbbi megjelenését. Ugyanilyen rizikófaktornak bizonyult a tartós stressz, a depresszióra való hajlam, a korán elmaradó menstruáció és alacsonyabb iskolázottság is.

Szintén meglepő megállítása a felmérésnek, hogy a nők legalább felénél a menopauzán túl sem szűntek meg a kellemetlenségek, sőt az utolsó menstruációjuk után tíz évvel még mindig jelen voltak. A szakértők szerint a kor nem volt meghatározó a hőhullámok és a verítékezés megjelenésének gyakoriságát illetően, ugyanúgy és hasonló gyakorisággal voltak tapasztalhatók az ötvenes és a hatvanas hölgyeknél.

Megoldások hormonnal és hormonmentesen

- Mivel ez a két tünet komolyan befolyásolja az érintettek életminőségét, jelentkezésük esetén mindenképpen ajánlatos szakorvoshoz fordulni. - ajánlja dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, a Magyar Menopauza Társaság tagja. - Az életmód megváltoztatásával is sokat tehetnek a hölgyek a tünetek enyhítéséért, ezért érdemes bevezetni a rendszeres testmozgást, hűvösben aludni, gyakran szellőztetni, stresszkezelő módszereket elsajátítani és kerülni a túl fűszeres ételeket, a kávét, az alkoholt és a dohányzást. Ezeken felül át kell gondolni a hormonpótlás lehetőségét. A döntés előtt a páciensnek mindenképpen szükséges részt vennie egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton, illetve ha indokolt, más vizsgálatokon is. Az érintettnek és a szakorvosnak együtt kell meghoznia a döntést, amelynek fő törekvése a legkisebb, még hatékony adag előírása. A szükséges hormonpótlást mindenképpen egyénre szabva kell elrendelni, és rendszeres orvosi kontroll mellett lehet biztonságosan alkalmazni

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja